Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του ο π. Νικόλαος απάντησε στο ερώτημα με βάση την Ορθόδοξη Θεολογία τονίζοντας ότι στην Παλαιά Διαθήκη υπάρχει ένας συνεχής διάλογος μεταξύ Θεού και ανθρώπου. Ο Θεός διαλέγεται με την εικόνα του. Μόνο με πραγματικά πρόσωπα όμως μπορεί να διαλεχθεί κανείς. Πρόκειται λοιπόν για πραγματικό διάλογο μεταξύ πραγματικών προσώπων. Μόνον πραγματικά πρόσωπα έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της αγάπης του Θεού. Διαφορετικά ούτε διάλογος μπορεί να υπάρξει, ούτε Διαθήκη μεταξύ Θεού και ανθρώπων.
Στο δεύτερο μέρος βασιζόμενος στην ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης της Βιολογίας και ιδιαίτερα στα δεδομένα του ανθρώπινου γονιδιώματος, βάσει των οποίων έγινε δυνατή η ανίχνευση των προγόνων όλων των ανθρώπων, παρουσίασε την κοινή διαπίστωση διαφορετικών ειδικών ερευνητών, ότι μια και μόνον γυναίκα υπήρξε η πρόγονος όλης της ανθρωπότητος πριν από 150.000 ή 45.000 (κατά την δεύτερη έρευνα) χρόνια. Συνεπώς και η επιστήμη της βιολογίας σήμερα παραδέχεται ότι η ανθρωπότητα προέρχεται από ένα και μόνον ανδρόγυνο. Αυτή η διαπίστωση κατά πρώτον λόγο καταδεικνύει ότι οι Πρωτόπλαστοι ήταν πραγματικά πρόσωπα αλλά φανερώνει επίσης ότι όλοι οι άνθρωποι, που μοιραζόμαστε το ίδιο DNA -παρά τις εξωτερικές σωματικές διαφορές- αλλά και τους ίδιους προγόνους, συνδεόμαστε ως απόγονοί τους.
Μετά την εισήγηση ακολούθησε εκτενής και διαφωτιστικός διάλογος, ενώ στο δεύτερο μέρος της Συνάξεως ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Βασιλόπιτα και έδωσε πατρικές ευχές προς όλους τους παρισταμένους.