Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Το Ζαγκλιβέρι πανηγύρισε την Αγία Ακυλίνα, το σεπτό βλάστημά του!

 Ἐκ τῆς ιστοσελίδος romfea

     Η Αγία ένδοξος Νεομεγαλοπαρθενομάρτυς Ακυλίνα είναι βλάστημα του Ζαγκλιβερίου, ένα λουλούδι 19 ετών (1745 – 1764) που μαρτύρησε φοβερά, αρνούμενη τον εξισλαμισμό που σήμαινε φυσικά και εκτουρκισμό.

     Ραβδίστηκε μέχρι θανάτου με σιδηρές βέργες και ημιθανής παραδόθηκε στη μητέρα της, για να της μεταφέρει το μήνυμα ότι δεν πρόδωσε τον Μαργαρίτη που της φύτεψε στα σπλάγχνα εκείνη, τον Χριστό μας δηλαδή, και στάθηκε αμετακίνητη στην ομολογία της και στην παράδοση της ιεράς κολυμβήθρας που τη σφράγισε με Χριστό και Αυτόν Εσταυρωμένον και Αναστάντα.

     Οι συντοπίτες της, αλλά και ολόκληρη η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου σεμνύνονται για το θησαυρό που κατέχουν μέσα στην πολύτιμη αργυρή λάρνακα, τη φυλασσόμενη στον πάγκαλλο Ναό της.

     Πρόκειται για τα Ιερά Λείψανά της, τα οποία κατά Φεβρουάριο του 2012 θαυματουργικά ανευρέθησαν, με άοκνες προσπάθειες του αειμνήστου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου και με τη βοήθεια και την πείρα του εξαιρέτου Αγιορείτου Μοναχού Μαξίμου του Ιβηρίτου.

     Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου τ.έ., εψάλη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου και του οικείου Ιεράρχου Ιερισσού κ. Θεοκλήτου.

     Τον θείο λόγο το εσπέρας κήρυξε ο χοροστατών Μητροπολίτης κ. Στέφανος, που με βάση το Μαρτύριο της Αγίας Ακυλίνας κάλεσε το ποίμνιο της Εκκλησίας μας να εστιάσει σε δύο σημεία:

     Το πρώτο ότι ο Λαός του Θεού είναι απόγονος Αγίων, Μαρτύρων, Προφητών, Ομολογητών και Νεομαρτύρων, οι οποίοι την πίστη στον Χριστό τη στερέωσαν στο αίμα τους, στο δάκρυ τους, στις προσευχές τους και στις λιτές τους.

     Το δεύτερο, στο οποίο και επέμεινε ο Ιεράρχης, είναι η ενότητα της Εκκλησίας, η βασισμένη στη μια Της Παράδοση, ενότητα που οφείλουμε οι πάντες να διακονούμε εις πείσμα του αρχεκάκου που ένα επιθυμεί: να διαρρήξει τον τίμιο χιτώνα του Κυρίου μας.

     Προ της απολύσεως και προς αποφυγήν της διασποράς του Κορωναϊού, έλαβε χώρα πέριξ μόνο του Ιερού Ναού η περιφορά της Ιερής Λάρνακας της Αγίας, ακολουθούντων μόνον του Ιερού Κλήρου και των εκπροσώπων του Λαού, ο οποίος από της θέσεώς του απόλαυσε και απεδέχθη πλουσιοπάροχα τη χάρη Της.

     Την κυριώνυμο ημέρα του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Σταγών κ. Θεόκλητος, συμπαραστατούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Φιλίππων κ. Στεφάνου και του οικείου Ιεράρχου κ. Θεοκλήτου.

     Στο κήρυγμά του, ο άγιος Σταγών ανέλυσε την έννοια του Μαρτυρίου, διευκρινίζοντας ότι τα Ιερά Αυτά Σφάγια, οι Μάρτυρες του Κυρίου, απέβησαν ουσιαστικά κατοικητήρια της Αγίας Τριάδος και μάλιστα του Αγίου Πνεύματος, αφού από πλείστες θεολογικές και ιστορικές μαρτυρίες πληροφορούμεθα ότι η θυσία τους ήταν δώρο και χάρισμα του Παναγίου Πνεύματος.

     Υπέμειναν για τον Χριστό τα πάντα και τους δωρήθηκε η υπέρλογη αγιοτριαδική χάρη, που πλήρωσε και αυτούς και μέχρι σήμερα περικοσμεί ολάκερη την οικουμένη.

     Προ της απολύσεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού ετέλεσε, ως χρέος ιερό καθώς είπε, μνημόσυνο, ως προσευχή δηλαδή και δέηση για τον λαμπρό κοιμηθέντα Ποιμενάρχη του Λαγκαδά κυρό Ιωάννη, που με την καρδιά του, τα Ιερά Λείψανα της Αγίας που ανευρέθησαν στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Όσσης, τα πρόσφερε στην πατρίδα της και στην Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, για να αγιάζουν το Ζαγκλιβέρι και να αποτελούν τον τιμιώτερο λίθων πολυτελών θησαυρό της τοπικής αυτής Εκκλησίας.

      Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού ευχαρίστησε τους δύο Αρχιερείς για την όλως ευγενική και λαμπρή τους παρουσία, τονίζοντας ότι στις Λάρνακες των Νεομαρτύρων στηρίζεται η ύπαρξη και το ξανάνιωμα του νεωτέρου Ελληνισμού, αφού η Εκκλησία έγινε το Αρτοφόριο και το λίκνο της λευτεριάς του.

     Πλήθος Λαού προσέτρεξαν και στις δύο Λατρευτικές Συνάξεις για να προσκυνήσουν τη χαριτόβρυτο λάρνακά της, με επικεφαλής τον τ. Υπουργό Μακεδονίας Θράκης και Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρο Καράογλου, τους Βουλευτές Β' Θεσσαλονίκης κ.κ. Σάββα Αναστασιάδη και Δημήτριο Βαρτζόπουλο, τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδη, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κα Βασιλεία Λούρδα, τους Αντιδημάρχους Αριστοτέλη κ.κ. Γεώργιο Θαλασσινό και Νικόλαο Αυγερινό, τον Αντιδήμαρχο Πολυγύρου κ. Χρήστο Κομπόγιαννο, τον Δημοτικό Σύμβουλο Αριστοτέλη κ. Αθανάσιο Τσιάλα, τη Δημοτική Σύμβουλο Πολυγύρου κα. Μαρία Γουγούση, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Βόβλης κ. Αθανάσιο Κυριάκου, τον εκπρόσωπο του Διοικητού Γ' Σ.Σ. Αντ/ρχη κ. Χαράλαμπο Κατηφόρη, τον Πρόεδρο του Ζαγκλιβερίου κ. Νικόλαο Κοπαρανίδη, τον Πρόεδρο της Ν. Απολλωνίας κ. Βασίλειο Κυριάκου, τον Υποδιοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης Πύραρχο κ. Θεόδωρο Κοσμίδη, τον τ. Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κ. Φάνη Παπά, κ.α.


 

για όλες τις φωτογραφίες:  Εδώ