Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

«ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2024» 4η μέρα - “Περί προσευχής” - Ομιλία Γερόντισσας Χρυσοβαλάντης.

 Εν έτει 2024, που πριν από λίγο καιρό, επεβλήθη πεντάμηνος αποκλεισμός σε ορθόδοξο Σέρβο αθλητή γιατί έκανε το σημείο του Σταυρού, πριν ξεκινήσει τον αγώνα, είναι φανερό ότι η πίστη και η προσευχή είναι καταδιωκόμενα, αλλά και τα πιο σημαντικά όπλα, όπως ανέλυσε στην ομιλία της, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου τ.ε., η Γερόντισσα Χρυσοβαλάντη, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Ταξιάρχου Ροβιών, σύμφωνα με το πρόγραμμα των ενοριακών εορταστικών εκδηλώσεων “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2024” πού πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής. 

Στην αρχή της ομιλίας της η γερόντισσα αναφέρθηκε στην προσευχή λέγοντας: "Εμείς οι χριστιανοί όπλα δεν παίρνουμε, αλλά έχουμε ένα μεγάλο όπλο, που όχι μόνο μας βοηθάει αλλά αλλάζει και του Θεού τα σχέδια, και αυτό το όπλο μας το έχει κάνει δώρο ο ίδιος ο Θεός. Είναι η προσευχή!” και συνέχισε: “Η προσευχή είναι μοναδικό προνόμιο των ανθρώπων, τα ζώα δεν προσεύχονται”. 

Στη συνέχεια του λόγου της, η Γερόντισσα Χρυσοβαλάντη εξέθεσε κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσευχής :  “Ο Άγιος Θεοφάνης ο έγκλειστος λέει: “ Προσευχή είναι η γέννηση στην καρδιά μας, των συναισθημάτων της αυτομηδένισης, της συντριβής, της υποταγής στο θέλημα του Θεού” και πρόσθεσε: “είναι το ταχύτερο μέσο επικοινωνίας, ακόμα και από τα πιο σύγχρονα κινητά, ο Θεός έδωσε το τελειότερο κινητό, που δεν θέλει φόρτιση, όποια ώρα της ημέρας και να θέλουμε Τον καλούμε”.

Σε άλλο σημείο η ομιλήτρια, παρέθεσε πολλά παραδείγματα και διδαχές του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου: "Δεν είναι το πόσο προσευχόμαστε, είναι το πως. Η προσευχή θέλει ταπείνωση και πόνο καρδιάς, αυτά είναι που εισακούονται στο Θεό. Αρχίζω τη προσευχή μου με το “Ο Θεός ιλάσθητί μοι τον αμαρτωλό" και έπειτα τόνισε: “Δεν φτάνει να λέμε λόγια προσευχής αλλά πρέπει να πονάμε τη προσευχή”.

Κλείνοντας τον λόγο της, η Γερόντισσα Χρυσοβαλάντη είπε το “παράπονο του Χριστού”: "Κύριε ας μη ξεχάσω ποτέ τη χολή που Σου πότισα, το ακάνθινο στεφάνι που Σου φόρεσα, τα καρφιά που Σου κάρφωσα και τη λόγχη που Σε λόγχισα" και ευχήθηκε: “Μακάρι ο Θεός να μην έχει από εμάς αυτό το παράπονο”. 

Η 4η μέρα ολοκληρώθηκε με την Κατανυκτική Αγρυπνία, στην οποία λειτουργός και ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Αιμυαλών Δημητσάνης. 

Έψαλαν οι Πρωτοψάλτες κ.κ. Κοτταρίδης Δημήτριος και Αλατσάς Δημήτριος

Να σημειωθεί ότι, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, θα γίνει η υποδοχή, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, εκ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, που θα κομίσει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γέροντας Εφραίμ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ