Ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων, της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, βρίσκεται μέσα στα "κάστρα" του Επταπυργίου της Θεσσαλονίκης έξω από την τρίτη πορτάρα των τειχών της πόλης, στην περιοχή του πύργου τριγωνίου και κάτω από το μουσείο του Επταπυργίου, (παλαιές ιστορικές φυλακές του Γιεντί Κουλέ) που δεσπόζει και σαν στέμα στεφανώνει την πανέμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης.
Είναι αφιερωμένος σε όλους τους αγίους ιατρούς και θεραπευτές Αναργύρους, οι οποίοι ξεπερνούν τους 22 στον αριθμό.
Πανηγυρίζει και εορτάζει ξεχωριστά τιμώντας τη μνήμη:
των αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των Ρωμαίων την 1η Ιουλίου
των αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανοϋ των εκ της Μικράς Ασίας την 1η Νοεμβρίου
των αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου προστατών των ιατρών, την 31η Ιανουαρίου
Ο Ι. Ναός είναι ρυθμού βασιλικής τρίκλιτης, με γυναικωνίτη, κτίσμα της δεκαετίας του 1950 με δύο παρεκκλήσια στους γυναικωνίτες, το ένα αφιερωμένο στους Αγίους Ανάργυρους Κύρο, Ιωάννη και Παντελεήμωνα, και το άλλο παρεκλήσσιο είναι αφιερωμένο στους Αγίους πατέρες Νικόλαο επίσκοπο Μύρων, Γρηγόριο αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως τον Θεολόγο, και τον Άγιο Λουκά αρχιεπίσκοπο Κριμαίας και Συμφερουπόλεως, του ιατρού και Αναργύρου.
Φυλάσσονται σ' αυτόν τμήματα των ιερών λειψάνων των αγίων Κοσμά, Δαμιανού, Παντελεήμονος, Κύρου, Ιωάννου και Λουκά Συφερουπόλεως και τιμώνται και οι θαυματουργές ιερές εικόνες της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου και της Παναγίας της Οικονομίσσης.
Παραπλεύρως από τον Ναό βρίσκονται, το Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας, τα γραφεία της και ένα εξωτερικό προσκυνητάριο - παρεκκλήσιο μέσα στο οποίο υπάρχει και το αγίασμα των Αγίων Αναργύρων.
Στην Ενορία ανήκει και το εξωκκλήσιο του αγίου Βασιλείου που βρίσκεται ψηλά στο δάσος του Κεδρινού Λόφου (Σέϊχ Σου). Επίσης έχει την ευθύνη της λειτουργικής χρήσης του παρεκκλησίου του αγίου Ελευθερίου, των παλαιών φυλακών του Επταπυργίου και τώρα της Θ΄ Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Για να διαβάσετε την Ιστορία του Ιερού Ναού κάνετε κλικ Εδώ