Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Ψυχοσάββατο, Εορτή Πεντηκοστής και Αγίου Πνεύματος


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος από την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 ήταν στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά, όπου το απόγευμα μέσα σε κλίμα κατάνυξης τέλεσε τον Εσπερινό και την ακολουθία για τους κεκοιμημένους. Το δε πρωΐ του Σαββάτου 26 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος συμμετείχε συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία του Ψυχοσάββατου κατά το οποίο η Εκκλησία μας μνημονεύει και προσεύχεται για την ανάπαυση πάντων των επ’ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου κεκοιμημένων χριστιανών.
Ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας τέλεσε τον Εσπερινό της Πεντηκοστής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Καθολικό της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά υπάρχει η περίφημη ψηφιδωτή παράσταση της Πεντηκοστής, στο θόλο επάνω από το Ιερό, όπου εικονίζονται οι Απόστολοι και στο κέντρο η Ετοιμασία του θρόνου και το συμβολικό περιστέρι, που δηλώνει την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. 
Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 27 Μαΐου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία τον Εσπερινό της Γονυκλισίας στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Μελισσοχωρίου, μέσα σε  πανηγυρική ατμόσφαιρα, με την συμμετοχή των κατοίκων του χωριού και με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ι. Περγαντά και του πρώην Δημάρχου του πρώην Δήμου Πλαταιών κ. Βενιζέλου. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε  σε όλους Χρόνια Πολλά και πλούσια τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος ώστε να γίνουν δοχεία της χάριτος του Τριαδικού Θεού.
Το απόγευμα της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας Βαγίων, με την συμμετοχή πολλών κληρικών της επαρχίας μας αλλά και άλλων Μητροπόλεων, πάρα πολλών πιστών, καθώς και των αρχόντων. Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Τράδας στους δρόμους της κωμοπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο χαροποιό κλίμα της Πεντηκοστής, η οποία είναι η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας, τονίζοντας την παρουσία στη ζωή της Εκκλησίας του Παρακλήτου, καθώς και τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος που κάθε πιστός καλείται να αυξήσει. Στο τέλος το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού δεξιώθηκε φιλοφρόνως όλους.
Το πρωΐ της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Πλαταιών, όπου πραγματικά η συμμετοχή των πιστών ήταν συγκινητική ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη συμμετοχή, αφού είχαν κατακλύσει όχι μόνο το Ναό αλλά και τους εξωτερικούς χώρους της Μονής. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν η Ηγουμένη και οι αδελφές της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου – Προστασίας των Χριστιανών Ασωπίας, η Ηγουμένη και οι αδελφές του Ιερού Ησυχαστηρίου Αναλήψεως του Κυρίου Σκούρτων, καθώς και του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίου Νεκταρίου Θηβών, που πλαισίωσαν τις καλλιεργημένες, ευγενείς και φιλόξενες μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας η Μονή δεξιώθηκε με άριστα οργανωμένο δίκτυο εθελοντών όλους τους προσκυνητές και παρέθεσε εόρτια τράπεζα. 
Η εορτή του Αγίου Πνεύματος τιμήθηκε, σύμφωνα με παλαιά παράδοση, και στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Βλασίου στη Λιβαδειά, με πανηγυρικό Εσπερινό την Κυριακή 27 Μαΐου και Θεία Λειτουργία την Δευτέρα 28 Μαΐου και με την συμμετοχή πολυπληθούς εκκλησιάσματος. Επίσης, η εορτή του Αγίου Πνεύματος τιμήθηκε στους Ιερούς Ναούς Αγίας Τριάδας Κόκκινου, Πύργου, του χωριού Αγίας Τριάδας Λιβαδειάς καθώς και στο Παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδας της ενορίας Μεγάλης Παναγίας Θηβών.