Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

"Υπέκλινας κάραν τω Προδρόμω" (ΦΩΤΟ).

Στη βυζαντινή Καστοριά με τις πολλές βυζαντινές εκκλησίες, τις θαυματουργές εικόνες και τα αρχοντικά τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός των Θεοφανείων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ και τη συμμετοχή πολλών Κληρικών της τοπικής Εκκλησίας.

Οι ψάλτες και οι Ιερείς έψαλλαν τα ιερά τροπάρια της μεγάλης αυτής εορτής στον καταστόλιστο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και προετοίμασαν Κλήρο και Λαό κατάλληλα για την αυριανή δεσποτική εορτή της του Χριστού Επιφανείας.
Ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ στο λόγο του εξήγησε το νόημα της εορτής, αναφέρθηκε στην ιστορία του εορτασμού των Θεοφανείων και πως ήταν συνδεδεμένος με τον εορτασμό των Χριστουγέννων, πως χωρίστηκε την εποχή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, πως γιόρταζαν οι χριστιανοί μας με ολονύκτια αγρυπνία τα Θεοφάνεια και τα Χριστούγεννα, πως γινόταν το βάπτισμα των κατηχουμένων αλλά και πως προέκυψε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, ο οποίος τελείται τόσο την παραμονή της εορτής, για λόγους πρακτικούς, όσο και ανήμερα των Θεοφανείων.
Και τόνισε ο Σεβασμιώτατος ότι, το βάρος οι χριστιανοί το έριχναν στη μεγάλη Ακολουθία της Παννυχίδος, κατά την οποία ετελείτο η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου αλλά και το βάπτισμα των κατηχουμένων, γι’ αυτό και ψάλλουμε μέχρι σήμερα «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε..».
Εν συνεχεία όμως το βάρος μετατοπίστηκε στην κυρίωνυμο ημέρα και η παραμονή παρέμεινε στην ιστορία της Εκκλησίας, συνδεδεμένη πάντοτε με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.
Ευχήθηκε δε στους χριστιανούς να αξιωθούμε, μέσα στην τραγωδία που βιώνει ο τόπος μας, να αντικρύσουμε αυτό που μας χρειάζεται και είναι το Φως του προσώπου του Χριστού και ο καθένας από μας αν βιώσει τον Χριστό ως φως θα είναι ο ευτυχέστερος αυτή της ζωής και η χρονιά που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες θα είναι ευλογημένη από τον Θεό.