Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών στην Ι.Μ. Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε η  μεγάλη εορτή των Προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας, των εν Αγίοις πατέρων ημών μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Οι εόρτιες εκδηλώσεις ξεκίνησαν την προηγουμένη ημέρα κατά την έναρξη των μαθημάτων της νέας περιόδου στη Διεθνή Ακαδημία Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» με την ομιλία «η Ιστορία και η εξέλιξη της Θείας Λειτουργίας» από τον ελλογιμώτατο Καθηγητή Θεολογίας του Α.Π.Θ.  κ. Παναγιώτη Σκαλτσή.

Την κυριώνυμο ημέρα της μεγάλης εορτής κορυφώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών, πατέρων των Γραμμάτων και της Θεολογίας, με την επίδοση τιμητικών επαίνων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάνννη προς τους αριστεύσαντες μαθητές της θεοσώστου ημών επαρχίας.

Κατά τη διάρκεια της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία ετελέσθη εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Αγίας Παρασκευής-Λαγκαδά προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης  κ.κ. Ιωάννου, παρέστησαν εκπρόσωποι του Δήμου Λαγκαδά και αντιπροσωπείες μαθητών από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της επαρχίας μας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κατά την ομιλία του ανέφερε ότι με ιδιαίτερη χαρά μεταφέρει  την ευλογία της Αγίας μας Εκκλησίας στους  διδασκάλους και καθηγητές που υπηρετούν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλεως μας. Αφού καλωσόρισε τις αντιπροσωπείες μαθητών και καθηγητών ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης τόνισε ότι η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε εκείνους που αποτελούν τους προστάτες των ελληνικών γραμμάτων και της ελληνικής παιδείας και εξέφρασε τη χαρά του, διότι την ημέρα αυτή είναι όλοι εδώ και συναντώνται στο Ναό του Θεού. Εξέφρασε επίσης τη χαρά του διότι αυτή την ημέρα έρχονται οι μαθητές και καθηγητές για να να τιμήσουν εκείνους που ετίμησαν και την ελληνική παιδεία και τα ελληνικά γράμματα, εκείνους που ετίμησαν τον Χριστό και την πίστη μας  με τη ζωή και το έργο τους, τους Τρείς Ιεράρχες Βασίλειον τον Μέγα,  Γρηγόριον τον Θεολόγον και Ιωάννην τον Χρυσόστομον.  Είναι αυτές οι τρείς μεγάλες μορφές που δεσπόζουν στο ορθόδοξο ημερολόγιο και στην οικογένεια  την πνευματική, γιατί έχουν να επιδείξουν όχι μόνο τη μεγάλη τους μόρφωση και κατάρτιση  αλλά ταυτοχρόνως και επιδεικνύουν τη μεγάλη τους παιδεία, τη μεγάλη τους καλλιέργεια, τον μεγάλο τους ανθρωπισμό στοιχεία που τους ανέδειξαν σε μεγίστους φωστήρας. 

Όλες αυτές οι λέξεις ακούγονται κάπως περίεργα στο σημερινό λεξιλόγιο και ίσως κανείς ακούγοντας τις μπορεί να αισθανθεί κάπως παράξενα για το τι σημαίνουν όλα αυτά; Αυτά σημαίνουν ότι η Εκκλησία μας προβάλει πρότυπα που έχουν αντίκρισμα παραδείγματος φωτεινού. Η Εκκλησία μας προβάλει μορφές που μπορούν να εμπνεύσουν, προσωπικότητες που δεν ήταν ναυάγια αλλά που κατόρθωσαν παρά τις τρικυμίες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν να εκπληρώσουν τον προορισμό τους και να προσφέρουν επί γης ό, τι καλύτερο δια να τύχουν της χαράς και της ευλογίας του Ουρανού. Στην εποχή τους οι Τρείς Ιεράρχες εδιώχθησαν και υπέστησαν δεινά μαρτύρια αλλά κατόρθωσαν και μέσα από την εξορία  και μέσα από τις δοκιμασίες της ζωής αυτής να φανερώσουν το αληθινό τους  μεγαλείο.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συνεχίζοντας την ομιλία του περί του βίου των Τριών Ιεραρχών  σημείωσε ότι ήταν κάτοχοι της ελληνικής παιδείας, είχαν σπουδάσει φιλοσοφία, είχαν μαθητεύσει δίπλα στους μεγαλυτέρους διδασκάλους και κατόρθωσαν όχι μόνον να διαχωρίσουν αυτό που ήταν πραγματικά ωφέλιμο από αυτό που ήταν περιττό αλλά και να διακρίνουν την αλήθεια και όταν εβαπτίσθησαν ήταν μεγάλοι και είχαν ωριμότητα και είχαν ήδη την γνώση και την παιδεία ως εφόδια. Και όμως, αν και είχαν μπροστά τους ένα λαμπρό μέλλον μέσα στην ελληνική κοινωνία των φιλοσόφων και των γραμμάτων και των σπουδαίων του πνεύματος αυτοί ακολούθησαν το ηθικό και πνευματικό μεγαλείο της πίστεως προς τον Ένα και Αληθινό Θεό, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και μπορεί κανείς να καταλάβει το μεγαλείο τους, αν μελετήσει το έργο τους. 

Πράγματι, οι τρεις μεγάλοι φωστήρες είχαν μέσα τους την αληθινή πίστη, τη φλόγα της αγάπης για τον Θεό, την πατρίδα και την οικογένεια. Οι τρεις Ιεράρχες είχαν μέσα τους την αγάπη προς τον Θεό και ήσαν προσευχόμενοι. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν και εμείς σήμερα, προέτρεψε τον παριστάμενο εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης, και ας το φωτεινό τους παράδειγμά για να αρχίσουμε μία επικοινωνία με τον Θεό αλλά και μεταξύ μας, προσευχόμενοι προς τον Θεό και επικοινωνούντες ο ένας με τον άλλον με αγάπη, με σεβασμό, με πνεύμα τιμής και όχι υποτίμησης γιατί συνήθως όταν επικοινωνούν σήμερα οι άνθρωποι είτε μαλώνουν, είτε κοροϊδεύουν δημιουργώντας προϋποθέσεις σύγκρουσης. 

Ας αγαπήσουμε, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, αυτό που αγάπησαν οι Άγιοι και παράλληλα ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την μόρφωσή μας, την επιστήμη μας γιατί πρέπει να ξεχνούμε πως η «επιστήμη χωριζόμενη αρετής, πανουργία εστί». Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Λαγκαδά ευχήθηκε σε διδάσκοντες και διδασκομένους να έχουν πρώτα το αγαθό της υγείας,  το  κουράγιο, τη δύναμη και την τόλμη για να δίδουν όλοι μαζί τον αγώνα γι΄ αυτόν τον τόπο. 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας   ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας βράβευσε με τιμητικό έπαινο τους αριστούχους μαθητές των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ιεράς μας Μητροπόλεως ευχόμενος υγεία, πρόοδο και πλούσιο τον από Θεού φωτισμό, προκειμένου η ζωή τους να είναι κοντά στην Εκκλησία ώστε να συνεχίζουν την προσπάθειά τους προκειμένου να παραμένουν άριστοι σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Κατόπιν,  εδέχθη τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στην αίθουσα της Ιεράς Μητροπόλεως τονίζοντας, σε διάλογο που είχε με τους νέους, τη στενή σχέση που οφείλουν να έχουν οι τελευταίοι με την Εκκλησία. Παράλληλα, τους διένειμε από μία Καινή Διαθήκη καθώς και ένα αναμνηστικό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου κάνοντας λόγο για τις επικείμενες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ιερά μας Μητρόπολη, η οποία αφιέρωσε το τρέχον έτος 2013 στην επέτειο των  1150 ετών από των εκχριστιανισμό των Σλάβων.