Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΣΟΥΝΗ 21.10.2012



Κηρύσσοντας το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου, αφού ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή, που αναφερόταν στην θεραπεία του δαιμονιζομένου στο χωριό των Γαδαρηνών, επεσήμανε ότι όπως οι κάτοικοι του χωριού εκείνου, προσκολλημένοι στα ιδιοτελή ατομικά συμφέροντα του πλουτισμού τους από την παράνομη εκτροφή των χοίρων, έδιωξαν τον Χριστό από τη ζωή τους και από το χωριό τους, με τον ίδιο τρόπο και εμείς σήμερα, πολλές φορές, ζητάμε από το Χριστό να απομακρυνθεί από τη ζωή μας, και από την πατρίδα μας, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις, στην φιλαυτία και τον εγωισμό μας, στην αυτάρκειά μας, που όμως μας οδηγούν στα ατέρμονα αδιέξοδα μιας όχι μόνο προσωπικής ή οικονομικής ή ηθικής κρίσεως, αλλά ταυτόχρονα στην ψευδαίσθηση, ότι όλα πηγαίνουν καλά στην ζωή μας.
Και υπογράμμισε, ότι η επιθυμία να μείνει κανείς κοντά στον Χριστό όπως ο θεραπευμένος της περικοπής, επειδή ένιωσε την ελευθερία που προσφέρεται απ' Αυτόν σαν δώρο, ή η αποδίωξη του Χριστού χάρη κάποιου άλλου συμφέροντος, κατά το πρότυπο των Γαδαρηνών, είναι δύο πιθανές τοποθετήσεις των ανθρώπων έναντι της θείας δωρεάς της ελευθερίας. Η πρώτη μπορεί να σημάνει τη σωτηρία του, η δεύτερη την καταστροφή του.
Στις 11.30 έφθασε στον χώρο του Μουσείου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος  κ.κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ. Τον Μακαριώτατο προϋπάντησε νωρίτερα στην είσοδο της πόλεως, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας.
Ο ιερός Κλήρος και ο Αιγιώτικος λαός, που είχαν κατακλύσει τους χώρους γύρω από το Μουσείο με πολύ θέρμη υπεδέχθησαν τον Μακαριώτατο. Ξεχώριζε μία αντιπροσωπεία μαθητών από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου που κρατούσαν την Ελληνική Σημαία.

Ο Μακαριώτατος στη συνέχεια συμπαραστατούμενος από τους παρευρισκομένους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, ετέλεσε με λαμπρότητα τον αγιασμό των   εγκαινίων παρουσία, του κ. Ιακώβου Τσούνη. Ο Μακαριώτατος και ο. κ. Τσούνης, κατά τά καθιερωμένα, ἔκοψαν την κορδέλα των Εγκαινίων και εισήλθαν στο χώρο του Μουσείου συνοδευόμενοι από τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, τους επισήμους προσκεκλημένους και τον λαό του Θεού και περιηγήθηκαν τους χώρους του Μουσείου, θαυμάζοντας από κοντά τα εκθέματα.
Ακολούθησε μια μικρή δεξίωση στον πρώτο όροφο του Κέντρου Νεότητας «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ », όπου ο Μακαριώτατος κ. κ. Ιερώνυμος δέχτηκε δεκάδες προσκεκλημένους, που ζήτησαν την ευλογία του. Εκεί ο Μεγάλος μας Δωρητής κ. Τσούνης, ο οποίος παρά τα 89 του χρόνια ήταν ακμαιότατος, χαιρέτησε, προσωπικώς και με πολύ ευγένεια, όλους όσους έσπευσαν να του σφίξουν το χέρι και να τον ευχαριστήσουν για την προσφορά ζωής στον Ελληνισμό, αλλά και στην τοπική κοινωνία της πόλεως του Αιγίου.
Ακολούθησε επίσημο γεύμα στο κέντρο ΕΣΠΕΡΟΣ στην περιοχή Πανόραμα Σελιανιτίκων. Κατά την διάρκεια του γεύματος, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου, στην σύντομη και εμπεριστατωμένη ομιλία που έκανε, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το ήθος του δωρητού κ. Ιακώβου Τσούνη, καθώς και στην μεγάλη σημασία και σπουδαιότητα των εκθεμάτων ζωής, που δώρισε στον Αιγιώτικο λαό και κατ’ επέκταση στην ελληνική κοινωνία. Ανέφερε ότι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του δωρητού και μεγάλου ευεργέτου της τοπικής μας κοινωνίας και του έθνους μας, είναι η φιλοπατρία, το ηρωικό και αγωνιστικό πνεύμα, η εργατικότητα και πρόοδος, η ακεραιότητα του χαρακτήρα, η θερμή και αμετακίνητη πίστη στην Ορθοδοξία, η αγάπη προς το συνάνθρωπο, η σταθερή προσήλωση στα ιδανικά και τις αιώνιες αξίες και αρχές. Για όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μαρτυρεί η πλούσια και πολυετής πολύκαρπος βιοτική του πορεία. Ο ίδιος, ιεραρχών αξίες, ιδανικά, πεποιθήσεις και στόχους λέγει, «κέντρο είναι ό άνθρωπος, μέτρο είναι ο Έλληνας, κορυφή του είναι το Έθνος, ψυχή του είναι η Ορθοδοξία, αποστολή του είναι η υπηρεσία, αγώνας του είναι η ελευθερία, έλεγχος του είναι η υπευθυνότητα και μόνιμο όνειρο του είναι το τέλειο».
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Ευστάθιος Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον κ. Τσούνη για την σπουδαία ιστορική, πολιτιστική κληρονομιά την οποία άφησε στην πόλη του Αιγίου, μέσω της οποίας, δύναται ο επισκέπτης του Μουσείου να ανατρέξει στις σελίδες της   εθνικής μας ιστορίας.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. κ. Ιερώνυμος στην προσφώνησή του, εξήρε την προσωπικότητα του κ. Ιακώβου Τσούνη και υπογράμμισε ότι τα εκθέματα του Μουσείου αποτελούν για τον επισκέπτη όχι απλώς σελίδες της ιστορίας μας, αλλά συνδέονται άμεσα και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικής ζωής του δωρητού τους.
Στην αντιφώνησή του ο κ. Τσούνης πολύ συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και όλους τους υψηλούς προσκεκλημένους του για την τιμή που του προσέδωσαν με την παρουσία τους, τον δε Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας για την φροντίδα και την γενικότερη μέριμνά του, ώστε το προσωπικό του όραμα να λάβει σάρκα και οστά.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Ποιμενάρχης μας ο οποίος αναφέρθηκε στον άνθρωπο Ιάκωβο Τσούνη, το κρυστάλλινο ήθος και τις απαράμιλλες αξίες που συνοδεύουν τη ζωή του και που αποτελούν κληρονομιά του χαρακτήρα και της αγωγής των γονέων του.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών της Μητροπόλεώς μας, ο τ. Πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Γρίβας,   οι Βουλευτές Αθανάσιος Νταβλούρος, Νικόλαος Νικολόπουλος, Γεώργιος Νταβρής καί Μιχαήλ Αρβανίτης, ο κ. Γεώργιος Κασσιμάτης, Συνταγματολόγος, ο τ. Υπουργός κ. Απόστολος Ανδρεουλάκος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών Φορέων της περιοχής.
Τήν ευθύνη της διοργανώσεως των Εγκαινίων είχαν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου και ο Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Πετρόπουλος και ο Πανοσ. Πρωτοσύγκελλος π. Ιωακείμ Βενιανάκης . Ιδιαιτέρως τα του Μουσείου επιμελήθηκε η Αρχαιολόγος κ. Χρύσα Δημητρίου και ομάδα νέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.