Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010
Σύμπλεγμα πέντε εκκλησιών - Παναγιά η Παραπορτιανή, Άγιος Ευστάθιος, οι Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Σώζων και Αγία Αναστασία.
Παραπορτιανή Μύκονος
Μία από τις πιο φωτογραφημένες εκκλησίες στον κόσμο είναι ένα σύμπλεγμα πέντε εκκλησιών. Τέσσερις εκκλησίες αποτελούν τη βάση του οικοδομήματος με μία πέμπτη να επικάθεται σαν τρούλος. Αυτή βέβαια είναι η καθαυτό γνωστή ως Παναγιά η Παραπορτιανή εκκλησία. Οι τέσσερις εκκλησίες της βάσης είναι ο Άγιος Ευστάθιος, οι Άγιοι Ανάργυροι, που είναι και η παλαιότερη όλων και λέγεται ότι κατασκευάστηκε στο τέλος του 14ου ή αρχές του 15ου αιώνα κι αποπερατώθηκε με τη σημερινή του μορφή τον 17ο αιώνα, ο Άγιος Σώζων και ο μικρός ναός της Αγίας Αναστασίας.
Η εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου αποτελεί το κέντρο της βάσης του συμπλέγματος. Η εκκλησία έλαβε το ονομά της από το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στη μικρή πύλη, το "παραπόρτι" του τείχους του μεσαιωνικού κάστρου της χώρας.
Πιθανότατα κτίσθηκε διαδοχικά τον 16ο - 17ο αιώνα αν και μερικοί θεωρούν ότι μπορεί να χτίσθηκε ενωρίτερα.
Στην αρχική μορφή της, εκκλησία αποτελούσε μόνο ο ναός του επάνω ορόφου ενώ ο σημερινός κλειστός νάρθηκας του Αγίου Ευσταθίου στο ισόγειο αποτελούσε το παραπόρτι του Κάστρου. Τα εκκλησάκια του Αγίου Ευσταθίου, του Αγίου Σώζοντος και της Αγίας Αναστασίας διαμορφώθηκαν σε ναούς μόλις το 1920.
Πιθανώς τα δύο χαμηλά και δυνατά τόξα που υποστυλώνουν την αψίδα της στέγης να αποτελούσαν στο παρελθόν στηρίγματα μιας πιο βαριάς κατασκευής ίσως ενός πύργου του Κάστρου.
και απο άλλες πηγές
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΡΤΙΑΝΗΣ
H Παραπορτιανή αποτελεί ένα ξεχωριστό αξιόλογο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα, στην δημιουργία του οποίου δεν συνέβαλε μόνο ο άνθρωπος, αλλά και ο χρόνος, που με τις τυχαίες φθορές που προκάλεσε, δημιούργησε ένα τελικό αποτέλεσμα ανεπανάληπτης αισθητικής.
Η "Παραπορτιανή" πήρε το όνομά της, από το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στη μικρή Β.Δ. πύλη, "το παραπόρτι" του μεσαιωνικού τείχους της Μυκόνου. Στην πραγματικότητα αποτελεί διώροφο συγκρότημα πέντε (5) εκκλησιών, όπου οι τέσσερις από αυτές είναι στο ισόγειο και η μία υπερυψωμένη. Αυτή ακριβώς η εκκλησία είναι που φέρει και το όνομα της Παναγίας Παραπορτιανής. Δημιουργήθηκε σε πρώτη φάση κατά το διάστημα μεταξύ 16ου και 17ου αιώνα και η αρχιτεκτονική της μοναδικότητά της, την έχουν αναδείξει σε σημαντικό μνημείο, όχι μόνο για την Μύκονο, αλλά και για ολόκληρο το Αιγαίο. Είναι, με βεβαιότητα, ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα της Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα το συγκρότημα της Παραπορτιανής περιλαμβάνει, όπως προαναφέρθηκε πέντε μικρές εκκλησίες διατεταγμένες σε μια σύνθετης μορφής διώροφη οικοδομή - προϊόν της εξέλιξης των χρήσεων ενός ιδιάζοντος παλαιού κτιρίου μέσα σε μερικούς αιώνες.
Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του (ορθογώνιου) Κάστρου της Χώρας Μυκόνου. Ηταν αρχικά ο ορθογώνιος κεντρικός πύργος του και επιστεγάζει κατά ένα μέρος του την μία από τις εξόδους του μεσαιωνικού φρουρίου προς την βραχώδη ακτή.
Η έξοδος αυτή το "Παραπόρτι" είναι ένα "καταστέι" (στεγασμένος από κτίριο δρόμος) που περνά κάτω από την Παναγία, την εκκλησία δηλαδή του ορόφου και δίπλα/ παράλληλα προς τις εκκλησίες του ισογείου: του Αγίου Σώζοντος, των Αγίων Αναργύρων με δύο ισχυρότατα τόξα στο εσωτερικό της που υποστήριζαν την σημαντική υπερκατασκευή του πύργου και της Αγίας Αναστασίας,. Οι τρεις αποτελούν τη δυτική πρόσοψη/ τμήμα του συγκροτήματος ενώ ο Άγιος Ευστάθιος βρίσκεται στο εσωτερικό του ίδιου επιπέδου και εφάπτεται του καταστεγιού.
Η μονόκλιτη επίσης εκκλησία του ορόφου που επιστεγάζεται με τρούλο έχει κι αυτή δύο ισχυρά τόξα στη βορεινή και τη νότια πλευρά της.
Κατά την ανατολική πρόσοψη της στέφεται από κωδωνοστάσιο με μικρή αψίδα, που ολοκληρώνει πλαστικά το μοναδικό στο είδος του "χρονογενές" και ανθρωπογενες σύμπλεγμα, αξιολογότατο λείψανο της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής των κυκλαδικών κάστρων (σύστημα κυψελίδων).
Εδώ θα δείτε κι αρκετές φωτογραφίες
από : http://www.mykonostour.com/greek/mykonos_churches/paraportiani.html