Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Βράβευση Ψάλτη στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Βελβεντού.


Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα 
Τον 82χρονο, απλοϊκό και αφοσιωμένο στο Αναλόγιο ψάλτη του ιερού ναού Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού, Αθανάσιο Κουτσιούκη, βράβευσε στον παραπάνω πανηγυρίζοντα ιερό ναό (23-1-2013) κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος.


Προς το τέλος της Θ. Λειτουργίας και μετά την ευλογία και κοπή της βασιλόπιτας ο Σεβ. κ. Παύλος μέσα σε κλίμα συγκίνησης και αποδοχής από το εκκλησίασμα της απόδοσης τιμής στον γέροντα ψάλτη του ι. Ναού προσέφερε ‘’τιμητική πλακέτα του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού στον ψάλτη (από το 1992 μέχρι σήμερα) Αθανάσιο Κουτσιούκη’’, ευλογώντας τον για την πολυετή και πλήρως αφοσιωμένη διακονία του στο Αναλόγιο της Εκκλησίας. Ο ψάλτης Αθανάσιος φανερά συγκινημένος παρέλαβε την τιμητική πλακέτα και με δάκρυα στα μάτια φίλησε το χέρι του Επισκόπου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος εξήρε το έργο των απλοϊκών ψαλτών της Επαρχίας, ωστόσο πολύτιμων στελεχών των ιερών ναών, στην αποστολή και το έργο των ιερών ναών στο σύγχρονο κόσμο.

Μια αποστολή και ένα έργο που όσο πολύτιμο είναι στην καλλιέργεια και ανάδειξη της φωνητικής εκκλησιαστικής μουσικής, της ελληνικής γλώσσας, της θεολογίας, (γιατί όχι και της φιλοσοφίας) της διαμόρφωσης ήθους, τόσο οι δυσκολίες και τα εμπόδια που προέρχονται από την άγνοια παρεξηγούν και δυσχεραίνουν (κυρίως στην Επαρχία) το έργο του.

Απλοϊκοί ψάλτες στα μικρά χωριά της ελληνικής υπαίθρου χώρας, με γραμματικές γνώσεις δημοτικού σχολείου, σηκώνουν με φιλότιμο το βαρύ φορτίο μιας μεγάλης παράδοσης της Εκκλησίας, προσφέροντας με πάθος τη φωνητική τους δεινότητα στο μουσικό, γλωσσικό και θεολογικό πλούτο των υμνογράφων και ποιητών της Εκκλησίας, δίνοντας στη φωνή τους την πίστη της ψυχής τους και μεταδίδοντας οι μουσικές μελωδίες τους κατάνυξη και περισυλλογή για τις προσωπικές μας αμαρτίες και λύπηση για τη συρρίκνωση (με τη δική μας αδιαφορία ή και ανόητη περιφρόνησή μας) των Αναλογίων.

Ευγνωμονούμε αυτούς τους απλοϊκούς ψάλτες. Ηχούν στα αυτιά μας, το ‘’Κύριε ελέησον’’ και τα με πάθος και απόδοση ψυχής ψαλσίματά τους. 

Συνοδοιπορία.