Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ.

Φωτογραφίες: Ανδρέας Ρούκο

Μία ημέρα νωρίτερα από την συνηθισμένη, την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019 το πρωί, πραγματοποιήθηκε εφέτος ο επίσημος εορτασμός της Σύναξης των Τριών Ιεραρχών, μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, η οποία περιεβλήθη και την ισχύ Νόμου, να χαρακτηρισθεί η κυριώνυμη ημέρα της Εορτής 30η Ιανουαρίου, ως ημέρα αργίας για τα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως.


Παρά την συγκεκριμένη απόφαση, ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος απευθύνθηκε και στους Ιερείς και στα Σχολεία ώστε, μέσα στα πλαίσια του Νόμου να διευκολυνθούν οι Σύλλογοι Διδασκόντων των Σχολείων στους οποίους επαφίεται ο εκκλησιασμός των μαθητών, να εκκλησιασθούν την παραμονή της Εορτής.

Έτσι, λοιπόν, όλες οι Ενορίες στην Τοπική μας Εκκλησία λειτούργησαν για τα Σχολεία, τα περισσότερα εκ των οποίων  εκκλησιάσθηκαν κατά τις δύο πρώτες διδακτικές ώρες, ενώ, ο επίσημος εορτασμός σύμφωνα με την παράδοση του Τόπου μας, έγινε στην ιστορική Βασιλική της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής με την Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από Ιερείς της Πόλεώς μας.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Γιαννούκος, οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Ζημιανίτης και της Δευτεροβάθμιας κ. Δημήτριος Κυριτσόπουλος, Διευθυντές και Καθηγητές Σχολείων της Χαλκίδος, και αντιπροσωπείες μαθητών από τα Σχολεία, με τις σημαίες τους.

Στη διάρκεια του Κοινωνικού ομίλησε ο κ. Δημήτριος Δομέτιος, Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδος, αναφερθείς στις προσωπικότητες και στην προσφορά των Τριών Ιεραρχών στην Παιδεία, αλλά και στην ανθρωπότητα ευρύτερα.

Στην Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ετελέσθη Αρτοκλασία, την οποία προσέφεραν οι Διευθύνσεις Εκπαιδεύσεως, υπέρ υγείας των διδασκόντων και διδασκομένων στα Σχολεία μας, καθώς και Ιερό Μνημόσυνο για τους κεκοιμημένους ευεργέτες, δωρητές, διδάσκοντες και διδασκομένους στο χώρο της Παιδείας.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε και συνεχάρη τις Διευθύνσεις Εκπαιδεύσεως, τους διδάσκοντες για την παρουσία τους και την τιμή προς τους Τρεις Ιεράρχες, έστω και με τις νέες συνθήκες και δεδομένα, επίσης συνεχάρη τους μαθητές και τις μαθήτριες για την υποδειγματική παρουσία και συμπροσευχή τους στον Ι. Ναό και την συμμετοχή τους στην Θεία Κοινωνία, ενώ τους κάλεσε να έχουν τους προστάτες τους Τρεις Ιεράρχες, ως ασφαλή πρότυπα ζωής στην εκπαιδευτική τους πορεία, αλλά και γενικότερα στη ζωή τους.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος παρέθεσε Δεξίωση προς τιμήν των εκπαιδευτικών στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού της Πολιούχου, κατά την διάρκεια της οποίας υπήρξε η δυνατότητα της συζήτησης και της ζεστής και καρδιακής επικοινωνίας όλων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συν Θεώ, θα λειτουργήσει και αύριο Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019, κυριώνυμη ημέρα της Εορτής των Τριών Ιεραρχών, στον Ι. Ναό της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής, ενώ και όλες οι Ενορίες της Ι. Μητροπόλεως θα λειτουργήσουν για όσους εκπαιδευτικούς και μαθητές επιθυμούν, αλλά και γενικότερα για τους ευσεβείς χριστιανούς, οι οποίοι θέλουν να εκκλησιασθούν και να τιμήσουν τους Προστάτες των Ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας.

Εν τω μεταξύ, μετά την Δεξίωση προς τους Εκπαιδευτικούς, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, ανταποκριθείς στην πρόσκληση της Διευθύντριας κ. Βιολέττας Χασιώτου, και του Διδακτικού Προσωπικού, όπως και της Μαθητικής Κοινότητος του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδος, μετέβη στο Σχολείο, προκειμένου να ομιλήσει, στα πλαίσια Εορταστικής Εκδήλωσης προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών, την οποία προετοίμασαν και παρουσίασαν παιδιά του Σχολείου.

Με λόγο καρδιακό και σύγχρονο, όπως κάθε φορά που απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος μίλησε στους μαθητές του Σχολείου για τους Τρεις Ιεράρχες, τονίζοντας ιδιαίτερα κάποια κύρια χαρακτηριστικά της ζωής και της διδασκαλίας τους. 

Αρχικά, αναφέρθηκε στην κριτική σκέψη, την οποία είχαν και πρόβαλαν οι Τρεις Ιεράρχες, παρουσιάζοντας στα παιδιά τα χαρακτηριστικά παραδείγματα του Μεγάλου Βασιλείου, ο οποίος προβάλει το παράδειγμα της μέλισσας, αφ' ενός, η οποία διαλέγει τα λουλούδια στα οποία θα πάει, και του τριαντάφυλλου, αφ' ετέρου, το οποίο έχει αγκάθια και χρειάζεται προσοχή στο να θαυμάσεις την ομορφιά του και να απολαύσεις την ευωδία του. Με αφορμή αυτά τα παραδείγματα μίλησε στα παιδιά για την αξία της κριτικής προς τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας (υπολογιστες, κινητά κλπ), τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει ο άνθρωπος τί προσλαμβάνει και τί απορρίπτει από αυτά.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία και σπουδαιότητα της φιλίας, με παράδειγμα την αγνή και αληθινή φιλία του Μεγάλου Βασιλείου με τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο,   τονίζοντας τα χαρακτηριστικά της φιλίας και την ανάγκη που έχει ο άνθρωπος από αυτήν.

Κατόπιν, κατέδειξε την φιλάνθρωπη στάση των Τριών Ιεραρχών απέναντι στα κάθε είδους προβλήματα ανθρώπων, δίχως να διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και τον εαυτό τους, μέσα από την υπηρεσία σε ασθενείς (λεπρούς κλπ.) χωρίς τον φόβο να ασθενήσουν οι ίδιοι, αλλά και την ευεργεσία προς τους αιχμαλώτους και τους αλλοπίστους ακόμη.

Κλείνοντας την ομιλία του προς τους μαθητές, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος τόνισε ότι όλα τα παραπάνω έγιναν από τους τρεις αυτούς μεγάλους Διδασκάλους και Αγίους, διότι υπήρξαν αληθινοί άνθρωποι του Θεού και, μάλιστα, δίδαξαν την αληθινή σχέση με τον Θεό, η οποία γίνεται πραγματικότητα στον κάθε άνθρωπο μέσα από την προσευχή, την μελέτη και κατεξοχήν την Θεία Λειτουργία, την οποία οι ίδιοι αυτοί Τρεις Άγιοι, όχι μόνο ως χριστιανοί, αλλά και ως Ιεράρχες της Εκκλησίας του Χριστού και Λειτουργοί των Θείων Μυστηρίων υπηρέτησαν.

Μετά το τέλος της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος προσέφερε σε όλους ευλογίες πνευματικές και υλικές και γλυκίσματα προς όλα τα παιδιά, ευχαριστώντας ιδιαιτέρως την Διευθύντρια, τους Καθηγητές και Καθηγήτριες και όλους τους Μαθητές και Μαθήτριες για την πρόσκληση στο Σχολείο τους και την φιλόξενη διάθεσή τους.