Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΚΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.

Τέσσερις εκδηλώσεις αφιερωμένες στην μνήμη του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια του Κερκυραίου και στα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821 διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, σε συνεργασία με το Κέντρο Ουνέσκο Ιονίου καθώς και τη στήριξη φορέων του τόπου, όπως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, το Ιόνιο πανεπιστήμιο, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, το Φλαγγίνειο Πολιτιστικό Κέντρο και η Ένωση Χορωδιών Κέρκυρας.  Όλες οι εκδηλώσεις έγιναν στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας, όπου και ο τάφος του κυβερνήτη.

                Κεντρική εκδήλωση ήταν το επίσημο μνημόσυνο που έγινε το πρωί της Δευτέρας 27 Σεπτεμβρίου 2021, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, με την συμμετοχή και των σημαιοφόρων μαθητών από τα σχολεία της περιοχής. Ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι ο κυβερνήτης Καποδίστριας άφησε παράδειγμα πατριωτισμού και πίστης στον Θεό , με όραμα την Ελλάδα που θα ήταν πραγματικά ανεξάρτητη και κάλεσε νεώτερους και μεγαλύτερους να τον μιμηθούν.  Από την πλευρά της εκπαιδευτικής κοινότητας μίλησε ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Κέρκυρας κ. Σπύρος Παχής.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε εκδήλωση με θέμα τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821. Την εκδήλωση άνοιξε ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οποίος προέτρεψε να θυμηθούμε ότι ο αγώνας του 1821 έγινε για μία Ελλάδα ελεύθερη, στηριγμένη στην πίστη και την φιλοπατρία, ενώ οι αγωνιστές έδωσαν την ζωή τους ώστε να μπορούμε οι νεοέλληνες να πατάμε στα πόδια μας, όχι απεμπολώντας την παράδοσή μας, αλλά στηριζόμενοι σ’  αυτήν. Η Κέρκυρα είναι υπερήφανη για το τέκνο της και οφείλουμε όλοι να τιμούμε την μνήμη του, αγωνιζόμενοι στην οδό που χάραξε. Αυτή πρέπει να είναι και η προοπτική του Ελληνισμού. Με πρότυπα όπως ο Καποδίστριας, να κρατήσουμε την ελευθερία μας σε έναν κόσμο που μας δεσμεύει με την άρνηση του πατριωτισμού και της πίστης στον Θεό.

                Στην συνέχεια έγινε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συμμετέχοντες τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπύρο Φλογαΐτη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας κ. Δημήτρη Μεταλληνό, τον κ. Γιώργο Σκλαβούνο, ιστορικό- ερευνητή, και τον π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως. Παρέμβαση στην συζήτηση έκαναν ο βουλευτής Κέρκυρας κ. Αλέκος Αυλωνίτης και η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου.

                Το απόγευμα της Κυριακής 2 Σεπτεμβρίου 2021 έγινε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα:  «Τιμώντας στην πράξη τον Ιωάννη Καποδίστρια».  Συμμετείχαν ο γνωστός σκηνοθέτης κ. Γιάννης  Σμαραγδής, ο οποίος ξεκινά σύντομα τα γυρίσματα της νέας του ταινίας με θέμα τον Καποδίστρια, η Αντιπρύτανις του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Χριστίνα Μπάνου, η Πρόεδρος της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας κ. Μαρία Μάνδυλα-Κουσουνή και ο κ. Γιώργος Σκλαβούνος, ιστορικός- ερευνητής. Παρουσιάστηκε τα πλαίσια της εκδήλωσης η Ωδή στον Ιωάννη Καποδίστρια, σε μουσική του συνθέτη κ. Σπύρου Ρουβά, στίχους του κ. Γιώργου Σκλαβούνου και μουσική απόδοση από κουϊντέτο χάλκινων οργάνων. Τραγούδησε ο κ. Ανδρέας Γκούσης.

                Στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 είχε γίνει μία ακόμη εκδήλωση με θέμα «Ο Καποδίστριας ως προσωπικότητα, ως ηθική και πνευματική οντότητα», με ομιλητή τον κ. Γιώργο Σκλαβούνο και παρουσίαση της Ωδής στον Καποδίστρια, με τους ίδιους συντελεστές, αλλά με τραγούδι από τον κ. Παντελή Κοντό.

Τέλος, στο Αρχονταρίκι της Μονής λειτούργησε έκθεση με θέμα «Το βλέμμα του Αγώνα (Ιωάννης Καποδίστριας)», με έργα σύγχρονων Κερκυραίων κυρίως ζωγράφων αφιερωμένα στον μεγάλο Έλληνα, σε επιμέλεια της κ. Μαρίας Μελέντη.