Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΕΠΕΣΕ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΝΑΟ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Ευάγγελο Μπουγιώτη.
Παραλίγο θα  είχαμε μεγάλη καταστροφή σε ένα ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο της πόλης του Άργους ,όταν μετά από ξαφνικό  μπουρίνι που χτύπησε την πόλη ,πέσανε πολλά δένδρα μια μεταξύ αυτών κι ένα τεράστιο κυπαρίσσι που βρίσκονταν στον εξωτερικό  χώρο του ιστορικού ναού του Αγίου Κωνσταντίνου .
 Το ευτυχές ήταν ότι το δένδρο δεν έπεσε πάνω στον ναό αλλά πάνω στα θεμέλια παλαιοχριστιανικού ναού που είναι δίπλα στον ναό.

 Αν το κυπαρίσσι έπεφτε πάνω στον ναό θα του έκανε μεγάλη ζημιά.
Το συγκεκριμένο σημείο που βρίσκεται ο ναός, θα έπρεπε να ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για την λατρευτική ζωή του Άργους από την αρχαιότητα.
 Στη θέση αυτή αναφέρεται ότι υπήρχε ναός της Νικηφόρου Αφροδίτης, ενώ λίγο δυτικότερα έχει αποκαλυφθεί αψίδα σπουδαίας παλαιοχριστιανικής βασιλικής.
 Εκτιμάται ότι στον ίδιο χώρο υπήρχε ναός και στους μεσοβυζαντινούς χρόνους.
 Στις 20 Ιανουαρίου του 1938, λόγω της αρχαιολογικής του αξίας, ο ναός με Βασιλικό Διάταγμα, χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο. ( Φύλλο της Εφημερίδας της
Κυβερνήσεως 30, τεύχος Α΄- 20/ 01/ 1938).
 Ακριβή στοιχεία για την χρονολόγηση του μνημείου δεν υπάρχουν.
 Σίγουρα όμως είναι έργο της Α΄ Οθωμανικής περιόδου στο Άργος και θα πρέπει να κτίστηκε μεταξύ του 1570 και 1600 δηλαδή περί το τέλος του 16ου  αιώνα.
 Πάντως αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα Μουσουλμανικά τεμένη.
 Το 1871, μετά από ενέργειες του υπολοχαγού του πεζικού Ιωάννη Ζώη, το μνημείο καθαγιάστηκε δι’ εγκαινίων  και μετατράπηκε σε Χριστιανικό ναό που αφιερώθηκε στην μνήμη των αγίων και ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.
 Ο ναός είναι σχεδόν τετράγωνος με προσανατολισμό από ΒΔ προς ΝΑ, πετρόκτιστος χωρίς επιχρίσματα ενώ μεγάλο μέρος της τοιχοποιίας του προέρχεται από επαναχρησιμοποίηση αρχαίων υλικών.
Πάντως πρέπει άμεσα η αρχαιολογική υπηρεσία να επέμβει ώστε το δένδρο να απομακρυνθεί από το χώρο και να εξετάσει αν προκλήθηκαν ζημιές στον παλαιοχριστιανικό ναό .