Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

ΕΙΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΗΣ Ι.Μ. ΕΔΕΣΣΗΣ.

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023 ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ι. Μητροπόλεως, Νικάνδρου Πρίτσκα κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης. Με τον ποιμενάρχη της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης συλλειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο. Συλλειτούργησαν επίσης κληρικοί από το Άγιον Όρος, Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και από την Ι. Μητρόπολη Εδέσσης.
Ο π. Νίκανδρος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην αγάπη και το έλεος του Θεού για όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα για τον ίδιο. Ευχαρίστησε τον Θεό για τους ανθρώπους που στάθηκαν υποδείγματα πνευματικής ζωής για την ζωή του και όλα τα πρόσωπα που συνετέλεσαν στην κατά Θεόν πορεία του, ξεκινώντας από τον πνευματικό του πατέρα, Πρωτοπρεσβύτερο Αναστάσιο Αβραμίδη, οποίος ήταν παρών στην χειροτονία. Ευχαρίστησε επίσης τον παριστάμενο στο μυστήριο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Φιλούμενο Ρούμπη, Γενικό Διευθυντή της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τα συγγενικά του πρόσωπα, τους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως με τους οποίους συνεργάσθηκε και συνδιακόνησε καθώς και όλους τους άλλους -κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς- που τον στήριξαν και συμπορεύτηκαν πνευματικά μαζί του. Ευχαρίστησε ακόμη ιδιαίτερα τον Σεβ. Μητροπολίτη Τρίκκης κ. Χρυσόστομο και ολοκλήρωσε τις ευχαριστίες του απευθυνόμενος στον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης, κ. Ιωήλ. Υπογράμμισε ότι η διακονία κοντά του ήταν πνευματικό σχολείο, υπόδειγμα θυσίας υπέρ του ποιμνίου, αγάπης για τον Χριστό και την Εκκλησία, συγχωρητικότητος, προσευχής και ταπεινώσεως και ζήτησε την συγχώρεση και την ευχή του για τον αγώνα στην μοναχική ζωή και την Εκκλησιαστική διακονία. Τέλος αιτήθηκε τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου, του αγίου Καλλινίκου Εδέσσης, του ιερομάρτυρος Νικάνδρου και του οσίου Ιακώβου του εν Ευβοία προκειμένου να καταστεί άξιος λειτουργός των φρικτών μυστηρίων του Χριστού.

 
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης προσφωνώντας τον χειροτονούμενο ομίλησε για το χάρισμα της ιερωσύνης και την σπουδαιότητά του τονίζοντας, ότι σκοπό έχει να φανερώνει τον Χριστό στους ανθρώπους και να τους προετοιμάζει να δεχθούν το μήνυμά Του. Αρυόμενος επίσης από την διδασκαλία των διδασκάλων και πατέρων της Εκκλησίας τόνισε ότι το έργο του ιερέως τον κάνει να υπερέχει ακόμη και έναντι των αγγέλων και πως το γεγονός ότι ο ιερέας είναι άνθρωπος με αδυναμίες και αμαρτίες τον βοηθά, ώστε να μην είναι άτεγκτος, αλλά συμπαθής και επιεικής προς τις αδυναμίες των άλλων. Σημείωσε ακόμη ότι πολλές φορές αυτοί που προσέρχονται στην ιερωσύνη υπόκεινται στον πειρασμό της ιδιοτέλειας. Εξέφρασε όμως την βεβαιότητά του ότι τέτοιους πειρασμούς ο χειροτονούμενος θα τους αντιμετωπίσει με επιτυχία και την ελπίδα ότι κατά την ημέρα της κρίσεως θα δώσει καλή απολογία ενώπιον του βήματος του Θεού. Τέλος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην πνευματική πορεία του π. Νικάνδρου προς την ιερωσύνη και τον κάλεσε να εισέλθει με ταπείνωση στο ιερό Βήμα.

Μετά την χειροτονία και κατά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης χειροθέτησε Αρχιμανδρίτη τον π. Νίκανδρο. Ο νέος ιερεύς θα τοποθετηθεί ως Προϊστάμενος στον ιερό ενοριακό ναό Αγίου Αντωνίου Αριδαίας και παράλληλα θα διακονεί ως Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης.

Στον κατάμεστο ιερό ναό παρέστησαν οι βουλευτές Πέλλας κ.κ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης και Β. Βασιλειάδης, ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Δ. Γιάννου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλης κ. Ι. Τζαμτζής, οι Δήμαρχοι Αλμωπίας κ. Χ. Μπάτσης και Σκύδρας κα Αικ. Ιγνατιάδου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.