Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ετελέσθη η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στην Χαλκίδα


Leitourgia Ag. Iakovou 2012 003.JPG

            Με αρχαιοπρεπή μεγαλοπρέπεια ετελέσθη, την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012 το βράδυ, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης προεορτίου του Αγίου Δημητρίου Αγρυπνίας, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, συλλειτουργούντων αρκετών Κληρικών της Τοπικής μας Εκκλησίας και πολλών ευσεβών χριστιανών.


Η Θεία Λειτουργία αυτή, των πρώτων χριστιανικών αιώνων, που διαδόθηκε υπό το όνομα του Αγίου Ιακώβου ανήκει στο λεγόμενο Συριακό ή Αντιοχειανό λειτουργικό τύπο. Η απόδοσή της στον Άγιο Ιάκωβο, πρώτο Επίσκοπο Ιεροσολύμων καθώς και οι εσωτερικές ενδείξεις μαρτυρούν, ότι πρόκειται για Λειτουργία που διαμορφώθηκε στα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια διαδόθηκε σε άλλες πόλεις της Παλαιστίνης, στη Συρία, την Αραβία, το Σινά, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και στις Σλαβικές χώρες.
Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελικού Αναγνώσματος, ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε τον θείο λόγο στους πιστούς και με αφορμή τον χαρακτηρισμό του Αγίου Ιακώβου, ως «Αδελφοθέου», αναφέρθηκε στην πίστη της Εκκλησίας για το πρόσωπο του Χριστού και την θεανθρώπινη φύση Του, την οποία πολεμούν όλοι οι αιρετικοί στο διάβα των αιώνων.
Στο τέλος της Ιεράς Αγρυπνίας, τέθηκε προς προσκύνηση των πιστών τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη.
Leitourgia Ag. Iakovou 2012 002.JPG
Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου, εδώ και πολλά χρόνια έχει καθιερωθεί στην Ιερά μας Μητρόπολη, να τελείται στην μνήμη του ή μια Κυριακή πριν και γι’ αυτό την παρελθούσα Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, ετελέσθη και στην παλαιοχρισταινική Βασιλική της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς μας Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, αλλά και σε άλλες Ενορίες.