Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Η εορτή των τριών Ιεραρχών στην Κέρκυρα.

Κατόπιν συνεννοήσεως και καλής συνεργασίας που έχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος, με την εκπαιδευτική κοινότητα της Κέρκυρας και ιδιαίτερα με τον περιφερειακό διευθυντή κ. Πέτρο Αγγελόπουλο, εορτάστηκε η εορτή των τριών Ιεραρχών, οι οποίοι είναι προστάτες της παιδείας και των γραμμάτων, στον Μητροπολιτικό ναό της Κέρκυρας.

Παρόντες στην μεγάλη αυτή εορτή, ήταν αντιπροσωπείες μαθητών των σχολείων της Κέρκυρας φέροντες το ιερό και εθνικό σύμβολο της γαλανόλευκης σημαίας, ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ανδρέας Φλώρος, ο περιφερειακός διευθυντής κ. Πέτρος Αγγελόπουλος, ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Χάρης Αλαμάνος, εκπρόσωπος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και αρκετοί διευθυντές των σχολείων της Κέρκυρας.

Ομιλήτρια είχε ορισθεί η κ. Αλεξάνδρα Τζούμα διευθύντρια του μουσικού σχολείου της Κέρκυρας, η οποία στην εμπεριστατωμένη ομιλία της, αναφέρθηκε στις μορφές των τριών Ιεραρχών, εξαίροντας τα χαρίσματα και τις αξίες της προσωπικότητας του κάθε ενός εκ των τριών Ιεραρχών. Ιδιαίτερα υπογράμμισε τον αγώνα των πατέρων, μέσα από την σφαιρική επιστήμη τους που σπούδασαν, να γεφυρώσουν το ελληνικό πνεύμα με το χριστιανικό.

Στο τέλος της Θείας λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αφού τέλεσε την αρτοκλασία προς τιμή των τριών Ιεραρχών και υπέρ υγείας όλων των διδασκόντων και των μαθητών αλλά και των γονέων και κηδεμόνων, προσεφώνησε τους παρισταμένους εκπαιδευτικούς αλλά και τις αντιπροσωπείες των μαθητών, αφενός μεν ευχαριστώντας τους για την ολοπρόθυμη διάθεση να συμμετέχουν σε αυτή την εορτή, που ο Ευχαΐτων Ιωάννης κατά τον 11ο αιώνα πρότεινε και θεσπίστηκε η ως άνω εορτή, η δε Ιόνιος Ακαδημία, πρώτη υιοθέτησε την εορτή προς τιμή της παιδείας το 1826, ενώ το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο το 1842, για το ότι την ημέρα της Κυριακής ανταποκρίθηκε η εκπαιδευτική κοινότητα στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε την ομιλήτρια, υπογράμμισε ότι ο χριστιανικός ευρωπαϊκός πολιτισμός οφείλει την ύπαρξη του ακριβώς στο πνεύμα αυτό των Αγίων Πατέρων της εκκλησίας μας, οι οποίοι δεν απέρριψαν τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά μαζί με τον χριστιανικό πολιτισμό δημιούργησαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, που έχει ρίζες στο ελληνικό και χριστιανικό πνεύμα.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους μαθητές, ιδιαίτερα συγκινημένος, τους παρότρυνε να μείνουν σταθεροί στις υποθήκες αυτού του πολιτισμού που εδράζεται στην ιδέα της πατρίδας, του έθνους και της ορθόδοξης χριστιανικής πίστη μας.

Δυστυχώς αυτές οι μεγάλες αξίες στην εποχή μας, που όλοι μας αισθανόμαστε την στέρηση, της ελευθερίας και το έλλειμμα της δημοκρατίας, εσείς που είσαστε νέοι και έχετε οραματισμό για την ζωής σας, μην αντιγράψετε τα σφάλματα και τα λάθη όλων ημών των μεγαλυτέρων.

Στο τέλος ευχήθηκε στους μαθητές καλή πρόοδο και στους εκπαιδευτικούς να έχουν την Χάρι του Θεού στο έργο που τους ανέθεσε η πολιτεία αλλά και ο Θεός, στους δε γονείς, με διάκριση και αγάπη να στέκονται κοντά στα παιδιά τους, που τόσο πολλή ανάγκη έχουν την οικογενειακή αγάπη. Στο τέλος παρετέθει μικρή δεξίωση για τους εκπαιδευτικούς στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Μητροπολιτικού ναού.