Αυτήν την φορά την τιμητική τους είχαν οι καθηγητές και καθηγήτριες, των οποίων οι μαθητές συμμετείχαν στον Μαθητικό Διαγωνισμό της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, ο οποίος διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με θέμα: «Το θαύμα του 1821 και το όραμα του 2021 μέσα από τα μάτια ενός παιδιού του τότε και του σήμερα».
Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, με την παρουσία της Εριτίμου Διευθύντριας της Περιφερειακής Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένης Μπενιάτα, των Διευθυντριών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως του Νομού Φθιώτιδος, καθηγητών όλων των βαθμίδων Εκπαιδεύσεως, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχου κ. Ηλία Κυρμανίδη, του Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντού Στερεάς Ελλάδος Υποστρατήγου Γεωργίου Κανέλλου και του Φρουράρχου Λαμίας – Διοικητού ΚΕΥΠ Ταξιάρχου Μιχαήλ Κρητσωτάκη, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός για τη Σύναξη των Τριών Ιεραρχών των προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων, ο οποίος μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως (89, 4 Fm) και από διαδικτύου.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευλόγησε τους άρτους και στο πλαίσιο της σειράς ομιλιών του υπό τον τίτλο «Αύριο είναι Κυριακή», οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο απόγευμα στον Αναστάσιμο Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας, αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα Ματθ. Ε΄(14 – 19), το οποίο είναι αφιερωμένο στους Τρείς Μεγάλους Ιεράρχες και Οικουμενικούς διδασκάλους σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Η Εκκλησία μας όρισε να συνεορτάζονται οι Τρείς Μεγάλοι Άγιοι για να θεραπεύσει την άρρωστη τάση ορισμένων ανθρώπων, οι οποίοι ήθελαν να προσκολληθούν οπαδικά σε κάποιον εκ των τριών Αγίων, γιατί πάντοτε το σχίσμα και η διαίρεση είναι αντίθετα με το πνεύμα της Εκκλησίας. Μέσα στην Εκκλησία δεν είμαστε οπαδοί ανθρώπων. Οι άνθρωποι δεν κάνουν τίποτα άλλο, παρά μόνο μας δείχνουν τον δρόμο προς τον Χριστό. Ο αληθινός δάσκαλος και ο πραγματικός ποιμένας είναι αυτός που δείχνει τον δρόμο που οδηγεί στον Χριστό. Οι Άγιοι Τρείς Ιεράρχες ήταν εραστές της γνώσης. Ήταν εραστές του κάλλους και το κάλλος παρέχει γνώση και ομορφιά. Η γνώση ελευθερώνει. Η γνώση οδηγεί στην αγάπη. Μονάχα όποιος γνωρίζει μπορεί να αγαπήσει και όποιος αγαπά μπορεί να γνωρίσει.
Και οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες ήταν εραστές της θεογνωσίας.
«Υμεῖς ἐστε τὸ φῶς τοῦ κόσμου.» Καλούμεθα να γίνουμε το φως το κόσμου, εμείς οι διδάσκαλοι το φως των μαθητών και μαθητριών μας. Το φως των συναδέλφων μας, το φως της κοινωνίας. Καλούμεθα να μεταδώσουμε το φως της αγάπης, το φως της γνώσης, της αλήθειας, της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης, το φως της καλοσύνης, της συνεργασίας, της ομόνοιας, το φως της ελευθερίας της σκέψεως, της ελευθερίας της εκφράσεως, το φως που διαλύει κάθε σκοτάδι προκατάληψης, δεισιδαιμονίας, ιδεολογικής αγκύλωσης, θρησκοληψίας, ή οποιαδήποτε άλλης παθογένειας. Μας λέει ο Χριστός ότι καλούμαστε να είμαστε φως, αλλά όχι αυτόφωτοι. Αυτή είναι η πλάνη του υπερανθρώπου. Δεν μπορεί να είναι κανείς ο ίδιος και πηγή και φορέας φωτός. Ο άνθρωπος, ο οποίος ξέρει ότι είναι μέλος μίας αλυσίδας και μέλος μιας κοινωνίας έχει την ταπείνωση, η οποία είναι αρχοντιά. Καλούμαστε να γίνουμε πηγή μετάδοσης του φωτός.
Ο αληθινά σοφός και φωτισμένος είναι αυτός που ξέρει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να διαψευστεί. Μονάχα έτσι προχωράει η επιστήμη. Το επιστητό διευρύνεται και η δυνατότητα γνώσης είναι απεριόριστη. Είμαστε ετερόφωτοι, αλλά καλούμεθα το φως που λαμβάνουμε να το κάνουμε προσωπικό.
Αληθινός διδάσκαλος είναι αυτός που θα ποιήσει και θα διδάξει. Ο καλύτερος λόγος, η καλύτερη διδαχή είναι η πράξη. Η ζωή και τα έργα μας. «Λόγος ἔμπρακτος, καὶ πρᾶξις ἐλλόγιμος» θα πει ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής. Καλό παράδειγμα και καλή πρακτική.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας δίνει απλά και λιτά διατυπωμένη την αρχή της παιδαγωγικής και μας λέει Οὐδέν γάρ οὕτω πρός διδασκαλίαν ἐπαγωγόν, ὡς τό φιλεῖν καί φιλεῖσθαι» μεταξύ δασκάλου και μαθητή. Η διδασκαλία μπορεί να είναι μεταδοτική, όταν δημιουργηθεί σχέση εμπιστοσύνης, αγάπης και φιλίας μεταξύ του καθηγητή και του μαθητή. Αν ο άλλος δεν αισθανθεί την αγάπη μας δεν πρόκειται να ωφεληθεί.
Αυτό εύχομαι απόψε. Να λάβουμε από τους Τρείς Ιεράρχες το χάρισμα της διδασκαλίας, αλλά και το χάρισμα της μαθητείας. Έτσι μπορούμε να κατακτήσουμε το χάρισμα των χαρισμάτων που είναι η αγάπη.
Κάθε τι της ζωής μας είναι μία πρόκληση για να διδάξουμε. Το καθετί της ζωής μας μπορεί να γίνει διδαχή, πρότυπο και παράδειγμα ζωής. Σε αυτό μας καλούν οι Τρεις Ιεράρχες, σε αυτό μας καλεί αυτή η εορτή. Όχι της εκπαίδευσης, αλλά της παιδείας, όχι της σχολικής κοινότητας αλλά της παιδείας. Το καθετί της ζωής μας είναι παιδεία».
Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τον έπαινο της Φθιωτικής Εκκλησίας στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαιδεύσεως της Περιφερειακής Εκπαιδεύσεως της Φθιώτιδος, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της τοπικής Εκκλησίας και συμμετείχαν στον μαθητικό διαγωνισμό της Ιεράς Μητροπόλεως, καθοδηγώντας τους μαθητές, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας.
«Όλοι μας ως κοινωνία οφείλουμε, κάθε μέρα, να ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς μας λειτουργούς, διότι αυτή η πανδημία απέδειξε το ήθος, τη συνέπεια, την εμπιστοσύνη, την σοβαρότητα και την αγάπη των εκπαιδευτικών μας», ανέφερε ο κ. Συμεών.
Τέλος εκ μέρους όλης της Εκπαιδευτικής Κοινότητος η Διευθύντρια της Περιφερειακής Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιάτα, για ακόμη μία φορά ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ανοιχτή αγκαλιά του προς όλη την εκπαιδευτική κοινότητα της Φθιώτιδος αλλά και την έμπρακτη στήριξη, αγωνία και αγάπη του προς όλους ανεξαιρέτως και για την υποδειγματική συνεργασία μεταξύ της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και της Ιεράς Μητροπόλεως.
Οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών κορυφώνονται σήμερα με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ν. Άμπλιανης Λαμίας, την οποία ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών και στην συνέχεια στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ναού πραγματοποιείται υπό τον κ. Συμεών, σύναξη όλων των Θεολόγων Καθηγητών της Π.Ε. Φθιώτιδος, κατά την διάρκεια της οποίας ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ. Φθιώτιδος Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος ομιλεί με θέμα: «Οι Άγιοι τρεις Ιεράρχες στην εποχή μας».
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου.
ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ