Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

«ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2024» “Οι Άγιοι κοντά στον αγώνα μας”- Ομιλία π. Εφραίμ Παναούση.

 Ο σύγχρονος αγωνιζόμενος άνθρωπος, χαμένος στο χάος του κόσμου, χρειάζεται περισσότερο από όλα τη συντροφιά των Αγίων κοντά του, συνοδοιπόρους στον πνευματικό του αγώνα. Αυτό ήταν το σημερινό θέμα της ομιλίας του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Εφραίμ Παναούση, Ηγούμενου της Ιεράς Συνοδικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 1 Οκτωβρίου στις 7.00 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου σύμφωνα με το πρόγραμμα "ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2024".

Ο π. Εφραίμ στην ομιλία του ανέλυσε την σύνδεση των Αγίων με τον πνευματικό αγώνα των σύγχρονων χριστιανών: “Το νέφος των μαρτύρων και των Αγίων είναι η παρουσία του Χριστού στη ζωή μας, είναι το ενσαρκωμένο ευαγγέλιο στον κόσμο”. Και συνέχισε με το εξής εύλογο ερώτημα: “Πώς είναι δυνατόν οι Άγιοι να άντεξαν τα μαρτύρια και πώς είναι δυνατόν να μου πει “εμένα” κανείς ένα βαρύ λόγο και να μην μπορώ να τον σηκώσω; Οι Άγιοι πως μπόρεσαν κι εγώ δε μπορώ ούτε τα μικρά και τα απλά; Τι φταίει και με τη πρώτη μπαλοτιά κρυβόμαστε;” Ως απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, εξέθεσε πολλαπλά παραδείγματα πίστεως από τους σύγχρονους Αγίους. 

Σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά του σύγχρονου ανθρώπου, σημείωσε: “Η αυτοματοποίηση της σύγχρονης εποχής δεν επηρεάζει και τον πνευματικό μας αγώνα;” Δεν θέλουμε γρήγορες και ανώδυνες λύσεις χωρίς να μας κουράσουν και χωρίς να μας διδάξουν υπομονή;” Στη συνέχεια τόνισε: “Ο δικός μας “άνθρωπος” που έχουμε δίπλα μας, είναι η Παναγία μητέρα Του, είναι οι Άγιοι μας, εκείνοι που μας καταλαβαίνουν πιο πολύ από ότι μπορούμε εμείς να καταλάβουμε τον εαυτό μας, οι Άγιοι μας νιώθουν, μας ζουν, ξέρουν πως είναι!” και πρόσθεσε: “Οι Άγιοι είναι ο τρόπος να αντιμετωπίζεις την ασήκωτη κατάσταση που βιώνεις με περισσότερο πνευματικό τρόπο και περισσότερη υπομονή”.

Ο π. Εφραίμ ολοκληρώνοντας την ομιλία του επισήμανε: "Οι Άγιοι στη ζωή μας, μας δείχνουν τρόπους συμπεριφοράς, όχι κανόνες και τυπολογίες, αλλά ουσιαστικά πως θα ζεις, την ποιότητα της ζωής αυτής και την ποιότητα του θανάτου, δηλαδή της πνευματικής ζωής και της βιολογικής ζωής, σαν γεφυράκι και όχι σαν τέλος”.

Ακολούθησε Ενοριακό Αρχονταρίκι εντός του Ιερού Ναού, με τον π. Εφραίμ, ο οποίος απάντησε σε πληθώρα πνευματικών ερωτημάτων που του υπέβαλε το ακροατήριο. 

Η 3η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτ. π. Θεόδωρος Γρηγοράκης, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα Γηροκομείου Αθηνών και έψαλαν ο Ιερολογιώτατος π. Άγγελος Μιχαλόπουλος και ο Πρωτοψάλτης κ. Αχιλλεόπουλος Δημήτριος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ