Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Μνήμη Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Δαμασκηνού. 20 χρόνια από την κοίμησή του.

Με την είσοδο εις το 20ο έτος από την προς Κύριον εκδημία του αοιδίμου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Δαμασκηνού Παπαχρήστου τελέσθηκε την Κυριακή των Αγίων Πατέρων 24 Μαϊου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.
Του ιερού Μνημοσύνου προηγήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος με τη συμμετοχή ιερέων της Λαμίας.
Δια τον Μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Δαμασκηνό ωμίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Κολοκυθάς, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων, ο οποίος αναφέρθηκε εις τα χαρίσματα που σκιαγραφούσαν την προσωπικότητα του αοιδίμου Ιεράρχου.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ο π. Χριστοφόρος: «Εστερείτο κοσμικού πλούτου και μεγαλείου˙ δεν επεδίωκεν ουρανοβάμονας φιλοσοφικάς και βαθυστοχάστους θεολογικάς ενασχολήσεις˙ δεν διέθετε χρόνον διά περιδινήσεις σκέψεων δια μεγαλεπιβόλους στόχους και μη εφικτούς˙ και ταύτα διότι εγνώριζεν άριστα και εν τη πράξη εφήρμοζεν το ότι: η γνώσις και η θεωρητική ανάλυσις των πραγμάτων μάλλον φυσιεί και δεν συντελεί αυτή καθ’ εαυτήν προς οικοδομήν. Διά τούτο είναι προτιμότερον έλεγε, να ευρίσκεται ο άνθρωπος διά της αγάπης, της ταπεινοφροσύνης και της παιδικής αφελείας και απλότητος πλησίον του Θεού και των αδελφών του Θεού, και να είναι απορριπτέον το να υψώνει ο άνθρωπος υπερήφανον την κεφαλήν, να καταφρονή τους μικρούς και, τους ανίσχυρους και τους ασήμους, πολλώ δε μάλλον ν’ απαιτεί παρ’ αυτών υπέρμετρον και καταναγκασμένον σεβασμόν ή τυφλήν υποταγήν και ευπείθειαν.
....Η άρνησις του μέτρου ως προς την φιλανθρωπία και την προσφοράν αγάπης προς οιονδήποτε αιτούντα ήτο στοιχείον θεμελιώδες εις τον μακαριστόν. Η φιλανθρωπίαν του δεν είχεν όρια, έφθανε μέχρι της υπερβολής και της διαθέσεως και του εσχάτου αποθέματος, με άμεσον επίπτωσιν την επομένην ημέραν να μην υφίσταται ίχνος ακόμα και από τ’ άκρως αναγκαία. ...Την ζωήν του την ησθάνετο ως προσφοράν και θυσίαν, εφρόνει δε ότι εν τη προσφορά υπάρχει άρρητος ηδονή, την οποίαν αδυνατεί να δοκιμάσει όποιος διάγει εις εγωιστικήν αποκλειστικότητα˙ και επιπλέον όποιος επιχορηγεί τον πένητα αισθάνεται την ζωήν αυτού επεκτεινομένην και πολλαπλασιαζομένην, διότι μετέχη της ζωής και άλλων ανθρώπων.  
...Τούτο μόνον δυνάμεθα να ποιήσωμεν, ετόνισε ο π. Χριστοφόρος περαίνοντας την ομιλία του: να διαβεβαιώσωμεν αυτόν ότι βαθύτατα θα υπάρχει πάντοτε εγκεχαραγμένον εις τα μύχια της καρδίας ημών το χρυσούν παράδειγμα και υπόδειγμα της, προς την Αγίαν ημών εκκλησίαν και προς ένα έκαστον πιστόν μέλος αυτής και συνάνθρωπον μας, εθελοθυσίας Αυτού».
Περί το τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των γενοκτονημένων Ελλήνων του Πόντου. 
         Ακολούθησε το Ιερό Μνησμόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Δαμασκηνού στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος με τη συμμετοχή απάντων των ιερέων και διακόνων της πόλεως.
Στη σύντομη προσλαλιά του ο Ποιμενάρχης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον π. Χριστοφόρο, ο οποίος περιέγραψε επακριβώς την προσωπικότητα και τα περικοσμούντα χαρίσματα του αειμνήστου Μητροπολίτου. Ετόνισε πως είναι αποστολική εντολή και χρέος μας να μνημονεύουμε των Ηγουμένων ημών και ανεκοίνωσε ότι το σημερινό ιερό μνημόσυνο είναι η απαρχή και άλλων εκδηλώσεων εις τιμήν και μνήμην αοιδίμου προκατόχου του, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 20 ετών από την κοίμησή του.    
Στη θεία Λειτουργία και το ιερό Μνημόσυνο παρέστησαν οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Βασίλειος Κυριακάκης και κ. Απόστολος Καραναστάσης, ο Βουλευτής και τ. Υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αντιπεριφεριεάρχης κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος πιστών και πνευματικών παιδιών του μακαριστού Μητροπολίτου Δαμασκηνού.
Ακολούθως το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ναού προσέφερε καφέ στο νεοεγκαινιασθέν ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.