Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου.

Με την Καταληκτήρια Συνεδρία το απόγευμα του Σαββάτου 22 Οκτωβρίου, σε κλίμα μεγάλης ικανοποίησης, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου (21-22/10/2016) που συνδιοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη μας και ο Δήμος Παγγαίου.

Η έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου 2016 στο Συνεδριακό κέντρο της Μητροπόλεως, με την ακολουθία του Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Χρυσόστομο, παρουσία όλων των τοπικών Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών του Νομού Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής και με την αθρόα προσέλευση κατοίκων της περιοχής.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κατά τη σύντομη ομιλία του ανέφερε:
«Όλβιος όστις της ιστορίας έσχε μάθησιν» (Ευριπίδης) Δεν θα διαφωνήσουμε με τον αρχαίο ποιητή μας στο ότι, ευτυχισμένο άνθρωπο πρέπει να θεωρούμε εκείνον που γνωρίζει την ιστορία. Γι’ αυτό και εξ αρχής συμφωνήσαμε για την σύγκληση αυτού του Συνεδρίου, που φιλοδοξεί δια μέσου εκλεκτών εργατών του πνεύματος να μας παρουσιάσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας, που ξετυλίχθηκε στο διάβα των αιώνων γύρω από το θρυλικό, το χρυσοφόρο Παγγαίο.
Σήμερα, που τελούμε την επίσημη έναρξή του τελώντας τον Αγιασμό, δράττομαι της ευκαιρίας να επαινέσω καθηκόντως και δημοσίως τους πρωτεργάτες αυτού του ενδιαφέροντος Συνεδρίου. Πρωτίστως την Δημοτική μας Αρχή, με επί κεφαλής τον αγαπητό μας Δήμαρχο και τους ακούραστους επιτελείς του. Κατόπιν τους δικούς μας, της Μητροπόλεώς μας, τους πιστούς συνεργάτες μας με επί κεφαλής τον Πρωτοσύγκελό μας για τους αξιέπαινους κόπους που κατέβαλαν επί αρκετό χρονικό διάστημα προετοιμάζοντας την καλή λειτουργία του Συνεδρίου. Ακόμη θεωρώ χρέος μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους Εισηγητές του Συνεδρίου, οι οποίοι ευχαρίστως υπεβλήθησαν στον κόπο να ερευνήσουν φιλότιμα την ιστορία του τόπου μας. Τέλος ευχαριστώ όλους σας όσοι θα αφιερώσετε μέρος του πολύτιμου χρόνου σας για να περιπλανηθείτε μαζί μας στις ατραπούς της ιστορίας του τόπου μας με οδηγούς άξιους επιστήμονες.
Με τις σκέψεις αυτές, επικαλούμενος και πάλι την εξ ύψους Δύναμη, ευλογώντας ως Επίσκοπος του τόπου την αξιέπαινη αυτή πνευματική προσπάθεια, κηρύσσω την έναρξη του πρώτου αυτού ιστορικού Συνεδρίου περί του χρυσοφόρου Παγγαίου και εύχομαι κάθε επιτυχία.».    
Εν συνεχεία ο Δήμαρχος Παγγαίου κ.  Φίλιππος Αναστασιάδης κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου τονίζοντας ότι «ποτέ δεν έγινε συνέδριο για την τοπική ιστορία του Παγγαίου παρά μόνο κάποιες σημαντικές αλλά μεμονωμένες προσπάθειες. Σήμερα έχουμε την χαρά της έναρξης του 1ου Συνεδρίου για την ιστορία του Παγγαίου και να παρακολουθήσουμε την πλούσια θεματολογία του. Είναι ένα ξεχωριστό, πανελλαδικής εμβέλειας συνέδριο».
Αμέσως μετά ακολούθησαν οι πρώτες πέντε εισηγήσεις του Συνεδρίου με τα εξής θέματα:
  1. «Το έργο της αποκατάστασης στο Κάστρον Ανακτρορούπολης» από την κ. Σταυρούλα Δαδάκη – Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου.
  2. «Το έργο του Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως Σωφρόνιου Σταμούλη», από τον Αρχιμ. Θωμά Ανδρέου – Ιεροκήρυκας Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως, Υπ. Διδάκτωρ Θεολογίας – Ιστορίας.
  3. «Εκκλησιαστικά και Ιστορικά της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως κατά την Αρχιερατεία του Μητροπολίτου Αμβροσίου (Νικολάου) (1958-1984)», από τον κ. Ηλία Ζιάγκο – Διδάκτωρ Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ και Γενεύης.
  4. «Η Καπναποθήκη της οδού Φρίξου Παπαχρηστίδη 104. Ιστορική, μορφολογική και κατασκευαστική προσέγγιση», από την κ. Σαπφώ Αγγελούδη, Αρχιτέκτονα, Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής.
  5. «Λουτρά Ελευθερών: Από το χθες στο σήμερα», από την κ. Ευφροσύνη Μπόσκου – Εθνολόγο, Ιστορικό, Έφορο Πινακοθηκών και Μουσείων.
Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου συνεχίστηκε το Σάββατο 22 Οκρωβρίου 2016 στο Αμφιθέατρο «Φρίξος Παπαχρηστίδης» του Δήμου Παγγαίου, με τις εξής εισηγήσεις οι οποίες κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του πολυπληθούς ακροατηρίου:
  1. «Η εκμετάλλευση του χρυσού και των άλλων μετάλλων του όρους Παγγαίου στην αρχαιότητα» από τον κ. Μάρκο Βαξεβανόπουλο – υπ. Διδάκτωρ Γεωλογίας ΑΠΘ.
  2. «Τούμπα Οφρυνίου: ένας προϊστορικός οικισμός στις παρυφές του όρους Παγγαίου», από τους κ. Ιωάννη Σουκάντο – υπ. Διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας, την κ. Δημητρία Μαλαμίδου – Διδάκτωρ Αρχαιολογίας, Τμηματάρχης Αρχαιολογικών Χώρων Καβάλας και Θάσου στην  Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου και τον κ. Σπύρο Θερμό – υπ. Διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας.
  3. «Η Λατρεία του Διονύσου στην  περιοχή του Παγγαίου», από την κ. Πηνελόπη Μάλαμα – Αρχαιολόγο, αναπληρώτρια Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.
  4. «Η αρχαία Δάτος», από τον κ. Άγγελο Ζάννη – Διδάκτωρ Αρχαιολογίας, Ιστορικό.
  5.  «Αρχαίος Φάγρης: στο δυτικό όριο της Πιερίας απέναντι από το Παγγαίο», από την κ. Μαρία Νικολαϊδου-Πατέρα – Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων.
  6. «Ο Τύμβος της Νικήσιανης και η οικιστική παρουσία στην περιοχή», από την κ. Βασιλική Πουλιούδη – Αρχαιολόγος Msc, Επιμελήτρια Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας.
  7. «Αγρότες και Αγροτική Οικονομία στην περιοχή του Παγγαίου κατά την Αρχαιότητα», από τον κ. Κώστα Κετάνη – υπ. Διδάκτωρ Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
  8. «Αρχαία Οισύμη. Ανασκαφική έρευνα και προοπτικές ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου», από την κ. Χάϊδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη – Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων.
  9. «Το ιερό του Ήρωα Αυλωνείτη στο Παγγαίο: η αρχαιολογική έρευνα και οι προοπτικές ανάδειξης», από την κ. Δημητρία Μαλαμίδου – Διδάκτωρ Αρχαιολογίας, Τμηματάρχη Αρχαιολογικών Χώρων Καβάλας και Θάσου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου και την κ. Χάϊδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη – Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων.
  10. «Επιτύμβιες λατινικές επιγραφές από την περιοχή της Ελευθερούπολης», από τον κ. Γεώργιο Κζούνια – Αρχαιολόγος Msc.
  11. «Παλαιοχριστιανική Βασιλική Ποδοχωρίου», από την κ. Μαρία Αραμπατζή – Αρχαιολόγο και την κ. Σταυρούλα Δαδάκη – Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας – Θάσου.
  12. «Ένας ξακουστός Οθωμανός στο Πράβι των αρχών του 19ου αιώνα», από την κ. Μάρθα Παυλίδου – Πτυχιούχο Τουρκικής Φιλολογίας.
  13. «Οι εικόνες του ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ελευθερών Καβάλας: μαρτυρίες καλλιτεχνικών και πνευματικών επαφών», από τον κ. Νικόλαο Μπονόβα – Διδάκτωρ Αρχαιολογίας, Αρχαιολόγο Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.
  14. «Τοπικά Νομίσματα της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Παλαιοχωρίου Παγγαίου. Αντιμετωπίζοντας την οικονομική κρίση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα τέλη του 19ου αιώνα», από τον κ. Αριστείδη Μεντίζη – Δημοσιογράφο και Ιστορικό Ερευνητή.
  15. «Το Κάστρο της Ν. Περάμου κατά τον 20ο αιώνα», από τον κ. Αναστάσιο Ουλκέρογλου – Διδάκτωρ Αρχαιολογίας και τον κ. Ιωάννη Τσάτσο – Αρχιτέκτων Μηχανικό.
  16. «Εγκατάσταση και παρουσία σχηματισμών και μονάδων του Στρατού στην περιοχή του Δήμου Παγγαίου από την απελευθέρωση το 1913 έως το 1983», από τον κ. Βασίλειο Καλτσογιάννης – Στρατιωτικό και τον κ. Χρήστο Ευαγγελινό – Στρατιωτικό.
  17. «Η περιοχή του Παγγαίου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: 100 χρόνια από τις μάχες αγγλικών και γερμανικών πλοίων στον κόλπο του Ορφανού – Η βύθιση του αγγλικού πλοίου CLACTON από το γερμανικό υποβρύχιο U-18», από τον κ. Κωνσταντίνο Παπακοσμά – Ερευνητή Τοπικής Ιστορίας, π. Αντιπεριφερειάρχη.
  18. «Το Πράβι – Ελευθερούπολη κατά την περίοδο 1918-1930: Ιστορία, Οικονομία, Κοινωνία», από την κ. Χριστίνα Φ. Βαμβούρη – Δημάκη – Σχ. Συμβούλο Φιλολόγων Δράμας, υπ. Διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας και τον κ. Βασίλη Μεσσή – Διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Φιλόλογο.
  19.  «Μήδεια Ανατολικής Θράκης – Νέα Μήδεια Ελευθερών. Τόποι και άνθρωποι στη δίνη δύο διωγμών (1914-1922)», από τον κ. Νικόλαο Τσουμπάκη – Ιστορικό Ερευνητή.
  20. «Η προσφυγική αποκατάσταση στην επαρχία του Παγγαίου: Εποικισμός, στέγαση, επαγγελματικές ασχολίες και καθημερινή ζωή των προσφύγων στη δεκαετία του 1920», από τον κ. Δημήτρη Καλογιαννίδη – Ιστορικό, μεταπτυχιακό απόφοιτο Παντείου Πανεπιστημίου.
  21. «Ένα χωριό, μια (σχεδόν) γλώσσα, μια θρησκεία: το νέο «τοπίο» των χωριών του Παγγαίου μετά το 1922, όπως προκύπτουν από αδημοσίευτες αυτοβιογραφικές αναμνήσεις. Η περίπτωση του Παλαιοχωρίου, 1922 – 1937», κ. Νίκο Ε. Καραγιαννακίδη – Ιστορικό, υπ. Διδάκτωρ Τμήματος Ιστορίας  Ιόνιου Πανεπιστημίου.
  22. «Προσφυγικά κειμήλια από τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ακροβουνίου», από τον κ. Μιχάλη Λυχούνα – Αρχαιολόγο, υπ. Διδάκτωρ Αρχαιολογίας.
  23. «Ο αστικός μετασχηματισμός της κοινωνικής ζωής του Πραβίου, μέσα από την κατοικία και τον υλικό βίο», από τον κ. Θεόδωρο Βακαλόπουλο – Μελετητή και Συλλέκτη του Υλικού Λαϊκού Πολιτισμού.
  24. «Η επίδραση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών συνθηκών στην τοπική εκπαιδευτική πραγματικότητα κατά το χρονικό διάστημα 1960-1980», από τον κ. Δημήτριο Λυμπεράκη – Φιλόλογο, Διευθυντής 2ου ΓΕΛ Καβάλας.
  25. «Αρχεία και Τοπική Ιστορία. Εντοπισμός, καταγραφή και νέες τεχνολογίες», από τον κ. Ιωάννη Γονατίδη – Υπ. Διδάκτωρ Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Εκπρόσωπο «Αρχείων Τάξις».
Την λήξη του Συνεδρίου έκανε ο Οργανωτικός Γραμματέας κ. Αριστείδης Μεντίζης ευχαριστώντας την Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως και τον Δήμο Παγγαίου,  διοργανωτές του Συνεδρίου, του εισηγητές και όσους παρακολούθησαν το συνέδριο, ευχόμενος σύντομα την έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου καθώς και στην πραγματοποίηση του δεύτερου συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου.