Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνας Τριανδρία Θεσσαλονίκης,

Παλαιότερα στη θέση του τωρινού Ιερού Ναού υπήρχε μικρότερος, χτισμένος από τους Μικρασιάτες κατοίκους της τότε κοινότητος Τριανδρίας οι οποίοι είχαν μεταφερθεί εκεί μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922.


Οι πρόσφυγες μετέφεραν μαζί τους τα Ιερά Σκεύη και Εικόνες. Μεταξύ αυτών και τα ιερά λείψανα του Τιμίου Ενδόξου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Στον μικρό εκείνο ναό έδωσαν το όνομα του Βαπτιστού. Μετά όμως από τις θαυματουργικές ενέργειες της Ιερής εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνα μετονόμασαν τον Ιερό Ναό από «Τίμιο Πρόδρομο» σε «Άγιο Σπυρίδωνα». Τμήμα των ιερών λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου φυλάσσετε μέχρι σήμερα στον Ιερό Ναό.

Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός ήταν τρίκλιτος βασιλική και εγκαινιάσθηκε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Απαμείας Σπυρίδωνα στις 14 Νοεμβρίου 1948.

Την περίοδο των σεισμών του 1978 ο Ι. Ναός έπαθε ζημιές οι οποίες και επισκευάσθηκαν. Αργότερα, το 1990 ανεγέρθηκε απο τα θεμέλια ο σημερινός Ιερός Ναός, επιφάνειας 1080 τ.μ ο οποίος απέκτησε νέο ρυθμό. Έγινε πεντάκλιτος βασιλική με τρούλο, για την κάλυψη των λατρευτικών αναγκών των ενοριτών. Θεμελιώθηκε επί Αρχιερατείας του Μητροπολίτη Παντελεήμων Β' στις 7 Αυγούστου 1991.

Εντός του Ιερού Ναού βρίσκονται τέσσερα παρεκκλήσια, αφιερωμένα στους Αγ. Ιωάννη τον Πρόδρομο, Αγ. Γεράσιμο τον εκ Κεφαλληνίας, Αγ. Διονύσιο τον εκ Ζακύνθου και Αγ. Χρυσόστομο τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Σμύρνης. Εξωτερικά, δίπλα στον Ιερό Ναό, βρίσκεται μεγάλο παρεκκλήσι αφιερωμένο στη μνήμη των Αγίων Νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, το οποίο και πανηγυρίζει τη Λαμπροτρίτη.

Με ενέργειες του Ιερατείου, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των ενοριτών, μεταφέρθηκε η Ιερά εμβάς (παντόφλα) του Αγίου Σπυρίδωνα, από τον ομώνυμο Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, με δωρεά του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κέρκυρας και Παξών Κυρίου Πολυκάρπου, για τον αγιασμό και την ευλογία των ενοριτών, στις 9 Ιουλίου του 1980.