Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΤΙΜΗΣΕ Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΕ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ.

20240311_101900.jpg

 Στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου, όπου φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων, λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος χθες Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024, πλαισιούμενος από τους Πανοσ. Αρχιμ. π. Εφραίμ Ιωάννου, από το Φιλοθεΐτικο κελλί Παναγούδας Αγίου Όρους, π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας, π. Γρηγόριο Θεοδώρου, Εφημέριο του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου, π. Άγγελο Τσελώνη, Εφημέριο του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Χιλιομοδίου, τον Αρχιδιάκονο π. Δαμασκηνό Γεννηματά και τον Διάκονο π. Χρήστο Χίλια, ενώ παρέστη σύμπασα η Ι. Αδελφότητα ως και η Καθηγουμένη της Ι. Μονής Αγίου Αθανασίου Πουλίτσας Καλλινίκη Μοναχή.

Τον Θείο λόγο κήρυξε, με την ευλογία του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου ο π. Εφραίμ, αναπτύσσοντας τον βίο και τις αρετές του Αγίου Σωφρονίου.

Προ της απολύσεως ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον Κορίνθιο Αγιορείτη π. Εφραίμ για την μεγάλη αγάπη που τρέφει για την Αποστολική μας Ι. Μητρόπολη και εξαιρέτως για την Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου της οποίας η ίδρυση χάνεται στα βάθη των αιώνων. Επεξήγησε στους Πιστούς την έννοια του Σταυροπηγίου, επισημαίνοντας ότι στα θεμέλια της Ι. Μονής τοποθετείται ένας Σταυρός, προκειμένου αυτή Ι. Μονή να παραμένει ασάλευτη αλλά και να φαίνεται ότι ιδρύθηκε με την ευλογία και την άδεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η σημαντική και ιστορική αυτή Ι. Μονή κατέχει ως «προίκα» ανυπολόγιστη την Κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων, ο Οποίος, εκτός των άλλων, ξεχώρισε και για τον λόγο ότι οργάνωσε τους Ιεροσολυμίτες σε αντίσταση κατά των Περσών κατακτητών και εξασφάλισε από τον Χαλίφη Ομάρ, τον περίφημο Αχτιναμέ, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου εις τα προσκυνήματα των Ιεροσολύμων. Ο Άγιος, όντας άνθρωπος με βαθιά πίστη στον Θεό, διακρίθηκε ακόμα και για το χάρισμα της συγγραφής των εξαίρετων Ευχών του Μεγάλου Αγιασμού και βίων Αγίων.

Στην συνέχεια ο Ποιμενάρχης μας θυμήθηκε την μεταφορά της Κάρας του Αγίου Σωφρονίου στην Ρουμανία, προς προσκύνηση και ευλογία των εκεί Ορθοδόξων Χριστιανών, οι οποίοι ενθουσιασμένοι από αυτή την μεγάλη ευλογία συνέγραψαν ακολουθίες και τον βίο του Αγίου μέσα σε μια εβδομάδα. Εμείς, εμπνεόμενοι απ’ αυτό το γεγονός εκδώσαμε, με την επιμέλεια του π. Εφραίμ, τον οποίο ευχαριστώ για μια ακόμη φορά, βιβλίο με τον τίτλο «ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ», για το οποίο η Γερόντισσα Ξένη παρείχε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες τόσο για την Ι. Μονή όσο και για την Κάρα του Αγίου.

Στην κατακλείδα της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε την ιδιαίτερη σχέση του με τον Άγιο Σωφρόνιο, αφού πριν από 45 έτη, σαν σήμερα, έλαβε χώρα η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του και επεσήμανε με το ψαλμικό: «προωρώμην τὸν Κύριον ἐνώπιόν μου διαπαντός» (Ψαλ. ιε’, 8) ότι τότε δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως μετά από τόσα χρόνια θα γινόταν Επίσκοπος στην Αποστολική Μητρόπολη της Κορίνθου και θα έβρισκε εδώ τον Άγιο, να τον περιμένει.

Την ίδια ημέρα ο Σεβ. Μητροπολίτης μας μετέβη στην Χαλκίδα όπου και ετέλεσε ευγνωμόνως Τρισάγιο επί του τάφου του αοιδίμου πνευματικού του πατρός, κυρού Χρυσοστόμου Α’ του Βέργη!

 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.