Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο καθώς και Επίσημος Δοξολογία εις τον Ιερό Μητροπολιτικό ναό Αγίας Παρασκευής - Λαγκαδά.



 Για περισσότερο Φωτογραφικό Υλικό

1)  Από την  Υποδοχή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά και την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

πατήστε πάνω στο LINK.
2) Από την Επίσημο Δοξολογία επί τη Απελευθερώση της Πόλεως, την Κατάθεση Στεφάνου στο Ηρώοο και την Ανακήρυξη του κ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε επίτημο Δημότη Λαγκαδά

πατήστε πάνω στο LINK.
Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, κορυφώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις επί τη ευκαιρία της διπλής εορτής για την περιοχή του Λαγκαδά, της μνήμης του Συμπολιούχου της πόλεως Αγίου Μεγαλομάρτυρος Νέστορος και της επετείου της Απελευθερώσεως εκ του Οθωμανικού Ζυγού το 1912 και εκ της Γερμανικής κατοχής το 1944.
Το πρωί της Πέμπτης 27 Οκτωβρίου ε.έ., τελέσθηκε εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ.κ. Καλλινίκου, ο οποίος χοροστάτησε και του Όρθρου, και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου, Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, τους οποίους και πλαισίωναν πολλοί Ιερείς και Διάκονοι της Μητροπόλεως, ενώ τα αναλόγια του Ναού λάμπρυναν με την παρουσία τους εκ δεξιών, ο Άρχων Μαΐστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Αριστογένης Ζαΐμης, πλαισιωμένος από τους καλλικέλαδους πατέρες της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πανοράματος και την Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης «Ο Απόστολος Παύλος», με επικεφαλής τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο και εξ αριστερών ο Μουσικολογιώτατος κ. Ραφαήλ Ασδρέ με την χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής «Δαμασκηνός ο Στουδίτης».

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η Επίσημος Δοξολογία επί τη διπλή Απελευθερώσει της Πόλεως του Λαγκαδά κατά τα έτη 1912 και 1944, κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, απένειμε εις την Α. Ε. τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Ύπατη Τιμητική Διάκριση της Μητροπόλεως, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ευχαριστώντας τον διά την Παρουσία του, στους Διπλούς Εορτασμούς της Πόλεως μας και επισημαίνοντας το γεγονός ότι για πρώτη φορά επισκέπτεται την πόλη του Λαγκαδά, ο Ανώτατος Πολιτειακός Άρχοντας της Χώρας ο και Εγγυητής της Εθνικής Ενότητας και Ρυθμιστής του Πολιτεύματος, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης.

Κατά την διάρκεια των εορτασμών μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος παρέστησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτριος Μάρδας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, των λοιπών Αρχών του Τόπου και της Ακαδημαϊκής Κοινότητος, των Πολιτιστικών και Αθλητικών Σωματείων της περιοχής με τα διακριτικά τους Λάβαρα, καθώς και αντιπροσωπείες μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως κρατώντας τις Ελληνικές Σημαίες ανά χείρας.

Κατόπιν, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, μετέβει εις το Μητροπολιτικό Μέγαρο, όπου προσφωνήθει καταλλήλως από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη, ο οποίος μεταξύ των άλλων του παρουσίασε εν συντομία την ιστορία της Μητροπόλεως καθώς επίσης και το πολυδιάστατο έργο που επιτελείται, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και αναφορά στον μακαριστό Επίσκοπο Ρηγίου και πρώτο Μητροπολίτη Γαλλίας Μελέτιο Καραμπίνη, θείο του κ. Προέδρου, με τον οποίον συνδεόταν πνευματικώς από τις φοιτητικές του σπουδές εις το Παρίσι όταν ήταν ακόμα κληρικός, ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β΄ (Χρυσοφάκης), παρουσιάζοντας του και ένα μικρό μέρος από τις ιδιόχειρες επιστολές αλληλογραφίας που ανταλλάχτηκαν μεταξύ των δύο, κατά την περίοδο εκείνη.

Εν συνεχεία ο κ. Παυλόπουλος μετέβει εις το Ηρώο της πόλεως του Λαγκαδά, όπου παρουσία των Αρχών του Τόπου και εκπροσώπων του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, πραγματοποίησε κατάθεση Στεφάνου, στην μνήμη όλων των όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Πατρίδος και του τόπου μας, ενώ τέλος εις το Δημαρχείο του Λαγκαδά, πραγματοποιήθηκε μέσα σε μία εορταστική ατμόσφαιρα και ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Ανακήρυξη του ως Επίτιμου Δημότη Λαγκαδά.

Στην ομιλία του μέσα εις την Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δήμου Λαγκαδά, ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου επεσήμανε μεταξύ των άλλων ότι, «Οι ιστορικές παρακαταθήκες του Δήμου σας θα με συνοδεύουν εφεξής κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελώντας γνώμονα και δείκτη πορείας όλων των ενεργειών μου. Άρα και των ενεργειών που αφορούν την υπεράσπιση τόσο της εδαφικής ακεραιότητας όσο και της Ελληνικότητας της Μακεδονίας μας, με βάση την Ιστορία, αλλά και το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στο σύνολό τους. Εμείς, οι Έλληνες, έχουμε διαχρονικός αποδείξει την σταθερή μας προσήλωση στην ειρήνη και την καλή γειτονία. Είμαστε όμως, ταυτοχρόνως, αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε, εάν και όποτε ξανά χρειασθεί και χωρίς κανένα συμβιβασμό, τα ιερά και τα όσια της Πατρίδας και του Έθνους μας».

Αναφερόμενος εν συνεχεία στην ιστορία του Λαγκαδά και τη διπλή επέτειο, της απελευθέρωσης από τους Τούρκους το 1912 και από τους Γερμανούς το 1944, υπογράμμισε ότι «την Ιστορία του Λαγκαδά λαμπρύνουν ήδη οι αγώνες των κατοίκων του κατά την Επανάσταση του 1821 και κατά τον Μακεδονικό Αγώνα ενώ ξεκινώντας τις αναφορές μου από την Εθνεγερσία του 1821, οφείλω να υπογραμμίσω την ενεργό και πολύμορφη συμμετοχή των κατοίκων του Λαγκαδά σ’ αυτήν, με γνωστότερο αγωνιστή τον Σταύρο Τζανή, που πήρε μέρος σε πολλές μάχες στην νότια Ελλάδα. Δυστυχώς συνέπεια αυτής της γενναίας στάσης των Προγόνων σας υπήρξε, ως γνωστόν, η καταστροφή της Πόλης του Λαγκαδά με την ειδεχθή μορφή αντιποίνων.

Αλλά και κατά τον ένδοξο Μακεδονικό Αγώνα, μεταξύ 1904-1908, ο οποίος προετοίμασε την οριστική ενσωμάτωση της Μακεδονίας μας στον Εθνικό μας Κορμό αλλά και υπερασπίσθηκε καθοριστικώς την Ελληνικότητά της, οι κάτοικοι του Λαγκαδά προσέφεραν πολλά, με επιφανέστερο Μακεδονομάχο τον ξακουστό οπλαρχηγό Χρήστο Δρεμλή.

Ερχόμενος στην διπλή Επέτειο που εορτάζουμε σήμερα, της απελευθέρωσης του Λαγκαδά από τους Τούρκους, το 1912, και από τους Γερμανούς, το 1944, επισημαίνω τ’ ακόλουθα: Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, κατά τον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, η στιγμή της πολυπόθητης ελευθερίας ήρθε και για τον Λαγκαδά. Στις 27 Οκτωβρίου 1912, ο καπετάν Γιάννης Ράμναλης, μια εμβληματική μορφή του Μακεδονικού Αγώνα, κατευθύνεται προς τον Λαγκαδά, όπου τυγχάνει ενθουσιώδους υποδοχής από τους κατοίκους του κι εγκαθιστά εκεί μια ομάδα ανδρών του. Προλαβαίνει έτσι τους Βούλγαρους από το να εισέλθουν εκείνοι πρώτοι στον Λαγκαδά. Δύο μέρες μετά, στις 29 Οκτωβρίου 1912, ο Λαγκαδάς εορτάζει την απελευθέρωσή του από τον τουρκικό ζυγό με πάνδημη δοξολογία στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής.

Τριάντα δύο χρόνια αργότερα, στις 27 Οκτωβρίου του 1944, δηλαδή την ίδια σημαδιακή ημερομηνία, η νυχτερινή ησυχία του Λαγκαδά «θρυμματίζεται» από μια εκκωφαντική έκρηξη. Οι Γερμανοί, έχοντας υπογράψει στην Αθήνα το πρωτόκολλο αποχώρησης στις 12 Οκτωβρίου του 1944, εγκαταλείπουν την Ελλάδα. Καθ’ οδόν, όμως, ανατινάσσουν την γέφυρα του Λαγκαδά. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί ο εφιάλτης που είχαν ζήσει οι κάτοικοι του Λαγκαδά, μόλις τρεις μήνες πριν, την 1η Αυγούστου του 1944 όταν, ύστερα από μπλόκο, οι Γερμανοί συγκέντρωσαν όλους τους άνδρες άνω των 16 ετών στην κεντρική πλατεία του Λαγκαδά, μ’ αποτέλεσμα πολλοί απ’ αυτούς να φυλακισθούν και 8 αθώοι να χάσουν την ζωή τους. Ευτυχώς, όμως, χάρη στην συντριβή του Τρίτου Ράιχ στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στις 28 Οκτωβρίου του 1944, την επομένη της ανατίναξης της γέφυρας του Λαγκαδά από τους Γερμανούς, οι κάτοικοί του πανηγύρισαν, και πάλι στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, τα Ελευθέρια της Πόλης σας».

Συνεχίζοντας τον λόγο του ο κ. Πρόεδρος αναφέρθηκε στις σχέσεις με τις γείτονες χώρες των Σκοπίων και της Τουρκίας επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας και προς τις δύο χώρες και θέλει τη συνεργασία μαζί τους. Θα πρέπει να σεβαστούν την ιστορία και όχι να γράφουν ιστορία με ονόματα που δεν τους ανήκουν, διότι ο αλληλοσεβασμός είναι ο μόνος δρόμος για τη φιλία και τη συνεργασία. Εμείς ως Έλληνες δεν διεκδικούμε τίποτα αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα. Η Τουρκία θα πρέπει να είναι προσεκτική διότι δίδει εξετάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε μεταξύ των άλλων για να συμπληρώσει ότι «Τα σύνορα της Ελλάδος αναγνωρίζονται και προστατεύονται οριστικώς και αμετακλήτως από τις σχετικές Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου. Η ανακίνηση λοιπόν από οποιαδήποτε πλευρά, έστω εμμέσως και υπαινικτικός, ζητήματος αμφισβήτησης των συνόρων της αποτελεί πράξη επικίνδυνη που εκθέτει ανεπανόρθωτα, όσους την επιχειρούν, ενώ όσοι προβαίνουν σε τέτοιες δηλώσεις, στρέφονται παράλληλα και εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Καταλήγοντας τέλος τον λόγο του προσέθεσε ότι «αυτά που ενώνουν τις γείτονες χώρες με εμάς, είναι πολλά περισσότερα απ' αυτά που τις χωρίζουν. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μέρος του Διεθνούς Δικαίου και όποιος άμεσα ή έμμεσα υπονομεύει τη Συνθήκη αυτή, υπονομεύει το διεθνές δίκαιο».