Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών πλαισιούμενος από τον Άγιο Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, Αρχιμ. π. Ραφαήλ Γρίβα, τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως και Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου Στυλίδος, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο, τους Αγίου Καθηγουμένους των Ιερών Μονών Παναγίας Αγάθωνος Αρχιμ. π. Γερμανό Γιαντσίδη και Παναγίας Αντινίτσης Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Αναστασίου, τον Ιερομόναχο π. Λουκά Γρηγοριάτη ως εκπρόσωπο της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους, τις Καθηγουμένες: των Ιερών Μονών Οσίου Γερασίμου Μακρινίτσας Γερόντισσα Ευπραξία, Παναγίας Δαμάστας Γερόντισσα Ιωάννα, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παρνασσού, Γερόντισσα Ελισάβετ, Αγίας Παρασκευής Σπαρτιάς Γερόντισσα Χριστονύμφη, Αγίου Αθανασίου Ομβριακής Γερόντισσα Μακαρία, Προφήτου Ηλιού Παλαιοχωρίου Προεστώσας Καικιλίας Μοναχής, καθώς και αντιπροσωπειών μοναζουσών από την Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Αίγινας, από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πανοράματος Θεσσαλονίκης και άλλων Ιερών Μονών, από την Μητρόπολη Φθιώτιδος και από άλλα μέρη της πατρίδος μας, Αγίων Πατέρων εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, του Προϊσταμένου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου Πρωτ. π. Χαριλάου Παπαγεωργίου, συμπροσευχομένου του Αρχιμ. π. Μαξίμου Αναστόπουλου και πολλών πιστών από την ευρύτερη περιοχή και από άλλα μέρη της Ελλάδος, τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής, στην οποία έψαλλε Βυζαντινός χορός Πατέρων και Ιεροψαλτών υπό τον Διευθυντή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.
Κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών ετέθη προς προσκύνηση και αγιασμό πάντων η τιμία χείρα του εν Αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως, την οποία και ευλαβώς εκόμισαν οι οσιώτατες μοναχές εκ της ομωνύμου Ιεράς Μονής στην Αίγινα.
Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το τριετές Αρχιερατικό Μνημόσυνο της μακαριστής Καθηγουμένης της Μονής Γερόντισσας Θεοπίστης.
Ο κ. Συμεών αναφερθείς στην οσιακή προσωπικότητα της μακαριστής Γερόντισσας Θεοπίστης χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο Καθολικό αυτής της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Μύλων, τρία χρόνια μετά την οσιακή κοίμηση της μακαριστής Καθηγουμένης Γερόντισσας Θεοπίστης, μίας οσίας μοναχής, η οποία άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα της διακονώντας την αγάπη του Χριστού, την αγάπη της Εκκλησίας, την αγάπη των αδελφών της, διακονώντας ως γνήσια μοναχή μέσα στην παράδοση του μοναχισμού και στο εκκλησιαστικό πνεύμα, το οποίο διέπει τον ορθόδοξο μοναχισμό, εδώ σε αυτή την όμορφη και ησυχαστική έπαλξη της Μητροπόλεως μας.
Διακόνησε με συνέπεια τις υποσχέσεις της, το χρέος της και την αποστολή της. Η Γερόντισσα Θεοπίστη αναδείχθηκε αξία της αποστολής της, έφερε σε πέρας την αποστολή της και αποστολή της ήταν να κρατήσει αυτά που παρέλαβε και να τα επαυξήσει, όχι προσωπικά και ατομικά, αλλά εν Χριστώ. Να αυξήσει την παρουσία του Χριστού μέσα στο Μοναστήρι. Αυτό κάνει ο μοναχός, γενόμενος φως για τον κόσμο. Ένα τέτοιο φως αναμμένο στάθηκε η Γερόντισσα Θεοπίστη για την Μονή της και για την διάδοχό της Γερόντισσα Ιουστίνα και την Μοναχή Αναστασία και για όλους τους προσκυνητές αυτής της Μονής».
Ευθύς αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την επίσημη Ενθρόνιση της Καθηγουμένης της Μονής Γερόντισσας Ιουστίνας και με συγκίνηση ανέφερε:
«Έρχεται η ώρα σήμερα, καθώς συμπληρώνουμε και ολοκληρώσαμε το άμεσο λειτουργικό μας χρέος στη μνήμη της Γερόντισσας Θεοπίστης, να παραδώσουμε επίσημα την σκυτάλη της αποστολής της, την σκυτάλη της διακονίας της. Να ανάψει με το δικό της φως η ίδια η μακαριστή μητέρα Θεοπίστη την λαμπάδα που θα κρατά από σήμερα η Γερόντισσα Ιουστίνα. Η μακραίωνη ιστορία του Μονών δεν είναι μία μουσειακή συντήρηση κειμηλίων, μία διατήρηση αρχαίων πραγμάτων αλλά είναι μία ζωντανή σκυταλοδρομία, ένας ζωντανός πνευματικός αγώνας. Παρατείνεται ο ίδιος ο Χριστός μέσα στο κόσμο και είναι μεγάλη ευλογία για την Μητρόπολή μας η ζωντανή παρουσία τόσων πολλών Ιερών Μονών.
Ο Μοναχισμός είναι μεγαλείο. Άνθρωποι άγνωστοι και ξένοι μεταξύ τους γίνονται αδελφοί, γίνονται οικογένεια, αδελφοί εν Χριστώ και ζουν με υπακοή και κοινοκτημοσύνη.
Η παρουσία σήμερα εδώ Γεροντισσών, μοναζουσών και Καθηγουμένων αποδεικνύει ότι το ορθόδοξο μοναστικό κοινόβιο δεν περικλείεται στα τείχη μίας Μονής, αλλά είναι ένα οικουμενικό κοινόβιο, διότι κάθε μοναχή και κάθε μοναχός, όπου και αν βρίσκεται, εφόσον ακολουθεί αυτά τα οποία έθεσαν οι πατέρες και οι μητέρες της Εκκλησίας μας, τότε συναποτελεί μέλος του οικουμενικού κοινοβίου.
Όλοι μαζί πορευόμαστε για την μέλλουσα πατρίδα μας, την αιωνιότητα, την Βασιλεία των ουρανών. Όλοι μαζί, η μεγάλη και όμορφη οικογένεια του μοναχισμού βρισκόμαστε για να εκφράσουμε την αγάπη και τον σεβασμό μας στην Γερόντισσα Θεοπίστη και την αγάπη μας στην Γερόντισσα Ιουστίνα, να πάρουμε δύναμη για να ανανεώσουμε και την δική μας αποστολή, το δικό μας μοναχικό βάπτισμα και την δική μας μοναχική κουρά, να αναζωπυρώσουμε το χάρισμα του μοναχισμού».
Ολοκληρώνοντας τον πατρικό του λόγο ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:
«Ό,τι έχουμε, αδελφοί μου, είναι χάρισμα, το οποίο δίνεται σε όλους εμάς από τον Θεό. Είναι δώρο του Θεού και μεγάλη ευλογία, τεράστια τιμή και μεγάλο προνόμιο να είναι κανείς ορθόδοξος μοναχός. Είναι συνάμα και μεγάλη ευθύνη σε ένα κόσμο που υπάρχει ταραχή, σύγχυση και πλάνη και μπέρδεμα. Μας έχει κάνει χάρη ο Θεός, μας προσφέρει ο Θεός την δυνατότητα να είμαστε εργάτες και συνεργοί Του στον Αμπελώνα του Κυρίου και στο έργο του Χριστού μέσα στον κόσμο και όλοι όσοι διακονούμε στην Εκκλησία, από όποια θέση και αν διακονούμε, έχουμε τεράστια ευθύνη.
Ζούμε σήμερα την μετάβαση της Μονής από την Γερόντισσα Θεοπίστη στην Γερόντισσα Ιουστίνα και αυτό εικονίζει και εκφράζει την ουσιαστική και όχι εικονική, την αγιοπνευματική διαδοχή, την χαρισματική διαδοχή που διασώζει η Εκκλησία και γι’ αυτό «καί πύλαι ἅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς».
Με δάκρυα συγκίνησης και χαράς η νέα Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Ιουστίνα εξεφώνησε ενθρονιστήριο λόγο, κατά την διάρκεια του οποίου αναφέρθηκε στην 50 ετή πορεία της στον μοναχισμό και εδόξασε το όνομα του Τριαδικού Θεού, διότι στο διάβα της ζωής της εγνώρισε και συναναστράφηκε με Αγίους Πατέρες και Μητέρες της Ορθοδόξου Ελλαδικής Εκκλησίας. Η Γερόντισσα μακάρισε τον αείμνηστο Άγιο Ιερέα του χωριού της π. Δημήτριο Γκαγκαστάθη, τον γέροντα και πνευματικό καθοδηγητή της Αρχιμ π. Γεώργιο Καψάνη, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους και την μακαριστή Γερόντισσα Θεοπίστη, τα βήματα της οποίας ακολούθησε ακριβώς τέτοια μέρα, στις 2 Ιουλίου του έτους 1972 εισερχόμενη στον Μοναχισμό, αρχικά στην Ιερά Μονή Κορμπόβου Τρικάλων.
Τέλος, η Γερόντισσα αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη στο σεπτό πρόσωπο του Ποιμενάρχου και Πατρός της, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και τον ευχαρίστησε για τις δωρεές της καρδίας του και την πολλή πατρική του αγάπη, τόσο στην ίδια, όσο και στην Αδελφότητα της Ιεράς Μονής.
Η Γερόντισσα έκλεισε τον λόγο της εκζητώντας τις προσευχές όλων να καταστεί αξία της τιμής και της αποστολής της στην Ιερά Μονή, την οποία παρέλαβαν πριν 30 χρόνια μαζί με την μακαριστή Γερόντισσα Θεοπίστη σχεδόν εγκαταλελειμμένη και με πολλούς κόπους και θυσίες την ανέδειξαν ένα πνευματικό φάρο στα Δυτικά σύνορα της Μητροπόλεως Φθιώτιδος με την γείτονα Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος.
Στην συνέχεια και εν πομπή, ο Σεβασμιώτατος και άπαντες οι Πατέρες, οι μοναχές, οι επίσημοι και οι ευλαβείς προσκυνητές μετέβησαν στον τάφο της μακαριστής Καθηγουμένης Γερόντισσας Θεοπίστης και ετέλεσε Αρχιερατικό Τρισάγιο.
Ακολούθησε μοναστηριακή δοχή και φιλοξενία προς όλους εκ μέρους της Μονής, ανάμεσα στους οποίους και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ενώ άπαντες ευχήθηκαν στη νέα Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Ιουστίνα να είναι αξία της αποστολής και της διακονίας της.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου.
ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ