Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

"Ελλάς εγείρου" 28.10.2012.



Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην πόλη της Λαμίας, την Κυριακή 28 Οκτωβρίου η μνήμη της Αγίας Σπέπης και το έπος του 1940,. Στην Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε   στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ιερούργησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή της θεραπείας της αιμορροούσης και της αναστάσεως της θυγατρός του Ιαείρου τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι ιερή συγκυρία ότι συνέπεσε η περικοπή αυτή με την σημερινή μεγάλη Εθνική εορτή.
«Προ του 1821 η Ελλάδα ήταν αιμορροούσα. Από την εποχή της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα έρρεε το αίμα των παιδιών της αλλά και το αίμα των ψυχών των Ελλήνων από την καταπίεση και την τυραννία. Αιμοροούσσα ήταν η Ελλάδα. Αλλά παρότι ήταν στο χείλος της διαλύσεως και του θανάτου κατέφυγε εις τον Χριστό και εθεραπεύθη και βγήκε η καινούργια Ελλάδα, το Ελληνικό κράτος. Αυτό το κράτος όσο μεγάλωνε, όσο έπαιρνε ηλικία, τόσο οι εχθροί το χτυπούσαν και το απειλούσαν. Το νέο αυτό κράτος το οδήγησαν οι εχθροί του στο χείλος του θανάτου. Περιπτώσεις θανάτου, σήψεως και πτωμαΐνης είναι αυτά που συμβαίνουν σήμερα σε όλα τα επίπεδα του κράτους μας.
Δεν είναι καθόλου τιμητικό να ακούμε από επίσημα στόματα και μάλιστα από το εξωτερικό ότι η Ελλάδα είναι μεγάλη διεφθαρμένη χώρα. Μυρίζει νεκροταφείο. Η Ελλάδα θέλουν να γίνει ένα πτώμα. Σε αυτό συντελούμε και εμείς με την διαγωγή μας, με την χλιαρότητα μας, με τις ακρότητες που ακολουθούμε. Αλλά παρότι πολλοί περιμένουν το ψυχορράγημα της Ελλάδας, υπάρχουν μερικοί που προσκαλούν το Χριστό, όπως ο Ιάειρος, να ρίξει ένα βλέμμα σπλαχνικό σ’ αυτή την αγία Πατρίδα και να ακούσουμε από το στόμα του Κυρίου μας «Ελλάς εγείρου». Αυτό είναι το σημερινό σύνθημα, Ελλάδα αναστήσου, γιατί όλοι αισθανόμαστε την μελαγχολία και την ασφυξία την οποία μας πνίγει, όχι την οικονομική, κυρίως την πνευματική. Να πει ο καθένας στον εαυτό του Ελλάς εγείρου. Πως θα εγερθεί η Ελλάς; Με τα οικονομικά σχέδια; Όχι. Με την εξυπνάδα των σοφών, την διπλωματική τους επικοινωνία και τους ελιγμούς; Αποβαίνουν όλα αυτά άκαρπα. Πως θα αναστηθεί η σημερινή Ελλάδα; Όταν ο Χριστός την πλησιάσει και της δώσει το χέρι του και την σηκώσει. Αλλά για να την πλησιάσει ο Χριστός, πρέπει εμείς να πάμε να τον παρακαλέσουμε και κυρίως να αλλάξουμε ζωή. Να αναστηθούν οι συνειδήσεις μας που είναι νεκρωμένες. Να αναστηθεί η παράδοσή μας που αλλοιώνεται και αλλοτριώνεται. Να αναστηθεί η παλιά υπάρχουσα αδελφοσύνη μεταξύ των ανθρώπων. Να αναστηθεί η υπευθυνότητα, η εργατικότητα, η καθαρότητα. Αν αυτά τα αναστήσουμε μέσα στην ψυχή μας και την κοινωνία μας, η Ελλάδα και θα εγερθεί και θα μεγαλουργήσει.
Η σημερινή εορτή της 28ης Οκτωβρίου επαπειλείται από τις διάφορες αναταράξεις, τις απειλές και τις  ύβρεις ορισμένων που επιθυμούν να καταργηθεί, να χάσει την μνήμη του ο λαός. Ως Έλληνες ταλαιπωρηθήκαμε αλλά δεν νεκρωθήκαμε, πεινάσαμε αλλά δεν πεθάναμε όλοι, τον πνευματικό θάνατο. Σήμερα είχαμε δημιουργήσει μια καλή Πατρίδα, η οποία τώρα ζει κάτω από την μπότα, όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος προσφυέστατα, των τοκογλύφων.
Το γένος αυτό ευλόγησε ο Χριστός, διότι περπάτησε η θεολογία μέσα από την φιλοσοφία και το μεγαλείο της Ελλάδος και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Μόνο ο Χριστός και σήμερα θα μπορέσει να βοηθήσει την Πατρίδα μας. Μόνο ο Χριστός, η Παναγία και οι άγιοι μας μπορούν να μας προστατεύσουν. Είναι πολύ παρήγορο το ότι οι Εκκλησιές μας την τελευταία αυτή περίοδο της δοκιμασίας γεμίζουν από κόσμο, διότι καταλαβαίνετε όλοι ότι δεν υπάρχει σωτηρία πουθενά αλλού παρά μόνο μέσα σ’ αυτή την κιβωτό που ονομάζεται ελληνορθόδοξος Εκκλησία».
Τέλος ο Σεβασμιώτατος ζήτησε από τους πιστούς να κρατήσουν ψηλά την δάδα της πίστεως και του Ελληνισμού και ευχήθηκε ο Θεός να ευλογεί, ο Χριστός να συγκρατεί και το Άγιο Πνεύμα να φωτίζει τους ηγέτες μας και τον λαό μας για να ξαναβρούμε το βήμα της αισιοδοξίας και τον δρόμο της προόδου.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Δοξολογία παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του Νομού. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κα. Παναγιώτα Καραφέρη, Διευθύντρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας. Στην συνέχεια ο Ιερός Κλήρος, οι Αρχές του τόπου και ο λαός μετέβησαν εν πομπή  στο Μνημείο του Τσολιά στην Πλατεία Πάρκου, όπου εψάλλει Επιμνημόσυνος δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η μαθητική και στρατιωτική Παρέλαση.
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ