Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Το Μοναστήρι του Αγίου Ευσταθίου.





Οι Πάνω Κυβίδες βρίσκονται περί τα 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λεμεσού, πλησίον της οδικής αρτηρίας Λεμεσού-Κρασοχωρίων. Οι Πάνω Κυβίδες, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Καρούζης, «αντιπροσωπεύουν τις άλλοτε Πάνω και Κάτω Κυβίδες».

Στην κοινότητα μας, όπως διασώζει η παράδοση, υπήρχε το Μοναστήρι του Αγίου Ευσταθίου. Στις μέρες μας, το μόνο που σώθηκε είναι ένας μικρός ναός αφιερωμένος στον Άγιο. Τίποτα πλέον δεν θυμίζει πως σ’ αυτή τη θέση υπήρχε Μονή, γι’ αυτό άλλωστε ο σωζόμενος ναός είναι γνωστός ως το ξωκλήσι του Αγίου Ευσταθίου. Ο Καππαής εύστοχα παρατηρεί πως «εκείνο το οποίο δηλώνει την ύπαρξη του ναού ως καθολικό παλαιού μοναστηριού είναι η παράδοση και τα λιγοστά στοιχεία που διασώζονται γύρω απ’ αυτόν».

Η Μονή πιθανότατα να καταστράφηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας. Την θέση αυτή την τεκμηριώνει ο Καππαής γράφοντας: «Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την πορεία του μοναστηριού αυτού, το οποίο θα διαλύθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας όπως συνέβη και με αρκετά άλλα μοναστήρια της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας».

Η αναπαλαίωση του ξωκλησιού έγινε με έξοδα κατοίκου των Κυβίδων, του μακαρίτη Σάββα Αναστασίου.

Η εκκλησία λειτουργείται στις 20 Σεπτεμβρίου, ημέρα εορτής του Αγίου Ευσταθίου.