Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Δοξολογία επί τη επετείω της τελευταίας μάχης της Θεσσαλικής Επαναστάσεως του 1878 στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Ματαράγκας.

 

   Την επέτειο της τελευταίας μάχης της Θεσσαλικής επανάστασης του 1878, για την απελευθέρωση από τους Τούρκους, τη μάχη της Ματαράγκας - Πετρομαγούλας - Πύργου Κιερίου τίμησαν το πρωί της Πέμπτης 21 Μαρτίου 2024 στη Ματαράγκα οι φορείς του Ν. Καρδίτσας.

   Το πρωί τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ματαράγκας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου. Μετά το πέρας της Δοξολογίας ακολούθησε ομιλία εντός του Ιερού Ναού από τον κ. Αντώνη Αντωνίου, Διδάκτoρα του Πανεπιστημίου Σορβόννης, ο οποίος αφού παρουσίασε τη διεθνή συγκυρία που είχε διαμορφωθεί αναφέρθηκε στα γεγονότα και τους ήρωες πρωταγωνιστές τους καθώς και στη σημασία τους.
   «Οι νεκροί που τιμούμε σήμερα ακολούθησαν την συνείδησή τους και όρθωσαν αποτελεσματικά το ανάστημα τους σε ένα πολύ ισχυρότερο αντίπαλο. Διέγνωσαν σωστά την ιστορική συγκυρία και έδωσαν σκληρές μάχες με μεγάλο προσωπικό κόστος και μέγιστο κοινωνικό αποτέλεσμα.
Πάλεψαν σε δύσκολες συνθήκες και χωρίς στήριξη, υπακούοντας όχι στο γράμμα των κανονισμών αλλά σε ένα ισχυρό αίσθημα πατριωτισμού και προσωπικής αξιοπρέπειας, και πέτυχαν να δώσουν μια ισχυρή ώθηση στο όραμα όχι μόνο των Θεσσαλών αλλά και των υπόλοιπων Ελλήνων για ελευθερία. Το βάρος του αγώνα σήκωσαν άμισθοι εθελοντές και στρατιωτικοί που χαρακτηρίστηκαν λιποτάκτες. Μάλιστα κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα υπέστησαν ταλαιπωρίες και διώξεις.
Η σημασία των γεγονότων του 1878 υπήρξε καθοριστική όχι μόνο για την πορεία της απελευθέρωσης των κατοίκων της Ηπείρου και της Θεσσαλίας αλλά και της Κρήτης και της Μακεδονίας. Η κατανόηση των γεγονότων του 1878 δεν είναι απλά μια απαραίτητη ένδειξη τιμής σε ανθρώπους που θυσιάστηκαν για την ελευθερία αλλά είναι ιδιαίτερα επίκαιρη.
Η βαθιά κρίση που συγκλόνισε τη Βαλκανική κατά την κρίσιμη δεκαετία 1990-2000, και σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζεται ως τις μέρες μας, επανέφερε με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη ανασκόπησης των διαδικασιών που οδήγησαν στον σχηματισμό των βαλκανικών κρατών. Τα γεγονότα του 1878 μπορούν να μας διδάξουν και για τους εθνικούς κινδύνους που ελλοχεύουν σε μια πολύχρονη και βαθιά δημοσιονομική» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνίου.   
   Ακολούθως εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο στην κεντρική πλατεία της Ματαράγκας, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κων. Τέλιο, τον Υποδιοικητή της Αστυνομικής Δ/νσης Καρδίτσας, Αστυνομικό Δ/ντή Απ. Περιστέρη, τον Δήμαρχο Σοφάδων κ. Δημ. Κατσή, τον Αντιδήμαρχο Καρδίτσας κ. Π. Μουταρέλο, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ματαράγκας κ. Κων/νο Κυριάκο - Κυρίτση, τον εκπρόσωπο του Στρατιωτικού Διοικητή Ταγματάρχη Μήτσιου, τον Διοικητή της Π.Υ. Σοφάδων Αντιπύραρχο Ευαγ. Ζαβλάγκα, εκπροσώπους των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού και Σωμάτων Ασφαλείας και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών του Ν. Καρδίτσας, την Πρόεδρο του Παραρτήματος Καρδίτσας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κα. Κατερίνα Νταλντάνη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών κ. Β. Τσαντήλα.
   Η τελετή ολοκληρώθηκε κρατώντας ενός λεπτού σιγή, με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και την απόδοση τιμών από άγημα της Στρατονομίας.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές κ.κ. Γ. Κωτσός και Αρ. Σπάνιας, οι Διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κ.κ. Κων. Γκόλτσος και Κων. Ζαχαρής, αιρετοί των Δήμων και πλήθος κόσμου.

02

03

04

05

06

 08

09

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26