«Ανεγνώσθη το Ευαγγέλιο του Ευαγγελίου», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, προσθέτοντας πως «αυτή την απερινόητη αγάπη, Δημήτριε, προσωπικώς την απήλαυσες και την απολαμβάνεις. Απολαμβάνεις την αγάπη των ευλαβεστάτων και εξαιρέτων γονέων σου». «Μέσα σε αυτή την οικογένεια ανδρώθηκες και καταξιώθηκες, ώστε να αποβείς ο εξαίρετος άνθρωπος που σήμερα ζητεί την ιερατική αξία, αξίως».
«Αξιώθηκες ακόμη», συμπλήρωσε, «από την απερινόητη αγάπη του Θεού να προικιστείς με έναν πολυσήμαντο νου, με μία ευγένεια ψυχής και σώματος, με μία καλλιέπεια λόγου, με μία αρετή βαθυτάτη, με τη διάκριση και την ταπείνωση».
Στην συνέχεια αναφερόμενος «στα πρώτα δειλά βήματα» που έκανε ο π.Δημήτριος κειρόμενος αναγνώστης πριν από δεκατρία χρόνια στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς, υπογράμμισε πως «επί δεκατρία ολόκληρα χρόνια σε παρακολουθούμε, οι Πρεσβύτεροι αδελφοί σου, μετά πολλής χαράς και μετά δοξαστικής ιαχής προς τον Θεόν δια το πρόσωπόν σου το τίμιον, το σεπτό, το ευγενές, το αόργητο, το χαριτωμένο, το ευλαβέστατο», καλώντας τον ταυτόχρονα να γίνει μιμητής «εν έργω και λόγω», όπως χαρακτηριστικά είπε, του πνευματικού του πατέρα, π. Γεωργίου Δορμπαράκη «ο οποίος ανέλαβε και το βάρος της συμμαρτυρίας ενώπιον Κυρίου».
«Η Χάρις του Θεού σου χάρισε, όπως το ξέρουμε όλοι και το χαρήκαμε όλοι, έναν άνθρωπο πίστεως. Ένα έκγονο ιερατικής αγιασμένης οικογένειας. Την καλή σου διακόνισσα Σταματίνα. Την ομότεχνόν σου στη φιλοσοφική επιστήμη και τη φιλολογία. Εσύ μεν είσαι κράτιστος φιλόλογος των Ελληνικών θαυμάτων, η δε αγαπημένη σου σύζυγος και διακόνισσα κρατίστη φιλόλογος της γαλλικής γλώσσης και της γαλλικής φιλοσοφίας. Και οι δύο μαζί ως ένας άνθρωπος προσέρχεστε σήμερα ενώπιον του Παναγίου Θεού για να δηλώσετε την αιώνια αφοσίωση της ζωής σας», είπε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος, ενώ έκανε αναφορά και στην παρουσία του πολιού Γέροντος Φιλίππου, προερχομένου από τα φρικώδη Κατουνάκια του Αγίου Όρους και συγκεκριμένα από το Ιερό Κελίο του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Θωμά, «μεταφέροντας τις ευλογίες του Αγιωνύμου Όρους στην ελαχιστότητά σου».
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε με έμφαση στον νέο Διάκονο: «Καλείσαι να εισέλθεις εις τον αγρόν του Κυρίου σε μια πραγματικά πεισιθάνατη εποχή. Σε μια σκληρή, δολία, μοιχική εποχή θανάτου και φθοράς. Σε μια εποχή που ο βύθιος δράκων, ο αρχαίος πτερνιστής, έχει εκστρατεύσει, πνέων μένεα κατά των πιστών. Σε αυτή την σκληρή εποχή, λοιπόν, έρχεσαι ενώπιον του Ιερού Θυσιαστηρίου». Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την «πραγματικά πενθηφόρο περίοδο την εκκλησιαστική του Τριωδίου που ανατέλλει σε λίγο η Αγία και η Μεγάλη Τεσσαρακοστή», κάνοντας παράλληλα λόγο για την «Εθνική μας κατάντια, όπου το Εθνικό μας Κοινοβούλιο έφτασε με μεγάλη πλειονοψηφία να θεσμοθετήσει την ανατροπή της ανθρώπινης οντολογίας και φυσιολογίας και να επιχαίρουν αναισχύντως οι τα πρώτα φέροντες της Ελληνικής Πολιτείας». «Σε αυτή την σκληρή, λοιπόν, κατάσταση πικρίας και βαθιάς απογοητεύσεως όλων μας για την πορεία της Ελληνορθοδόξου πολιτείας μας, αδερφέ Δημήτριε, η Χάρις του Θεού μας χαρίζει αυτή την αναψυχή σήμερα με την δική σου ομολογία και την δική σου θυσιαστική αναγωγή προς το Άγιο Θυσιαστήριο και είναι μία εξ ουρανού διαβεβαίωση του Λόγου του Κυρίου ότι η Εκκλησία Του θα μένει στους αιώνες στύλος και εδραίωμα της αληθείας, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
«Αυτό υποδηλώνει σήμερα η χειροτονία σου: ότι η Εκκλησία θα μένει εις τους αιώνας, όποια κύματα και όποιες τρικυμίες και αν εγείρονται εναντίον της, γιατί είναι το Σώμα του Χριστού, του αιωνίου Θεού, του τελείου Θεού και τελείου ανθρώπου, που ποδηγετεί τον άνθρωπο στην αιωνιότητά του», πρόσθεσε.
«Προσευχόμεθα να αποβείς άξιος της κλήσεώς σου», είπε ολοκληρώνοντας την σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος, διαβεβαιώνοντας τον νέο Διάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς πως «η προσευχή μας, η αγάπη μας, ο σεβασμός μας θα σε συνοδεύουν πάντοτε και ευχόμεθα αξίως να περιπατήσεις της κλήσεως, γιατί Εκείνος που σε κάλεσε είναι ο αιώνιος Θεός.
Λίγο νωρίτερα ο π. Δημήτριος περιέγραψε τα «ανάμεικτα», όπως χαρακτηριστικά είπε, συναισθήματά του «αυτήν την ιερή στιγμή. Το σώμα, η ψυχή και η καρδιά μου συναισθάνονται χαρά και ένθεο φόβο ταυτόχρονα». «Το σώμα μου τρέμει μπροστά στη συνειδητοποίηση ότι από σήμερα θα κρατά στα χέρια του τον ίδιο τον Θεό και θα διακονεί στα Μυστήρια της Εκκλησίας Του», σημείωσε, ενθυμούμενος την διακονία του «ως παπαδάκι από πολύ μικρός».
Αναφερόμενος στην συνέχεια στην διακονία του στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Πειραιώς, υπογράμμισε πως «η αγάπη των Πατέρων του Ναού που δεν έπαψαν ποτέ να με συμβουλεύουν και να με διδάσκουν με τα λόγια και το παράδειγμά τους, αποτέλεσαν τη σπίθα που άναψε τον μέχρι τότε λανθάνοντα πόθο της Ιερωσύνης».
Ευχαρίστησε τους συγγενείς, τους οικείους τους πνευματικούς αδελφούς και όλους όσοι συνέβαλαν στην ανατροφή του και την μέχρι τώρα πορεία του.
Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ, για την πατρική του αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλε όλα τα χρόνια που τον διακόνησε ως αναγνώστης, αλλά και τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, Αρχιμανδρίτη Νήφωνα Καπογιάννη «για τις συνάξεις των αναγνωστών, οι οποίες συμβάλλουν στην προετοιμασία των υποψηφίων νέων κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως».
Ο νέος Διάκονος, τοποθετήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Πειραιώς.
Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.