Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΒΟΪΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΣΙΑΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.


Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητος Εύβοιας, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισθείσα Συναυλία του Ευβοϊκού Ωδείου Σιάνου, προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, η οποία είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αφού κατά την διάρκειά της έγινε και συλλογή τροφίμων, υπέρ της Τράπεζας Τροφίμων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

 
Την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της Συναυλίας, η οποία διακρίθηκε για την σεμνότητά της, ενδεικτική του ήθους των διοργανωτών, αλλά και του τιμωμένου προσώπου του Σεβασμιωτάτου, είχε η ιδιοκτήτρια του Ευβοϊκού Ωδείου κ. Γιώτα Σιάνου, μαζί με όλο το διδακτικό προσωπικό, ως έκφραση σεβασμού και υιικής αγάπης προς το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος είναι γέννημα και θρέμμα της τοπικής κατά Χαλκίδα Εκκλησίας, στην οποία ανδρώθηκε και αναπτύχθηκε πνευματικά και αξιώθηκε από τον Θεό να κατασταθεί και Ποιμενάρχης της.


Πολλοί Χαλκιδείς, αλλά και κάτοικοι του Βασιλικού, της γενέτειρας του Σεβασμιωτάτου, γέμισαν τον χώρο του Αμφιθεάτρου, μεταξύ των οποίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, συμμαθητής του Μητροπολίτου μας από τα χρόνια των σπουδών τους στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, οι Βουλευτές Ευβοίας κ. Αναστάσιος Πρατσόλης και κ. Ζωή Λιβανίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, η Δήμαρχος Ερετρίας-Αμαρύνθου κ. Αμφιτρίτη Αλημπατέ, ο Υποστράτηγος κ. Θεόδωρος Τοπούζης – Διοικητής της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος, οι πρώην Υπουργοί κ. Ορέστης Παπαστρατής και κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, ο τ. Βουλευτής και Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδος, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.ά.


Την Συναυλία προλόγισε η κ. Γιώτα Σιάνου, ενώ κατά το Α΄ μέρος της, οι Καθηγητές του Ευβοϊκού Ωδείου Τέα Ντάφλα-Δημητριάδη στο βιολοντσέλο, Δημήτρης Δημητριάδης στο κόντραμπάσο, Μιχαέλα Ρώτα στο βιολί, Μαρία Γούναρη, Ευρώπη Παπανικολάου, Ιωάννα Στεφάνου, Κατερίνα Στεφάνου και Γιώργος Γκιολές στο πιάνο, απέδωσαν κλασσικά κομμάτια.


Στο μέσο του Α΄ μέρους της Συναυλίας, οι διοργανωτές επεφύλαξαν μία έκπληξη στον Σεβασμιώτατο, αφού είχαν προσκαλέσει, χωρίς να το ανακοινώσουν, προκειμένου να είναι ο κύριος ομιλητής, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, ο οποίος υπήρξε καθηγητής του Μητροπολίτου μας και είναι ο πνευματικός του πατέρας, από τα χρόνια των σπουδών του στη Ριζάρειο Σχολή.


Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωάννης, με την από στήθους ομιλία του, όντως καρδιακή, κατασυγκίνησε όλους τους παρευρεθέντες, τους οποίους συνεχάρη για την παρουσία τους στην Εκδήλωση αυτή προς τιμήν του Ποιμενάρχου τους, τον οποίον χαρακτήρισε, καταρχήν, ως άνθρωπο, ο οποίος έζησε και ζει και ο ίδιος με σεβασμό και τιμη προς τους ποιμένες της Εκκλησίας, διδάσκοντας δια του ιδίου παραδείγματος το ήθος της Εκκλησίας. “Ετσι μεγάλωσε, ετσι διδάχθηκε”, είπε χαρακτηριστικά, “να ζει και να εργάζεται την ενότητα της Εκκλησίας στο προσωπο του Επισκόπου”.


Στη συνέχεια ανεφέρθη στην γνωριμία τους με τον Ποιμενάρχη μας, όταν εκείνος ήταν μαθητής στη Γ' Γυμνασίου και τόνισε ότι από τότε διέκρινετο για την επιμέλεια, την αρτιότητα στη σκέψη και την έκφραση, ενώ συνδύαζε την αρμονία του χαμογελαστού προσώπου του, με την γεμάτη καλοσύνη και αγάπη ψυχή του.


Παράλληλα, αναφέρθηκε στην βεβαιότητα της αποφάσεώς του να γίνει Κληρικός από την παιδική του ηλικία, στην αγωνιστικότητα την οποία ανέπτυξε ως Κληρικός, αλλά και στην ψυχραιμία και τήν πίστη να μπορεί βλέπει τον εαυτό του και να χαίρεται αυτό που είναι, χωρις την προοπτική να γινει Επίσκοπος.


Αναφερόμενος στην ιερατική διακονία του Επισκόπου μας, πλησίον του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου Α΄, τόνισε την αφοσίωσή του προς τον αοίδιμο Μητροπολίτη, αλλά και στην τοπική Εκκλησία, δείγμα απτό της οποίας ήταν το ότι, οπως χαρακτηριστικά είπε “δεν έλαβε ούτε μια μέρα άδεια, δεν έκαμε ούτε μιά μέρα διακοπές”.


Ακόμη, μέσα από διηγήσεις του στενού πνευματικού συνδέσμου που είχαν με τον Μητροπολίτη μας, αλλά και τα μέλη της κατά σάρκα οικογενείας του, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωάννης δήλωσε δημοσίως ότι “αποτελεί τιμή μου και καυχησή μου να είμαι πνευματικός πατέρας ενός τέτοιου Κληρικού, τού ήθους και της ποιότητος του Μητροπολίτου Χαλκίδος Χρυοστόμου”.


Κλείνοντας την ομιλία του ο άγιος Θερμοπυλών, κατά την διάρκεια της οποίας, πολλές φορές ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας δυσκολεύτηκε να συγκρατήσει την συγκίνησή του, έδωσε συγχαρητήρια στην κ. Σιάνου, αλλά και τα πνευματικά τέκνα του Σεβασμιωτάτου, με τα οποία εκείνη συνεργάσθηκε, για την πραγματοποιηθείσα Εκδήλωση, αφού τέτοιες εκδηλώσεις δίνουν δύναμη στους ποιμένες να προχωρούν στη ζωή και το έργο τους. Παράλληλα ευχήθηκε, ο Χαλκίδος Χρυσόστομος με την δράση του, τον λόγο του, την καλοσύνη του και την υπομονή του, να συνεχίσει να προκαλεί το ποίμνιό του, ώστε να τον αγαπά και να τον τιμά. Και, απευθυνόμενος προς τον πνευματικό του υιό και Ποιμενάρχη μας, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωάννης τον κάλεσε να είναι άνθρωπος της υπομονής, γιατί, όπως είπε “η υπομονή είναι σήμερα ό,τι πιο σπουδαίο έχουμε να διαθέσουμε”.


Μετά την ομιλία του αγίου Θερμοπυλών, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παρευρεθέντες, συνεχίστηκε η Συναυλία με το Β΄ μέρος της, στο οποίο η Ορχήστρα του Ευβοϊκού Ωδείου, την οποία αποτελούσαν η Μιχαέλα Ρώτα και η Νάντια Ζεμλάσκαγια στο βιολί, η Μαρία Γούναρη, η Ιωάννα Στεφάνου και η Ευρώπη Παπανικολάου στο πιάνο, ο Ξενοφώντας Αθανασίου στην κλασσική κιθάρα, η Ελένη Κούκουζα στο ακορντεόν, ο Δημήτρης Αναστόπουλος στην ηλεκτρική κιθάρα, ο Μάριος Ζαχαριάδης στο ηλεκτρικό μπάσο και ο Έκτορας Μάγος στα κρουστά, με Σολίστ τον Κωνσταντίνο Τζέμο και στην φωνή την Θάλεια Σιγανού, υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Πέτρου Πρόκου, ο οποίος έκανε και την ενορχήστρωση, απέδωσε κομμάτια του συγχρόνου ελληνικού ρεπερτορίου, συνθέσεις των Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζηδάκι κ.ά. Και απέσπασε τον δίκαιο έπαινο και το θερμότατο χειροκρότημα όλων των ακροατών.


Η δεύτερη έκπληξη της Εκδήλωση ήρθε στο μέσον του Β΄ μέρους, οπότε και προβλήθηκε μία ταινία 15 λεπτών, η οποία περιείχε μικρές συνεντεύξεις από παλαιούς συμμαθητές και φίλους του Σεβασμιωτάτου, όπως ο Σεβασμιώτατος άγιος Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, ο Αρχιμ. Χερουβείμ Μεστούσης – Κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Περιστερίου και συμμαθητής του Σεβασμιωτάτου στη Ριζάρειο, ο δάσκαλός του στο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικού κ. Νικόλαος Παπακωνσταντίνου, η φιλόλογος κ. Μαρία Παπαγεωργίου, συμμαθήτρια του Σεβασμιωτάτου στο Δημοτικό και ο κ. Αναστάσιος Λυμπερης, φίλος του Σεβασμιωτάτου από το Ιερό της Εκκλησίας της Παναγίας στο Βασιλικό, όπου διακονούσαν ως ιερόπαιδες.


Παράλληλα, κατά την διάρκεια όλης της Εκδηλωσεως, προβάλλονταν φωτογραφίες από την ζωή και την διακονία του Σεβασμιωτάτου.


Αποφωνώντας την Εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος, με εμφανή την συγκίνηση, δήλωσε ότι υποκλίνεται ενώπιον όλων των παρευρισκομένων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στά πρόσωπα: α) Του πνευματικού του, Σεβασμιωτάτου αγίου Θερμοπυλών κ. Ιωάννου, ο οποίος, όπως είπε, εργάστηκε στην εκκλησιαστική εκπαίδευση με μεράκι, φιλότιμο και καρδιά όσο λίγοι και απολαμβάνει να στέκονται ενώπιόν του Κληρικοί - μαθητές του, γεμάτοι ευγνωμοσύνη για τον δάσκαλό τους, β) του κατά σάρκα πατρός του Χρήστου και της αοιδίμου μητρός του Αγγελικής, οι οποίοι έμαθαν στα δύο παιδιά τους, τον αδελφό του Τριαντάφυλλο και τον ίδιο, ενω ζουν φτωχά και απλα, να αισθάνονται πλούσιοι, γ) του παρευρεθέντος Σεβασμιωτάτου αγίου Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ και όλων τους φίλων και ευεργετών του και όσων είπαν λόγους καλούς για εκείνον, δ) του Ευβοϊκού Ωδείου και της κ. Γιώτας Σιάνου και όλων των επί σκηνής συντελεστών, με την διεύθυνση του κ. Πέτρου Πρόκου για την καρδιακή προσφορά τους, ε) όλων εκείνων, τους οποίους αντιλήφθηκε, αλλά και όσων δεν γνωρίζει, οι οποίοι έκαναν την “ευγενική συνωμοσία”, όπως την χαρακτήρισε, να συνεργασθούν για την Εκδήλωση χωρίς να τον ενημερώσουν για το τί ακριβώς θα περιλαμβάνει, λέγοντάς του ότι απλά είναι μια Συναυλία που θα γίνει προς τιμήν του και, έτσι, να “βάλουν την καρδιά του σε δοκιμασία”, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα το βάθος και το πλάτος της δικής τους αγάπης για τον Επίσκοπό τους.


Ακόμη, έκαμε ιδιαίτερη αναφορά στην μνημη, τόσο του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος Χρυσοστόμου Α', ο οποίος, όπως επί λέξει τόνισε, ήταν Α΄ (πρώτος) οχι μονο στην αρίθμηση αλλα και στην ποιότητα και την αξία, πλησίον του οποίου γαλουχήθηκε και υπηρέτησε ως Κληρικός, όσο και του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, ο οποίος τον προέκρινε και προεξήρχε στην εις Επίσκοπον χειροτονία του.


Κλείνοντας, ευχήθηκε να ανταμείψει ο Θεός όλους για την πολλή τους αγάπη και να την ανταποδώσει σε εκατονταπλάσιο βαθμό, ενώ παρεκάλεσε όλους να του επιτρέψουν να κάνει και ο ίδιος μιά ευχή για τόν εαυτό του και να την υποστηρίξουν με τις προσευχές τους: “Ευχηθείτε, παρακαλώ, να μη με παρεξηγήσει ο Θεός που δέχθηκα να γίνει μια τετοια εκδηλωση και να με ελεήσει”