Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Αποστολή μας η διακονία του ανθρώπου.



Ρεπορτάζ για το ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

"Να αξιοποιούμε τα χαρίσματά μας προς όφελος των συνανθρώπων μας, όπως ακριβώς έκανε ο αείμνηστος μεγάλος ευεργέτης Γεώργιος Παπανικολάου" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου τέλεσε το πρωί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ενώ συλλειτούργησαν οι Αρχιερείς Μαραθώνος κ. Μελίτων και Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός.



Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του ιατρού Παπανικολάου, με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από το θάνατο του, και επισήμανε "αιώνιο χρέος τιμής και ευγνωμοσύνης οφείλει και αποτίει ολόκληρη η ανθρωπότητα στην επιφανή μορφή του Γεωργίου Παπανικολάου για το πρωτοποριακό ερευνητικό του έργο και την προσφορά του στον άνθρωπο και στην επιστήμη. Χάρη στην εμπνευσμένη μέθοδο, την οποία ανέπτυξε για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας και η οποία φέρει διεθνώς το όνομά του, η ιατρική πραγματοποίησε ένα μεγάλο άλμα. Αλλά και με τη συνολική επιστημονική του συμβολή στο πεδίο της κυτταρολογίας, ο χαρισματικός αυτός ερευνητής δικαίωσε τη λαμπρή παράδοση της Ελλάδος στην ιατρική από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας".

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη ζωή του μεγάλου ευεργέτη και στη συμβολή του στην ιατρική επιστήμη, ενώ πρόσθεσε "υπάρχει μια βαθιά συγγένεια που συνδέει το λειτούργημα ιερέως με αυτό του ιατρού και ίσως αυτό να είχε κατά νου ο καλλιτέχνης της ζωφόρου των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν στην παράσταση των προσωποποιήσεων των επιστημών απεικόνισε τη Θεολογία δίπλα στην Ιατρική. Δεν είναι λοιπόν, ασύμβατη η ιδιότητα της ιερωσύνης προς αυτήν της ιατρικής. Η ιατρική απαλύνει τη νόσο, δίνοντας ελπίδα στους ανθρώπους. Η επιστήμη είναι δώρο του Θεού και οι καρποί των κατορθωμάτων της αποτελούν μια επιπλέον νίκη του ανθρώπου ενάντια στη φθορά, ένα ακόμη βήμα, για να παραταθεί το θαύμα της ζωής πάνω στο θάνατο. Αυτήν την ευεργετική της διάσταση αποτύπωσε και η Θεία και Ιερά Γραφή στο παράγγελμα: "Τίμα ἰατρὸν πρὸς τὰς χρείας αὐτοῦ τιμαῖς αὐτοῦ, καὶ γὰρ αὐτὸν ἔκτισε Κύριος". Η ιατρική, λοιπόν, αίρει τον βαρύ ζυγό της ασθένειας και του πόνου, απομακρύνοντας τη σκιά του θανάτου και αναβαθμίζοντας την ποιοτική στάθμη της ζωής. Αποστολή ημών των κληρικών είναι επίσης η διακονία του ανθρώπου και η θεραπεία του ανθρώπινου πόνου, μόνο που εμείς εμβαθύνουμε στη ρίζα της αρρώστιας, στο βάρος που πιέζει την ψυχή".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μακαριώτατος υπογράμμισε πως το παράδειγμα του μεγάλου ευεργέτη θα μείνει για να διδάσκει ότι στον αιώνα που πολλοί σκέφτονται μόνο το χρήμα και την ύλη "ο Παπανικολάου προτίμησε να γίνει ο αφιλοκερδής ερευνητής και θεράπων της επιστήμης. Αλήθεια είναι λίγο να συγκαταλεγεί κανείς μεταξύ των ευεργετών της ανθρωπότητας, ότι δηλαδή έκανε καλό μεγάλο, αγαθό ευεργέτημα στην κοινωνία και να φύγει από τον κόσμο με τη συναίσθηση ότι υπήρξε άνθρωπος της αγάπης;"

Ο Αρχιεπίσκοπος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας " Ο Γεώργιος Παπανικολάου υπήρξε από τους ερευνητές που ανεδείχθησαν άξιοι της υπηρεσίας τους προς τον άνθρωπο και οι καρποί δεν άργησαν να έλθουν. Το έργο του, συνεπώς, λειτουργεί ως μέσο επίγνωσης της αποστολής μας έναντι των πνευματικών αναγκών του σύγχρονου δοκιμαζόμενου κόσμου, μέσα στην πολυμορφία της κρίσεως που βιώνουμε. Καλούμαστε να αποκαλύψουμε όσα στο παρόν τραυματίζουν την αλήθεια και υπονομεύουν τη ζωή, το μέλλον και τη σωτηρία των ανθρώπων. Δική μας αποστολή αποτελεί να παραγάγουμε τα πνευματικά αντισώματα, που θα λειτουργήσουν ως προστατευτικά της κοινωνίας από κάθε φθοροποιό νόσο που εκφυλίζει το ανθρώπινο πρόσωπο και οδηγεί στην ευτέλεια τον κοινό μας βίο.
Με τη σεβαστή μνήμη της μορφής και της προσφοράς του διαπρεπούς ιατρού, τον οποίον τιμούμε σήμερα, συναισθανόμαστε την πολύτιμη παρακαταθήκη του τόσο σημαντικού του έργου. Θερμώς δεόμεθα προς τον Κύριο να γονιμοποιεί τους τίμιους κόπους του και να αναπαύσει την ψυχή του μεταξύ των δικαίων. Πράγματι αξιοποίησε το τάλαντο που ο Θεός του χάρισε, όπως ακούσαμε στην παραβολή των ταλάντων και είχε μέσα του αληθινά τις αρετές της επιμονής και της ταπείνωσης της Χαναναίας που ακούσαμε στο σημερινό Ευαγγέλιο. Ας είναι αιωνία η μνήμη του και ας ενισχύει ο Θεός όλους εκείνους που συνεχίζουν το έργο και την αποστολή του".

Παρόντες ήταν, επίσης, ο Υπουργός Υγείας, εκπρόσωποι της περιφέρειας, ο Δήμαρχος Κύμης, συγγενείς του Γ. Παπανικολάου, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, κληρικοί και λαϊκοί.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Γεωργίου Παπανικολάου στο Αφιθέατρο του Πειραματικού Σχολείου Αθηνών, παρουσία του Αρχιεπισκόπου, συγγενών του μεγάλου ευεργέτη, γιατρών, εκπαιδευτικών, κληρικών και λαϊκών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση της κ. Γ. Κόκκορη, ανιψιάς του Παπανικολάου, η οποία αναφέρθηκε στη ζωή του μεγάλου ευεργέτη ξεκινώντας από την παιδική του ηλικία, αλλά και στην προσφορά του στην επιστήμη. Στη συνέχεια η κ. Ν. Βουτσά-Περδίκη, κυτταρολόγος και συνεργάτης του αείμνηστου ιατρού, μίλησε για την προσωπικότητά του, το δημιουργικό του έργο και την αφοσίωσή του στην επιστήμη. Αμέσως μετά, ο γυναικολόγος-ογκολόγος Θ. Πανοσκάλτσης στην εισήγησή του με θέμα "η εξέλιξη της επιστήμης μετά το ΤΕΣΤ-ΠΑΠ" παρουσίασε τι είναι το ΤΕΣΤ-ΠΑΠ, πως γίνεται, αλλά και πως έχει εξελιχθεί, ενώ αμέσως μετά προβλήθηκε μία ταινία μικρού μήκους με τη ζωή και το έργο του Γ. Παπανικολάου. Ο Δήμαρχος Κύμης, από όπου καταγόταν ο ιατρός, μίλησε για την σπουδαία προσωπικότητα του ευεργέτη, ενώ ο ομότιμος καθηγητής ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών Π. Δημακάκος κατέθεσε κάποιες συμπερασματικές σκέψεις. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Μακαριωτάτου, ο οποίος επισήμανε πως "Πολύ συζήτηση γίνεται για την κατάσταση που ζούμε σήμερα και πολλές προσπάθειες για να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη των προτύπων. Χρειαζόμαστε πρότυπα και ο Γεώργιος Παπανικολάου είναι ένα πρότυπο που θα συνοδεύει τη ζωή όλων. Να είναι αιωνία του η μνήμη και ας τον μιμηθούμε στον τομέα του ο καθένας".