Στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό της Ιεράς Αγρυπνίας χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνάτιος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιεροθέου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεοκλήτου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος, Θερμών κ.κ. Δημητρίου, Διαυλείας κ.κ. Γαβριήλ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά την διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίας ανοίχτηκε η λάρνακα, όπου φυλάσσεται το σεπτό λείψανο της Αγίας, δίδοντας τη μεγάλη ευλογία στο παριστάμενο εκκλησίασμα να προσκυνήσει και να λάβει πλουσίαν την χάριν της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνάτιος κατά την ομιλία του στο τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού αναφέρθηκε στον βίο και το μαρτύριο της Αγίας Κυράννης και κάλεσε όλους τους πιστούς να μιμηθούν το μαρτύριο της, το οποίο οδηγεί στην Ανάσταση και προσδίδει δόξα σε όσους καρτερικώς υπομένουν τις δοκιμασίες της ζωής αγωνιζόμενοι τον καλό αγώνα της Πίστεως.
Εν συνεχείᾳ, της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεοκλήτος, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιεροθέου, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνος, ο οποίος και χοροστάτησε του Όρθρου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος, και Θερμών κ.κ. Δημητρίου καθώς και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.
Στον κατάμεστο από πλήθος πιστών πάνσεπτο Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης-Όσσης, εις τον οποίον και φυλάσσονται τα κατά θαυμαστό τρόπο ευρεθέντα σεπτά λείψανα της Αγίας, παρέστησαν οι καθηγούμενοι της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων αρχιμ. Νικηφόρος Ψυχλούδης, της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος – Μελισσοχωρίου αρχιμ. Κύριλλος Κεχαγιόγλου και της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος – Πέντε Βρύσεων αρχιμ. Ισαάκ Τσαπόγλου, καθώς και ιερείς, μοναχοί και μοναχές, από την Ιερά ημών Μητρόπολη και από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας οι οποίοι προσήλθαν επί το αυτό για να τιμήσουν τη μνήμη της Αγίας Κυράννης. Τα αναλόγια των ψαλτηρίων λάμπρυναν με την παρουσία τους οι θαυμάσιοι χοροί των ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Μουσικολογιώτατο Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου – Θεσσαλονίκης κ. Στυλιανό Ζαχαρίου
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεοκλήτος αναφέρθηκε στην Χριστιανική ζωή η οποία μοιάζει, είτε με ένα στάδιο μέσα στο οποίο υπάρχουν θέσεις θεατών και αθλητών, είτε με θέση μάχης. Ο πολύς κόσμος σήμερα παίρνει ως επί το πλείστων θέση ακροατού ή θεατού και όχι θέση αθλητού ή αγωνιζομένου. Ο πνευματικός αγώνας στην Εκκλησία είναι ισόβιος, υπάρχουν όμως αντικειμενικοί λόγοι που μας οδηγούν στο να επιλέξουμε την θέση του αγωνιστού και όχι του θεατού. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι λόγοι; Πρώτον, η διαστροφή της ανθρωπίνης φύσεως από την ώρα της πτώσεως και εντεύθεν κατά τον αείμνηστο καθηγητή π. Ιωάννη Ρωμανίδη και δεύτερον η ύπαρξις του διαβόλου ως προσώπου πλέον, το οποίο αντιμάχεται την καλή δημιουργία του Θεού και δημιουργεί εις τον άνθρωπον καθημερινή πτώση από την αξία του. Κατόπιν τούτου, όσοι νομίζουμε ότι μπορούμε να βγούμε έξω από την κλαγγή των πνευματικών όπλων της Εκκλησίας μας και να ζήσουμε μέσα στον κόσμο, χάνουμε τον καιρό μας. Μια και σε λίγες ημέρες αρχίζει η περίοδος του Τριωδίου και της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο καθένας μας ας πάρει θέση εντός της Εκκλησίας αγωνιστού και όχι θέση θεατού που απλώς θα χειροκρότει τους αγωνιστάς, για λάβει και ίδιος Χάρη εκ Χάριτος.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης κατά την ομιλία του ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους Αρχιερείς, αλλά και όλους όσους παρέστησαν κατά την διάρκεια της Αγρυπνίας, τονίζοντας ότι ζούμε το μεγαλείο της κοινωνίας των Αγίων, και της Πίστεως μας, στο οποίο ο ουρανός και γη ενώνονται στο αιώνιο παρόν της ευλογίας του Θεού, εκεί που υποστασιάζεται το μυστήριο της σωτηρίας και της καινής κτίσεως.