Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Εόρτιες εκδηλώσεις στην μνήμη του Συμπολιούχου της πόλεως Λαγκαδά Αγίου Νέστορος, την 100η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλεως εκ του Οθωμανικού ζυγού και την 60ή ανάμνηση του εγκαινισμού του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής.

Με λαμπρότητα και την πρέπουσα επισημότητα ο Λαγκαδάς εορτάζει το Σάββατο 27 Οκτωβρίου την μνήμη του Συμπολιούχου της πόλεως Αγίου Νέστορος, την 100η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλεως εκ του Οθωμανικού ζυγού και την 60ή ανάμνηση του εγκαινισμού του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής.

Στις εόρτιες εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης παρίσταται ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ.κ. Κυριακός, ο οποίος και χοροστάτησε του Όρθρου, συλλειτουργούντων των Σεβασμιώτατων Μητροπολιτών Μιλήτου κ.κ. Αποστόλου, Λαρίσσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνατίου, Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου, Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακαρίου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιεροθέου, Μιχαλουπόλεως κ.κ. Γεωργίου, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσοστόμου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, καθώς και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος, Αβύδου κ.κ. Κυρίλλου και Διαυλείας κ.κ. Γαβριήλ.


Στον κατάμεστο από πλήθος πιστών Μητροπολιτικό Ναό παρέστησαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, η Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κα. Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, ο Αντιπεριφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, o Πρόεδρος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος κ. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και αντιπροσωπίες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Λαγκαδά, οι οποίοι με τις γαλανόλευκες σημαίες και τα λάβαρα ανά χείρας τίμησαν όλους τους προγόνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στην ξεχωριστή ημέρα για την πόλη του Λαγκαδά λόγω της διπλής εορτής για τον Άγιο Νέστορα, που συνέδεσε την ζωή του με το Άγιο Δημήτριο νικώντας τον Λυαίο στο πρόσωπο του οποίου βλέπουμε την υπεροψία του κάθε ανθρώπου, αλλά και των εόρτιων εκδηλώσεων των ελευθερίων της πόλεως του Λαγκαδά που τιμά με την παρουσία του ο Αρχιεπίσκοπός Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, αφού ευχαρίστησε εκ μέρους των παρισταμένων αρχιερέων και των αρχόντων του τόπου τον Σεβασμιώτατο ποιμενάρχη μας κ. Ιωάννη, αναφέρθηκε στους αγίους μάρτυρες Δημήτριο και Νέστορα, αλλά και στους άλλους μάρτυρες του Γένους μας και της Πατρίδος.

Ανέλυσε τους όρους μαρτυρία, μαρτυρώ, μαρτύριο και τόνισε ότι στα πρόσωπα των αγίων μαρτύρων φανερώθηκαν εκείνοι που γνώρισαν τον Χριστό και αλλοιώθηκαν υπαρξιακά «ποιήσαντες και διδάξαντες» το Ευαγγέλιο. Δεν εδειλίασαν, δεν θυσίασαν στα είδωλα, για να σώσουν τη ζωή τους, δεν πρόδωσαν τον Χριστό για τίποτα εγκόσμιο. Έδωσαν τη μαρτυρία τους και αυτοθέλητα υπέμειναν το μαρτύριο του αίματος και της θυσίας γι΄ Αύτον που αγάπησαν.

Για τον λόγο αυτό καταφεύγουμε σ΄ αυτούς και ακουμπάμε την ψυχή μας.

Ο λόγος του Μακαριωτάτου εστράφη στην συνέχεια, στους μάρτυρες της πατρίδος που θυσίασαν τον εαυτό τους. Συγκινημένος αναφέρθηκε στην ευκαιρία που του δόθηκε να περιοδεύσει, στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, να ερευνήσει, να ανιχνεύσει και να ψηλαφήσει το μεγαλείο των αγωνιστών της ελευθερίας και την αντροσύνη τους, τη φλόγα της θυσίας τους χωρίς υπολογισμούς.

Από τους παλαιούς του Χριστού και τους νέους μάρτυρες της πατρίδας είναι ανάγκη να πάρουμε κάτι βαθύτερο. Να μη αναλύσουμε μόνο τις αιτίες της κρίσεως, αλλά περισσότερο τι μπορούμε εμείς να κάνουμε για την θεραπεία της. Είναι ανάγκη, διαπιστώνοντας την ασθένεια να βάλουμε το καλό φάρμακο. Αν ασθενούν οι μεγάλοι και οι υπεύθυνοι για τη ζωή των λαών, τότε ασθενούν και οι λαοί και θεσμοί. Εύκολα θρηνούμε για τις αξίες που χάσαμε και τις αρχές που δεν τηρήσαμε, όμως αυτά καταντούν ιδεολογήματα αν μένουν στη θεωρία χωρίς μετάνοια, χωρίς αλλαγή και θεραπεία.

Μετά το πέρας της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, η επίσημος Δοξολογία επί τη 100η επετείο από της απελευθερώσεως της πόλεως εκ του Οθωμανικού ζυγού.

Στο τέλος των Λατρευτικών εκδηλώσεων ο Αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενος από τους παρευρισκομένους Μητροπολίτες, τέλεσε επιμνημόσυνο δέηση υπέρ των πεσόντων στους πολέμους και πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της 100/ετηρίδος των Ελευθερίων της πόλεως του Λαγκαδά.

Ακολούθησε μικρή λιτανεία και η ευχή μνήμης και ανανεώσεως των εγκαινίων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, καθώς η σημερινή ημέρα ήτο επέτειος του εγκαινιασμού του το 1952.

Αμέσως μετά τελέσθηκαν από το Αρχιεπίσκοπο τα εγκαίνια της αιθούσης της εκθέσεως των παλαιτύπων Βιβλίων της Ιεράς μας Μητροπόλεως και ακολούθησε τιμητική εκδήλωσις προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, στην αίθουσα «Αγία Κυράννα», όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας απένειμε το επίσημον αναμνηστικόν μετάλλιο των εόρτιων εκδηλώσεων της Ιεράς μας Μητροπόλεως στον Αρχιεπίσκοπο, στους παριστάμενους Αρχιερείς, καθώς και στους άρχοντες του τόπου.