Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ στην υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς.

Ένα σπουδαίο εκκλησιαστικό γεγονός και μία ιδιαίτερη ευλογία για την πόλη και την Μητρόπολη Πειραιώς, αποτελεί η μεταφορά της Τιμίας Κάρας του Νεομάρτυρος Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων  «Ευαγγελίστρια 2024».

Η υποδοχή του ιερού σεβάσματος πραγματοποιήθηκε μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και εκκλησιαστικής τάξης σήμερα Παρασκευή 22 Μαρτίου και της υποδοχής προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Την Τιμία Κάρα κόμισε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Δαρδανός, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας, Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας π. Νεκτάριο, σημείωσε ότι «σε μία εποχή βαθυτάτης υποθερμίας, κατά την οποίαν επιδιώκεται παντί σθένει, να μεταλλαγεί η ηθική του προσώπου και του όντος, με την παρανοϊκή και ακατάληπτη αντίληψη της επιθυμίας και του θελήματος, σε μία πολύ σημαντική εορτή του Πανσέπτου αυτού Ναού του Παναγιοσκεπάστου, εκομίσατε σήμερα τον πολυτίμητον θησαυρόν της νήσου Ύδρας τον Άγιο Νεομάρτυρα και εκλεκτόν γόνον αυτής, Κωνσταντίνο τον Υδραίο».

Ο Άγιος Κωνσταντίνος, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, πυρούμενος από έρωτα του Χριστού, προσέφερε τη ζωή του, αρνούμενος τα υλικά δώρα, τα πλούτη και τις ηδονές του βίου της φθοράς, υπέρ Χριστού, σε εκείνα τα τέσσερα ατέλειωτα και μαύρα εκατόχρονα της δουλείας.

Και με τη θυσία του «διεκράτησε της ιδιοπροσωπίας του γένους μας και μας χάρισε με τις ευχές και τις πρεσβείες του, την ελευθερία μας, όπως και όλοι οι Άγιοι Νεομάρτυρες άνδρες και γυναίκες. Στις ψυχές των οποίων κλίνομε γόνυ καρδίας, διότι σήμερα δεν είμεθα το υπόλοιπον της Ευρωπαϊκής Τουρκίας, ένεκεν της υπερτάτης και υπεροχικής αυτών θυσίας».

Είναι όμως πολυσήμαντο το γεγονός, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, της κομίσεως της ιεράς του Κάρας, της χαριτοβρύτου και ευωδιαζούσης, διότι η ιστορία του ιερού αυτού ανδρός, καταδεικνύει εναργέστατα και την πολυτίμητον αξίαν της οικογενείας.

Διότι, ο μέγας αυτός άνδρας, οφείλει την αγιότητα του, την θυσιαστική του προσφορά στον Χριστό, «στην ταπεινή αλλά τόσο σημαντική και πολυτίμητη μητέρα του, στην κυρά Μαρίνα την Υδραία, η οποία έκλεισε την πόρτα του σπιτιού της στον εξωμότη υιό της, για να τον οδηγήσει στην μετάνοια και δι’ αυτής στον Σταυρό και την Ανάσταση, στη θέωση και τον αγιασμό».

Σε αυτήν την σκληρή εποχή που η πυρηνική οικογένεια, το κύτταρο της κοινωνίας, βάλλεται, προσβάλλεται, απομειώνεται και ευτελίζεται, όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, «προσέρχονται σήμερα εδώ ο Νεομάρτυς Άγιος Κωνσταντίνος και η οσία μήτηρ του Μαρίνα, για να μας κηρύξουν, σε αυτήν την δυσοίωνη εποχή, το καινούργιο που περιμένει ο κόσμος, μέσα στην καθημερινή αποτυχία της ιστορίας».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον Πρωτοσύγκελλο, για την αγάπη να κομίσει τον πολύτιμο αυτό θησαυρό της πίστεως και του γένους μας σε αυτήν την σημαντική εορτή. Ευχόμενος ο Κύριος, δια πρεσβειών του Αγίου Κωνσταντίνου, να επιδαψιλεύει στον Σεπτό Ποιμενάρχη της καθ’ Ύδραν Εκκλησίας κ. Εφραίμ, «ευδαίμονα έτη, πλήρη χαρίτων και ευλογιών».

Ανταπαντώντας ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας, Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δαρδανός, τόνισε ότι με ιδιαίτερη χαρά και ευφροσύνη, κόμισε από το πρώτο λιμάνι της επαναστάσεως, το λιμάνι της Ύδρας, στο πρώτο λιμάνι της χώρας, την Κάρα του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου.

«Όντως η ζωή του Αγίου έχει να μας διδάξει πολλά και πολλά θα πάρουμε από την προσκύνηση του ιερού του λειψάνου. Την χάρη και την ευωδία του, αλλά και τις δωρεές του Παναγίου Πνεύματος, οι οποίες εξακτινώνονται  μέσα από τα χαριτόβρυτα λείψανα των Αγίων της Εκκλησίας μας.»

Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο θερμότατα, γιατί και με τις δικές του ευχές και ευλογίες, έφτασε ο πολυτιμότατος αυτός θησαυρός, για να αγιάσει και να ευλογήσει το πρώτο λιμάνι της χώρας και όλη την Μητρόπολη. Ευχαριστώντας τον επιπρόσθετα για όσα προσφέρει με όλη του την καρδιά και με θυσιαστικό φρόνημα στην Αγία μας Εκκλησία.

Η Τιμία Κάρα θα παραμείνει στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, προς προσκύνηση των πιστών, μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Δείτε σχετικό φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.