Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Η πρώτη Ημερίδα Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως στη Λαμία και Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ι.Μητροπολιτικό Ναό.


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας, έδρα του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Λαμίας,  η πρώτη Ημερίδα της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, η οποία έλαβε χώρα   στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Στυλιανού, Προστάτου της Εκκλησιαστικής Σχολής μας.

                Την Ημερίδα διοργάνωσε  η Διεύθυνση Θρησκευτικής Εκπαίδευσεως της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και το  θέμα της ήταν:« Η Ιστορία και Αρχειονομία της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως».
     Στην Ημερίδα συμμετείχαν αντιπροσωπείες παιδιών και καθηγητών από όλα τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας μας.
    Η  επιστημονική επιτροπή της Ημερίδος συγκροτούνταν  από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, με Πρόεδρο τον Ελλογιμώτατο ομότιμο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδωνα  Κοντογιάννη, Διευθυντή των Ιστορικών Αρχείων της Ιεράς Συνόδου της  Εκκλησίας της Ελλάδος και μέλη, τον καθηγητή Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιο Γκαβαρδίνα, καθώς και τον εντεταλμένο ερευνητή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Γεώργιο Κουτζακιώτη.
    Στις 4:00 το απόγευμα τελέσθηκε η ακολουθία του Αγιασμού από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Διαυλείας κ. Αλέξιο, Καθηγητή της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.
   Τον χαιρετισμό του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Β' ανέγνωσε ο Ελλογιμώτατος Καθηγητής κ. Σπυρίδων Κοντογιάννης, χαιρετισμό επίσης απηύθυναν: ο φιλοξενών την Ημερίδα,  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, Αντιπρόεδρος και  εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και ο Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης.
   Η Ημερίδα αποτελούταν από τρεις συνεδρίες κατά τις οποίες όλα τα Εκκλησιαστικά Σχολεία, με την βοήθεια των καθηγητών τους, παρουσίασαν τις εργασίες τους, τις οποίες πραγματοποίησαν  καθ' όλη την διάρκεια του περσινού έτους 2015-2016.  
     Στο τέλος των εργασιών της Ημερίδος διενεμήθησαν σε όλους τους Καθηγητές και μαθητές, ενθύμια- ευλογίες από την Ιερά Μητρόπολή μας.
   Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, το πρωί, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας,  τελέσθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Διαυλείας κ. Αλεξίου, συνιερουργούντος  και του Ποιμενάρχου μας κ. Νικολαόυ, στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές και οι καθηγητές των Εκκλησιαστικών σχολείων της χώρας μας.
    Τον Θείο Λόγο εκύρηξε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Διαυλείας κ. Αλέξιος, ο οποίος αναφέρθηκε με λόγο μεστό και Θεολογικό στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας και στα διδάγματα τα οποία πηγάζουν από αυτή όπως αυτό του Πνευματικού πλούτου που πρέπει να επιζητούμε. Αναφερόμενος στο πρόσωπο του Ποιμενάρχου μας, ο Άγιος Διαυλείας χαρακτηριστηκά είπε: « Ένα τέτοιο παράδειγμα πνευματικού πλούτου είναι και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης σας κ. Νικόλαος, ο οποίος τα είκοσι αυτά χρόνια της Σεπτής του Αρχιερατείας, προσφέρει στην τοπική Εκκλησία μεγάλο και πολυποίκιλο έργο και το έργο του αυτό είναι ως θυμίαμα εύοσμον ενώπιον του Θεού και αγιάζει όλους. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης σας είναι παράδειγμα Αρχιερέως για όλους εμάς και ως ευχαριστία στον Θεό αναπέμπω την ευχή και προσευχή μου, να τον κρατά υγιή, αβλαβή και μακροημερεύοντα για να συνεχίσει αυτή την προσφορά του προς την Εκκλησία μας και προς όλους εμάς».
    Προ της απολύσεως της Μεγαλοπρεπούς Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του και   ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Διαυλείας κ. Αλέξιο. Συνεχάρη όλη την οργανωτική επιτροπή της Ημερίδος, τον πρωτεργάτη Αιδεσιμολογιώτατο  Πρωτοπρεσβύτερο  π. Σταύρο  Μπόζο, Προϊστάμενο της  Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαιδεύσεως του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον Σχολάρχη και τους καθηγητές της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας και όλους τους καθηγητές και μαθητές.
   Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, βαθύτατα συγκινημένος κατέθεσε ενθυμήσεις από την εφηβική του ηλικία, όντας μαθητής της Μητέρας και τροφού Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.
   «Τρέφουμε πολλές ελπίδες και προσδοκίες από την παρουσία σας, Άγιε Διαυλείας, στην Ιστορική Εκκλησιαστική Σχολή της Ριζαρείου. Τα παιδιά της Ριζαρείου έχουν ως στόχο της Ιερωσύνη και ο ταπεινός και προσηνής  χαρακτήρας σας θα επηρεάσει θετικά τα παιδιά αυτά. Εύχομαι να ακολουθήσετε τα ίχνη του Αγίου Νεκταρίου, ο οποίος είναι μόνιμος Σχολάρχης και φύλακας της Σχολής.
    Πάντα ενθυμούμαι με ευγνωμοσύνη την Ριζάρειο, διότι μου χάρισε περιεχόμενο ζωής. Με έμαθε να μελετώ, να ζω την εν Χριστώ ζωή και  να συμμετέχω στην Θεία Λατρεία. Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι ανάγκη σήμερα να λειτουργεί τις Εκκλησιαστικές Σχολές ιερατικών κατευθύνσεων από τις οποίες θα βγαίνουν μορφωμένα παιδιά, υποψήφιοι κληρικοί, αλλά και όσοι δεν δύνανται να ιερωθούν, να αποτελούν χρήσιμα μέλη της κοινωνίας μας. Τα Εκκλησιαστικά σχολεία είναι τα καλύτερα διότι σε αυτά τα παιδιά μας διδάσκονται ήθος».
   Τέλος, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη για ακόμη μια φορά όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής της Ημερίδος και τον π. Σταύρο για την επιλογή του θέματος:« Η Ιστορία και Αρχειονομία της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως».
   Αμέσως μετά, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού, παρετέθη πλούσια δεξίωση προς όλους τους φιλοξενουμένους, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού, κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος ετίμησε με το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Διαυλείας κ. Αλέξιο,  τον Αιδεσιμολογιώτατο  Πρωτοπρεσβύτερο  π. Σταύρο  Μπόζο, τον Ελλογιμώτατο Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Κοντογιάννη και  τον Ελλογιμώτατο Καθηγητή  κ. Γεώργιο Γκαβαρδίνα.