Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Πανηγυρικός Εορτασμός του θαύματος της Μεγαλόχαρης στον Ορχομενό Βοιωτίας.




Πανηγυρικά και πολλαπλά γιόρτασε φέτος το θαύμα της Μεγαλόχαρης στις 10 Σεπτεμβρίου 1943, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, η πόλη του Ορχομενού με την καθολική συμμετοχή κλήρου και λαού. Παρουσία του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ. Ιερωνύμου, των Σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, Ιλιού κ. Αθηναγόρα και του Επισκόπου Τανάγρας κ. Πολύκαρπου, πλήθος πιστών απ ολόκληρο το νομό μας παρακολούθησαν με κατάνυξη τη Θεία Λειτουργία καθώς και την περιφορά της εικόνας έως το σημείο της Παναγιοφάνειας. Νωρίτερα, περίσσεψε η συγκίνηση κατά την χειροτονία σε διακόνου του μέχρι πρότινος δεξιού ιεροψάλτη του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού «Παναγία η Σκριπού» Γιάννη Μπούτση, που σύσσωμοι του ευχόμαστε «Άξιος»! Οι επίσημες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν λίγο πριν το μεσημέρι στο Δημαρχείο όπου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος και από Θηβών και Λεβαδείας κκ. Ιερώνυμος ανακηρύχτηκε «επίτιμος δημότης» με το χρυσό μετάλλιο που απεικονίζει το έμβλημα του Δήμου Ορχομενού, τον Φρίξο και τη Έλλη.

Τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε φέτος η πόλη του Ορχομενού ανήμερα της τοπικής εορτής της 10ης Σεπτεμβρίου, όπου κατά παράδοση εορτάζεται η διάσωση της από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στον β` παγκόσμιο πόλεμο.
Με κάθε επισημότητα, η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό Συμβούλιου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού «Παναγία η Σκριπού» υποδέχθηκαν πολιτικούς και πολιτειακούς άρχοντες, εκπροσώπους του α` και β` βαθμού Αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και παραγωγικών τάξεων καθώς και δεκάδες πιστούς που πλημμύρισαν τον ναό και ακολούθησαν την περιφορά της εικόνας έως το σημείο της Παναγειοφάνειας – λίγο έξω από τα σημερινά όρια της πόλης στο δρόμο προς το ΔΔ. του Διονύσου. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστάτησαν ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμος, οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Ιλιού κ. Αθηναγόρας και ο Επίσκοπος Τανάγρας κ. Πολύκαρπος, κατά τη διάρκεια της οποίας δέχθηκε από τον Σεβασμιότατο Ιλιού τον α` βαθμό της ιεροσύνης ο μέχρι πρότινος δεξιός ιεροψάλτης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού «Παναγία η Σκριπού» Γιάννης Μπούτσης.
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ανάμεικτων συναισθημάτων, ο Ορχομένιος Θεολόγος και ιεροψάλτης, μίλησε με λόγια καρδιάς για όσους των ευεργέτησαν στο διάβα της ζωής του, έκανε πολλές κοσμητικές αναφορές στο πρόσωπο του Μακαριότατου κκ. Ιερωνύμου και ευχαρίστησε όλους όσους τον αγκαλιάζουν με αγάπη, « προκαλώντας» τους συμπολίτες του να αναφωνήσουν «Άξιος, Άξιος, Άξιος»!
«Η χαρά μου είναι απερίγραπτη που ένα ακόμη παιδί της ενορίας θα βρεθεί κοντά στην κεφαλή της Ελλαδικής Εκκλησίας. Ύστερα από τον Μέγα Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αθηναγόρα Χρυσάνη που αποτελεί έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου, ο αγαπητός μου π. Ιωάννης θα βρίσκεται στο πλευρό του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών» είπε συγκινημένος ο εφημέριος της Σκριπούς και πνευματικός πατέρας του νέου διακόνου π. Χαράλαμπος Χατζηχαραλάμπους από το ιερό βήμα.
«Χαρά μεγάλη που ένα ακόμη άξιο τέκνο της Βοιωτίας εισέρχεται στην ιεροσύνη. Από αύριο θα είναι κοντά μου, βοηθός και συνεργάτης μου» ανέφερε και ο Μακαριότατος κκ. Ιερώνυμος λίγο πριν το «δι ευχών», προσφέροντας μάλιστα ως ανάμνηση της επίσκεψής του στο χιλιόχρονο θυσιαστήριο της Σκριπούς έναν επιτραπέζιο σταυρό.
Δηλώσεις για την ημέρα έκανε και ο Σεβασμιότατος κκ. Γεώργιος στο σημαντικότερο μνημείο της περιοχής, ύστερα από τον Όσιο Λουκά, την πασίγνωστη Ιερά Μονή της Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγία η Σκριπού.
«Μέσα από το ένδοξο παρελθόν αυτού του τόπου, της Ιεράς Μονής «Παναγία η Σκριπού» και σήμερα ενός μεγάλου προσκυνήματος, δίδεται το μήνυμα πως αυτός ο τόπος μεγαλούργησε και μέσα από την επέτειο της εορτής για την διάσωση της πόλης από την ναζιστική κατοχή έρχεται το μήνυμα πως ο Θεός είναι κοντά μας και η Παναγία μας προστατεύει. Χρόνια πολλά σε όλους και να εορτάζουμε πάντοτε ελεύθερα και αληθινά!» μας είπε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κκ. Γεώργιος.
«Και σήμερα γιορτάζουμε αυτή την ιδιαίτερη μέρα για την πόλη μας. Ο Ορχομενός σώθηκε από το θαύμα της Παναγίας μας και τιμάμε όλοι την ημέρα. Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε την αποκατάσταση αυτού του μνημείου που για εμάς είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης μας και θέλω να σας ενημερώσω πως σύντομα μέσω του ΕΣΠΑ 2009 – 2013 θα ολοκληρωθεί και το τέμπλο αλλά και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου» είπε ο Δήμαρχος Ορχομενού κ. Λουκάς Υπερήφανος.
Τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους επίσης ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Θανάσης Χειμάρας, οι Βουλευτές του Νομού μας κκ. Βασίλειος Τόγιας, Βάσω Τσόνογλου και Μιχάλης Γιαννάκης, οι Αντινομάρχες κκ. Γιώργος Παπαργύρης και Βάσω Λάσπη, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κκ. Γιώργος Ζιώγας, Λουκάς Καράντζαλης, Νίκος Παπαναγιώτου κ.α., οι τ. Βουλευτές κκ. Ευάγγελος Μπασιάκος και Ανδρέας Κουτσούμπας, ο Δήμαρχος Χαιρώνειας κ. Νίκος Παπαγγελής, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Λεβαδέων κ. Καλιαντάσης, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Λεβαδεών και Ακραιφνίας, πολιτευτές, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, ο τέως Νομαρχιακός Σύμβουλος και γνωστός ιατρός κ. Χρύσανθος Πετρίδης, ο Ορχομένιος Δντης του ΥΠΟΙ κ. Φώτης Φωτόπουλος και ασφαλώς σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Ορχομενού αλλά και πολλοί ξένοι επισκέπτες που εκπληρώνουν κάθε χρόνο το δικό τους τάμα.









απο orchomenos-press.blogspot.com και Δικές μου φωτογραφίες.