Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

"Να μας αξιώσει ο Θεός να ακούσουμε και πάλι τις καμπάνες στην Αμμόχωστο",


PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 17 Δεκέμβριος 2011 18:16

kip Επίτιμος δημότης της κατεχόμενης Αμμοχώστου ανακηρύχθηκε σήμερα, τέταρτη ημέρα της επίσημης ειρηνικής επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Η τελετή έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Κατεχόμενου Δήμου της Αμμοχώστου και τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επέδωσε στον Mακαριώτατο ο Δήμαρχος κ. Αλέξης Γαλανός.

Κατά την εκδήλωση προβλήθηκε ντοκιμαντέρ σχετικό με την κατοχή της Αμμοχώστου από τα τουρκικά στρατεύματα, που την έχουν καταστήσει πόλη-φάντασμα, με τους 45.000 κατοίκους της να είναι μέχρι σήμερα πρόσφυγες. Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος από την ταράτσα του κτιρίου είδε από μακριά την περίκλειστη πόλη.

Αμέσως μετά ο Μακαριώτατος έγινε δεκτός στο Παραλίμνι από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας Αμμοχώστου κ. Βασίλειο, τον Δήμαρχο Παραλιμνίου κ. Ανδρέα Ευαγγέλου, τους βουλευτές της περιοχής, τον πρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ. κ. Αναστασιάδη, τις στρατιωτικές αρχές και πλήθος κόσμου.

Ο κ. Αναστασιάδης επέδωσε στον Μακαριώτατο την ανώτατη διάκριση, το χρυσό κλειδί της πόλης, ευχόμενος να τον υποδεχθεί γρήγορα και στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Την επίσκεψή του στην ζωντανή τότε πόλη κατά τα φοιτητικά του χρόνια θυμήθηκε ο κ. Ιερώνυμος, λέγοντας: «Θυμάμαι την Αμμόχωστο με τα μεγάλα κτίρια και τους πορτοκαλεώνες και ποτέ δεν σκεφτόμουνα ότι θα έφτανα εδώ με αυτή την ιδιότητα, αλλά και με το εμπόδιο να επισκεφθούμε τα μέρη αυτά.»

Ο Μακαριώτατος μιλώντας προς το συγκεντρωμένο πλήθος, είπε, χρησιμοποιώντας τα λόγια του ποιητή Κώστα Μόντη:

«Φεύγοντας, χθες, από τα φυλακισμένα μνήματα σταθήκαμε μπροστά σ’ αυτές τις ηρωικές μορφές και ήταν σαν ν’ ακούγαμε, το είπα και χθες στα παιδιά του Παγκυπρίου Σχολείου, σαν να τους παρακαλούσαμε τον καθέναν απ’ αυτούς: “δώστε σε μας τους σημερινούς Έλληνες μια σταγόνα από το αίμα σας να καθαρίσουμε το δικό μας αίμα”, είναι ποίηση Κυπρίου ποιητή, του Κώστα Μόντη, “δώστε μας το βλέμμα μας για να περπατάμε να μην ξεστρατίσουμε, δώστε μας την τελευταία σας πνοή, για να ζήσουμε και ν’ αναπνέουμε χιλιάδες χρόνια.»

Ακολούθησε η Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος, προσφωνώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, θύμισε ότι η Κύπρος είναι χώρα αγίων και ηρώων:

«Κατά τη διάρκεια των δύο χιλιάδων χρόνων ιστορίας του Χριστιανισμού της Κύπρου, ο λαός μας κατόρθωσε να διατηρήσει την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και την ελληνικότητά του, παρά το γεγονός ότι διήλθε δια πυρός και σιδήρου».

Μιλώντας για την πόλη είπε, «ειδικότερα. Μακαριώτατε, αυτή η πόλη έχει να προβάλλει τους τελευταίους ήρωες του κυπριακού ελληνισμού, τον Τάσο Μάρκου, που αγωνίστηκε ηρωικά κατά την εισβολή και αγνοείται ακόμα η τύχη του, όπως και τους άλλους δύο ηρωομάρτυρες, τον Τάσο Ισαάκ και τον Σολωμό Σολωμού, που αντιστάθηκαν στην αδικία και έδειξαν ψυχική ανδρεία, αντικρύζοντας κατά πρόσωπο τους κατακτητές».

Αντιφωνώντας, ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι «πάντοτε η Ελλάδα και η Κύπρος πορεύτηκαν μαζί, αγωνίστηκαν, πάλεψαν, κι άλλοτε νικήθηκαν κι άλλοτε νίκησαν. Πάντοτε το όραμά μας όμως είναι η Ανάστασις του Χριστού μας, η Ανάστασις του Γένους μας, η Ανάστασις κάθε ανθρώπου σε αυτή τη γη».

Μιλώντας για το ρόλο της Εκκλησίας σήμερα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι «η Εκκλησία σπρώχνεται στο περιθώριο, όλο και πιο έξω από την καθημερινή πραγματικότητα. Δε σημαίνει ότι η Εκκλησία είναι ένα Μουσείο, που φυλάει το παρελθόν, ούτε ο προορισμός των κληρικών είναι να χτυπάμε την καμπάνα της κηδείας. Αντίθετα, έχουν ιδιαίτερο ρόλο στην εποχή της κρίσεως.»

Και συμπλήρωσε: «Στις ημέρες, λοιπόν, της κρίσεως ο ρόλος της Εκκλησίας παντού και ιδιαίτερα των ποιμένων και των επισκόπων είναι μεγάλος. Μόνο αυτοί που έχουνε ψυχή που αγαπάει αυτούς τους τόπους το καταλαβαίνουν.»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στα «κροκοδείλια δάκρυα», όπως είπε, των χριστιανικών λαών:

«Χαρήκαμε όταν γίναμε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί αυτοί που θεμελίωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση μας μίλησαν για αλληλεγγύη, μας μίλησαν για την προστασία των δικαιωμάτων. Σήμερα έχουμε εκτροπή. Δε γίνεται πια συζήτηση για αυτές τις αξίες, αλλά η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα Ευρωομόλογα, γύρω από τα χρέη, γύρω από τα δάνεια. Και καταντήσαμε πολλές φορές οι δανειστές να γίνονται δυνάστες.»

Ο κ. Ιερώνυμος ολοκλήρωσε την αντιφώνησή του ευχόμενος, «να μας αξιώσει ο Θεός να ακούσουμε και πάλι της καμπάνες στον Μητροπολιτικό Ναό της βασίλισσας, της Αμμοχώστου».

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, το οποίο ολοκληρώθηκαν οι σημερινές εκδηλώσεις στο Παραλίμνι, οι μαθητές των κατηχητικών σχολείων της ενορίας του Αγίου Γεωργίου τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

φωτό: Χρήστος Μπόνης, κείμενο: Κων/νος Μπλάθρας

kip2

kip3

kip4

kip5kip5kip6kip7kip9kip10