Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ.

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος στην ομώνυμη ενορία των Πατρών.

Ανήμερα της εορτής, Τρίτη 27 Ιουλίου 2021 της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού.

Ο Άγιος καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε κατά τον τρίτο μετά Χριστόν αιώνα επί αυτοκράτορος Μαξιμιανού. Κατηχήθηκε και βαπτίστηκε χριστιανός από τον Άγιο Ερμόλαο, πρεσβύτερο της Εκκλησίας της Νικομηδείας. Ήταν άριστος γιατρός και συνδύαζε τις επιστημονικές του γνώσεις με το χριστιανικό ήθος. Δεν παρέλειπε να προσεύχεται για κάθε ασθενή του και επικαλόυμενος το όνομα του Χριστού, μπορούσε να θεραπεύει ακόμα και παθήσεις που εθεωρούντο ανίατες κατά την εποχή του. Μάλιστα, διαβάζουμε στο βίο του ότι ανέστησε επικαλούμενος το όνομα του Χριστού κάποτε έναν νεαρό τον οποίο είχε δαγκώσει φαρμακερό φίδι.

Όπως ήταν φυσικό, ο χριστιανικος βίος του Αγίου και τα ποικίλα θαύματα που επιτελούσε, προσέλκησαν πολλούς εθνικούς στη χριστινιακή πίστη. Το γεγονός αυτό προκάλεσε το μίσος ορισμένων συγχρόνων του ιατρών και εξόργισε τον βασιλιά ο οποίος οδήγησε τον Άγιο Παντελεήμονα σε φρικτούς βασανισμούς προσπαθώντας να τον κάνει να αρνηθεί τον Χριστό.

Με θαυμαστό τρόπο ο Κύριος ενίσχυε τον Άγιο στη φυλακή, θεραπεύοντας τις πληγές του και παρουσιάζοντάς τον σώο και αβλαβή έπειτα από κάθε μαρτύριο. Τέλος, ο βασιλιάς διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου Παντελεήμονος και ο Άγιος παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο που τόσο αγάπησε και εδόξασε με την αγία βιοτή του. Κατά την ώρα του αποκεφαλισμού του φωνή εξ ουρανού μετονόμασε τον Άγιο από Παντολέοντα σε Παντελεήμονα, προτρέποντας τους πιστούς ναπροσεύχονται ζητώντας τις πρεσβείες του Αγίου προς τον δωρεοδότη Κύριο.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Θεοφιλέστατος προέτρεψε τους πιστούς να έχουν ως πρότυπο τον Άγιο Παντελεήμονα στην καρτερία, την πίστη και την σταθερότητα στο ορθόδοξο φρόνημα.

Tέλος ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη πολλά, ευλογημένα και αγιασμένα.