Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Ιερά μονή Αγίων Πάντων

Ξεκινώντας από το χωριό Παλατίτσια και μετά από μια όμορφη διαδρομή μέσα στα πυκνά από βλάστηση Πιερία, φτάνουμε στο μοναστήρι των Αγίων Πάντων. Εδώ γύρω πυκνές, κατάφυτες, παρθένες βουνοκορφές σηκώνουν προστατευτικά το ανάστημα τους για να κρύψουν τον ιερό χώρο της χριστιανοσύνης.

Δυστυχώς δέν υπάρχουν σήμερα ιστορικές πληροφορίες για τον ακριβή χρόνο ίδρυσης του μοναστηριού.

Στο μοναστήρι αυτό κατέφυγαν το 1878 οι κάτοικοι της περιοχής για να σωθούν από τους Τούρκους. Μα ανακαλύφτηκαν και ύστερα από μάχη σώθηκαν όλοι από τον εχθρό. Εδώ ένας απόκρημνος βράχος, το Παλιόκαστρο, έγινε συνώνυμο του Ζαλόγγου. Από την κορφή του οι γυναίκες ρίχθηκαν στη χαράδρα του Γαλακτού και στο βάθος 200 μ. βρήκαν τον έντιμο θάνατο με τη θυσία τους.

Στα χρόνια της κατοχής κάηκε το μοναστήρι από τους Γερμανούς κατακτητές.

Το μοναστήρι έχει ανακαινιστεί πρόσφατα ωστόσο λίγα πράγματα σώζονται από τα παλιά κειμήλια. Στο υπέρθυρο του ναού υπάρχει επιγραφή πλάκα. Στο εσωτερικό τοιχογραφίες παλιές. Πολλές από αυτές καταστράφηκαν με το πέρασμα του χρόνου και τις πυρκαγιές. Από τις σωζόμενες μια σειρά παριστάνει τη 2ωή του Χριστού και την εικόνα της Αγίας Κυριακής.

Από τα παλιά βιβλία του μοναστηριού σώζεται το Κυριοδρόμιο του Θεοτόκη (Αθήνα 1854). Απέναντι από την είσοδο του ναού βρίσκονται τα κελιά. Σε μια τοποθεσία κοντά στο μοναστήρι βρίσκεται μια γούρνα γεμάτη από νερά της βροχής όλο το χρόνο, που λέγεται Αγιονέρι. Πλάι της υψώνεται ένας ξύλινος σταυρός. Η παράδοση λέει όσοι έρχονται στο μοναστήρι για επίσκεψη, αλείφουν στο σώμα τους όποιο μέρος πονάει με το νερό αυτό για να γιατρευτούν. Δεν πρέπει όμως να μιλούνε κατά το διάστημα της παραμονής τους κοντά στο Αγιονέρι... γιατί κινδυνεύουν να χάσουν τη λαλιά τους.

Photo Gallery
H28-Τοιχογραφίες
H29-Τοιχογραφίες
H30-Άποψη της μονής


από: http://www.akalanthis.gr/