Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Ακρόπολη: Αλήθειες και ψέματα! Αφιέρωμα στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»


Ο Παρθενώνας διασώθηκε ακριβώς επειδή οι Έλληνες Χριστιανοί, τον μετέτρεψαν σε χριστιανικό Ναό. Ο Παρθενώνας έγινε η Παναγία η Αθηνιώτισσα και αποτέλεσε το δεύτερο μεγαλύτερο προσκύνημα της αυτοκρατορίας, μετά την Αγιά Σοφιά.
Μία εξαιρετική εκδήλωση αφιερωμένη στο σπουδαιότερο μνημείο του κόσμου, την Ακρόπολη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Την παρουσίαση έκανε ο κ. Βαγγέλης Παππάς, Εικαστικός, συγγραφέας και πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών, με την χρήση σπάνιου οπτικού υλικού.

Όπως τόνισε και στην εισαγωγή του ο κ. Παππάς, η περίπτωση του σπουδαιότερου μνημείου ανά τον κόσμο, είναι μια μακριά κι άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία 2.500 χρόνων.
Κι αν η απαρχή του έργου αυτού μας προκαλεί δέος, ίσως θα έπρεπε να ταξιδέψουμε λίγο στον χρόνο και να αναζητήσουμε τη μοίρα του μέσα από την βαρβαρότητα, τη συμπόνια, τις αλήθειες και τα ψέματα. Ποιος κατέστρεψε το μοναδικό αυτό μνημείο; Γιατί άραγε η προπαγάνδα έχει έναν και μόνο θύτη;
Η παρουσίαση λοιπόν, αφορούσε μία έρευνα που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια ο ομιλητής, για τις αλήθειες και τα ψέματα, σε σχέση με το τι γνωρίζουμε για την Ακρόπολη.
Αρχικά, αναφέρθηκε στη βασική διαφοροποίηση της Αθήνας, από τις άλλες πόλεις της αρχαιότητας.
Κι αυτή η διαφοροποίηση, έγκειται στο γεγονός ότι πάνω στην Ακρόπολη δεν υπήρχαν ναοί αφιερωμένοι σε θεούς όπως η Αφροδίτη, που ήταν το σύμβολο της γονιμότητας, ή ο Άρης, θεός του πολέμου. Ούτε πάνω απ’ όλα στον Δία, την απόλυτη δύναμη, τον κραταιό, τον πατέρα θεών και ανθρώπων.
Οι Αθηναίοι επέλεξαν να αφιερωθούν στην θεά Αθηνά, δηλαδή την σοφία. Αυτό είναι που ξεχωρίζει τους Αθηναίους και τον πολιτισμό τους.

Οι αλήθειες
Ο κ. Παππάς ξεκίνησε παρουσιάζοντας τις αλήθειες που αφορούν την διαχρονική ιστορία και τις καταστροφές που υπέστη στο διάβα των αιώνων η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας.
Ακρόπολη σημαίνει το άκρον της πόλεως, το πιο ψηλό σημείο της πόλεως.
Στα 1.200 πΧ ήταν ένα Μυκηναϊκό ανάκτορο. Οι Μυκηναίοι φέρνουν στην Αθήνα τα δύο πολύ βασικά χαρακτηριστικά της πολεοδομίας τους. Που ήταν η οχυρωμένη Ακρόπολη και το ανάκτορο….
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΔΩ
 Το αφίερωμα στην Ακρόπολη του κ. Βαγγέλη Παππά μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ: