Ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής άρχισε να οικοδομείται το 1846 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Δημητρίου Ζέζου. Την ευθύνη της ανοικοδόμησης είχε αναλάβει προσωπικά ο Γεώργιος Γεννάδιος, ο οποίος δώρησε και το χώρο που χρειάζονταν. Τελικά μετά από πολλές δυσκολίες η αποπεράτωση έγινε τον Μάρτιο του 1852.
Ο Ναός συμπεριλήφθηκε μεταξύ των 20 Ενοριών της πόλεως των Αθηνών (Β.Δ. 1858) και έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό και καλλιτεχνικό οικοδόμημα (Φ.Ε.Κ. 1112/21-12-1972).
Ηταν αρχικά μια τρίκλιτη Βασιλική με επιμήκη κάτοψη σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου. Το 1950 με σχέδια του αρχιτέκτονα Β.Κασσάνδρα προστέθηκε ακόμη ένα κλίτος στην νότια πλευρά του αρχικού Ναού, στο οποίο υπάρχει γυναικωνίτης και υπόγεια αίθουσα. Το 1900 κτίσθηκε το κωδωνοστάσιο και το 1935 το οικονομάτο του Ναού.
Η εσωτερική διακόσμηση περιλαμβάνει αγιογραφίες αναγεννησιακού ρυθμού έργα του ζωγράφου Λουκίδη (απο το 1920). Μικρότερα θέματα και τις εικόνες του Τέμπλου φιλοτέχνησε ο Π.Γεραλής.
Ο Ναός βρίσκεται στο κέντρο των Αθηνών και είναι ο πλησιέστερος στο οικοδομικό τετράγωνο των μεγαλύτερων πνευματικών ιδρυμάτων της χώρας ( Πανεπιστήμιο, Βιβλιοθήκη, Ακαδημία).
Το 2012 συμπληρώνονται 160 χρόνια απο την ημέρα που αποπερατώθηκε η οικοδόμησή του (1852) και άρχισε να εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες των πιστών. Με την ευκαιρία αυτή ετοιμάζονται ιδιαίτερες εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα την Διακαινήσιμο Εβδομάδα κατά την Πανήγυρh του Ναού.