Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Μ.Ευθυμίου_T.Dinu_Β.Φλέσσα_Η Ελληνική επάνασταση του 1821 στην Μολδαβία &τη Βλαχία_Πατάρι Ιανού.

 

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Οι εκδόσεις Πρώτη Ύλη και το βιβλιοπωλείο Ιανός

με αφορμή την εθνική μας επέτειο,

παρουσιάζουν το νέο βιβλίο

του καθ. Νεοελληνικών Σπουδών Παν. Βουκουρεστίου,

Τudor  Dinu

 

Η Ελληνική επανάσταση του 1821 στη Μολδαβία και τη Βλαχία

 

την Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 6:00 μ.μ.

 

στο café του βιβλιοπωλείου Ιανός, Σταδίου 24


Με το τρίτο του βιβλίο, ο καθ. Tudor Dinu έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό τόσο της ρουμανικής, όσο και της ελληνικής ιστοριογραφίας, γιατί αποτελεί την πρώτη παγκοσμίως μονογραφία  αφιερωμένη στη διεξαγωγή της ελληνικής επανάστασης του 1821 στη Μολδαβία και τη Βλαχία, αλλά και τους πρωταγωνιστές της, αναπαριστώντας χωρίς πάθη ή εθνικιστικές σκοπιμότητες το έπος του αγώνα στις Ηγεμονίες και επισημαίνοντας κάθε φορά τα αντικρουόμενα συμφέροντα των εμπόλεμων πλευρών.


Για την «άγνωστη» ελληνική επανάσταση στη Μολδοβλαχία

θα συζητήσουν οι:

🔶Μαρία Ευθυμίου, Ομότ. Καθηγ. ΕΚΠΑ, Ιστορικός

🔶Tudor Dinu, Kαθηγ. Νεοελληνικών Σπουδών Παν. Βουκουρεστίου

🔶Προλογίζει η εκδότρια Μαρία Κοκκίνου

🔶Συντονίζει η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα

Άλλα βιβλία του καθ. Tudor Dinou


Χορηγοί επικοινωνίας


Βιογραφικά ομιλητών

✅Η Μαρία Ευθυμίου είναι Ομότ. καθηγήτρια ΕΚΠΑ. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Σορβόννη. Διδάσκει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1981. Την τελευταία δεκαετία προσέφερε δωρεάν σε χιλιάδες ακροατές, σε καθημερινή βάση, σε όλη την Ελλάδα, εσπερινά μαθήματα Παγκόσμιας και Ελληνικής ιστορίας. Έχει συγγράψει τρία βιβλία Ιστορίας καθώς και περί τα 70 άρθρα και συμβολές σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά Ιστορίας. Το έτος 2013 τιμήθηκε με το «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου –Στ. Πνευματικού».

✅Ο Tudor Dinu είναι τακτικός καθηγητής Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και επίτιμος διδάκτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει δώσει διαλέξεις και έχει διδάξει μαθήματα ως προσκεκλημένος καθηγητής στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θράκης, Κύπρου, Βερολίνου, Αμβούργου, Λουντ, Κρακοβίας, Μπρνό, Σόφιας, Φιλιππούπολης, Κισινάου και Κιέβου, καθώς και σε πολιτιστικά ιδρύματα και εταιρείες στην Ελλάδα (Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κοζάνη, Λευκάδα κτλ.), Ιταλία, Αίγυπτο και Τουρκία. Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε σε σημαντικά διεθνή συνέδρια νεοελληνικών σπουδών (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Χανιά, Σητεία, Χίος, Πάρος, Κομοτηνή, Λευκωσία, Παρίσι, Βιέννη, Γρανάδα, Λουντ, Βελίκο Τύρνοβο, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Τιφλίδα). Το 2014 εξελέγη και το 2018 και το 2023 επανεξελέγη γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών. Τα συγγράμματα του αφιερωμένα σε θέματα βυζαντινής και νεοελληνικής φιλολογίας, ιστορίας και πολιτισμού, καθώς και στον ελληνισμό των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών είδαν το φως της δημοσιότητας στη Ρουμανία, Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Τσεχία, Λετονία, Ουκρανία και Γεωργία. Επίσης, ο Tudor Dinu έχει μεταφράσει στα ρουμανικά τόσο έργα αρχαίων (Αριστοφάνης, Πλούταρχος, Ιάμβλιχος, Σενέκας, Πλίνιος ο Πρεσβύτερος), όσο και νεότερων (Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Εγγονόπουλος, Ανδρέας Εμπειρίκος, Χρήστος Γιανναράς κτλ.) συγγραφέων. Είναι ο εκδότης της σειράς τόμων Neograeca Bucurestiensia. Ανάμεσα στις μονογραφίες του συγκαταλέγονται: Ο Ρουμάνος ηγεμόνας Μιχαήλ ο Γενναίος, ήρωας του ελληνικού έπους (2008), Δημήτριος Καντεμίρης και Νικόλαος Μαυροκορδάτος – πολιτικές και λογοτεχνικές αντιπαλότητες στις αρχές του 18ου αιώνα (2011), Το Βουκουρέστι των Φαναριωτών Α΄- Εκκλησίες, τελετές, πόλεμοι (2015), Το Βουκουρέστι των Φαναριωτών Β΄ – Διοίκηση, επαγγέλματα, εμπόριο (2017), Οι Φαναριώτες στη Βλαχία και τη Μολδαβία. Μια ιστορία μέσω των αναθηματικών τοιχογραφιών (2017) – βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, 2018 –, Το Βουκουρέστι των Φαναριωτών Γ΄ – Καθημερινός βίος, ψυχαγωγία, πολιτισμός (2020), Μόδα και Πολυτέλεια στη Βλαχία της ελληνικής επανάστασης (2021), Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 στο έδαφος της Μολδαβίας και της Βλαχίας (2022).

✅Η Βίκυ Φλέσσα είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Φιλολογικό Τμήμα, Κλασική Κατεύθυνση), καθώς επίσης πτυχιούχος  της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης (Ζωγραφική και Θέατρο) στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία. Έχει εργαστεί 34 χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Η εκπομπή της «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» στην ΕΡΤ είναι η μακροβιότερη εκπομπή συνεντεύξεων στην ελληνική τηλεόραση. Συμπληρώνει φέτος τον 23ο χρόνο και έχουν φιλοξενηθεί σε αυτήν εξέχουσες προσωπικότητες της Επιστήμης, της Τέχνης, της Θεολογίας και της Φιλοσοφίας από την Ελλάδα και τον κόσμο. Είναι συγγραφέας του βιβλίου "Γιατί Ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ;" από τις εκδόσεις Αρμός. Με τον πρώην Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητή Γλωσσολογίας κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη επιμελούνται και παρουσιάζουν την γλωσσική εκπομπή «Σε προσκυνώ, γλώσσα» στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Διεθνούς Αμνηστίας, της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή», της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, της Ενώσεως Σμυρναίων και του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδος.