Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος και Αλμυρού - Ιερός Ναός Αγίας Άννης, Βόλου.

Ιστορία του Ιερού Ναού

Στην ενορία των Αγίων Αναργύρων Βόλου (δυτική περιοχή της πόλεως) από το έτος 2004 άρχισε η ανέγερση του παρεκκλησίου προς τιμήν της Θεοπρομήτορος Αγίας Άννης. Η ανέγερση ήταν αναγκαία, λόγω της παρατηρούμενης αύξησης του πληθυσμού καθώς νέοι κάτοικοι ήλθαν από άλλες περιοχές και κατά την πάροδο των ετών παρατηρήθηκε αθρόα ανοικοδόμηση πολυκατοικιών. Λόγω της αποστάσεως εκ του ενοριακού ναού των Αγίων Αναργύρων ήταν δύσκολη η πρόσβαση των ενοριτών. Ήταν, εκ των συνθηκών, αναγκαία η ανέγερση νέου Ιερού Ναού, αλλά σε ποιο σημείο της ενορίας θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν οι σχεδιασμοί ; Ο Θεός έδωσε την ευλογία και τη λύση στο ενοριακό πρόβλημα. Η αείμνηστος ενορίτισσα Μαρία Κορδέλα διέθεσε για το σκοπό αυτό, μέρος της περιουσίας της για την ανέγερση του νέου ναού. Επειδή όμως το οικόπεδο και την γύρω περιοχή την είχε δεσμεύσει η δημοτική αρχή Βόλου, το έτος 1956, για το λόγο αυτό, η αείμνηστος Μαρία Κορδέλα υπέβαλε την αίτησή της το έτος 2003 στο Δήμο Βόλου. Το Δημοτικό Συμβούλιο με Δήμαρχο τον κ. Κυριάκο Μήτρου απεδέχθη την δωρεά, ενώ προέβη στον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου και έτσι το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο των Αγίων Αναργύρων Βόλου είχε πλέον τη δυνατότητα να αρχίσει τη διαδικασία για την έκδοση της αδείας. Αρωγοί στην προσπάθεια ήταν και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι Αναστάσιος Στρατηγόπουλος και o ενορίτης Ιωάννης Κουρτίνας.

Σε συνεργασία με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ιγνάτιο αποφασίσθηκε ο ναός να αφιερωθεί στην Θεοπρομήτορα Αγία Άννα καθώς στην πόλη του Βόλου και την γύρω περιοχή δεν υπάρχει άλλος ναός με το όνομα της Αγίας Άννης.

Με απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου η εκπόνηση της μελέτης ανετέθη στο συμπολίτη μας Πολιτικό Μηχανικό κ. Ευάγγελο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος ανέλαβε τη μελέτη και την επίβλεψη του έργου χωρίς αμοιβή.

Μετά την έκδοση της αδείας από την αρμόδια Συνοδική Υπηρεσία της Ναοδομίας, έφθασε η ιστορική ημέρα της θεμελίωσης του Ιερού Ναού. Το Σάββατο 30η Οκτωβρίου 2004, το εσπέρας και ώρα 5μ.μ,. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος , παρουσία του ιερού κλήρου, των τοπικών αρχόντων και του λαού, τέλεσε τον Αγιασμό και έθεσε το θεμέλιο λίθο. Ο Σεβασμιώτατος στον εμπνευσμένο λόγο του, αναφέρθηκε στην σημασία που έχει ο ναός για τη ζωή των Χριστιανών και κάλεσε το λαό να ενισχύσει την ανέγερση του ναού. Πράγματι, ο λόγος του Σεβασμιωτάτου ρίζωσε στις καρδιές των Χριστιανών και προσέφεραν έτσι ώστε σε χρόνο ρεκόρ, μόλις 17 μήνες, να είναι έτοιμο το υπόγειο του ναού, άρτια ολοκληρωμένο για τις λειτουργικές ανάγκες.

To Σάββατο 15η Απριλίου 2006 (του Λαζάρου) το εσπέρας και ώρα 7μ.μ. ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος, παρουσία του κλήρου, των αρχόντων και του λαού, τέλεσε τον Αγιασμό των Θυρανοιξίων. Από την επόμενη ημέρα, Κυριακή των Βαϊων, τελέσθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία και έκτοτε τελούνται τα Ιερά Μυστήρια, οι Ιερές Ακολουθίες και εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της περιοχής στις ανάγκες τις λατρευτικές.

Ο λαός όχι μόνο της ενορίας αλλά και της πόλεως στηρίζει το έργο της ανέγερσης και ήδη, λήγοντος του έτους 2010, ολοκληρώνεται ο επάνω ναός στην πρώτη φάση των εργασιών (μπετά). Μέσω του διαδικτύου κάνουμε έκκληση, όσοι θέλουν να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση του έργου, δύνανται να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 24210-63380 ή 24210-91683.

Ο Ιερός Ναός πανηγυρίζει δύο φορές το χρόνο¨ την 9η Δεκεμβρίου στην Σύλληψη της Αγίας Άννας και την 25η Ιουλίου στην εορτή της Κοιμήσεως της Αγίας Άννης.


από: http://www.imd.gr