Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΓ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ.

Με κατάνυξη κι λαμπρότητα πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου Πατρών την Ανακομιδή του Ιερού και χαριτοβρύτου Λειψάνου του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού.

  Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023 το απόγευμα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος χοροστάτησε της Ακολουθίας του Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Πατρών. 

  Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου το πρωί, ο Θεοφιλέστατος χοροστατησε της Ακολουθίας του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ενώ, το απόγευμα της ιδίας ημέρας χοροστάτησε στον Μεθέορτο Εσπερινό κατά τον οποίο εψάλλησαν τα Εγκώμια προς τον Άγιο Νεκτάριο. Μετά το πέρας των Ακολουθιών ακολούθησε Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου στους δρόμους της ενορίας.

  Ευσεβείς προσκυνητές από την Πάτρα και τα περίχωρα προσήλθαν στον Εσπερινού, στην Ιερά Αγρυπνία, στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε την Κυριώνυμο ημέρα καθώς και στον Μεθέορτο Εσπερινό και την Ιερά Λιτάνευση για να προσευχηθούν, να εκκλησιαστούν και να ασπαστούν τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου και την Ιερά του εικόνα.

  Στις ομιλίες του ο Θεοφιλέστατος μεταξύ άλλων είπε πως κατά τον περασμένο αιώνα, Φιλόθεοι και Φιλάγιοι αδελφοί μου, ηυδόκησεν ο πανάγαθος Θεός να αναδειχθεί ένας ακόμη Άγιος από την Αγιοτόκο Ορθόδοξο Εκκλησία μας.

  Ο αναδειχθείς Άγιος είναι ο Άγιος Νεκτάριος ο Θαυματουργός Επίσκοπος Πενταπόλεως προστάτης και έφορος της Αιγίνης ο οποίος είναι το καύχημα της ορθοδόξου Εκκλησίας μας, το νέκταρ που γλυκαίνει τις ψυχές μας.

  Με αγώνες πνευματικούς στόλισε την ψυχή του με όλες τις χριστιανικές αρετές τις οποίες καλλιέργησε εκ νεότητός του. Ιδιαιτέρως αγάπησε την ταπείνωση, που είναι το θεμέλιο του πνευματικού μας οικοδομήματος, και την συγχωρητικότητα.

  Ο Αγίος του Θεού εκήρυττε έλεγε ότι: "όταν ο άνθρωπος καταλάβει τον προορισμό του, τότε τα πράγματα του κόσμου τούτου τα θεωρεί σκύβαλα" και συνεχίζει ο Άγιος να λέγει "να ματώνει η ψυχή μας κάνοντας το θέλημα του Κυρίου".

  Η σωτηρία της ψυχής μας και ο αγιασμός μας που είναι το θέλημα του Θεού θέλουν πίστη, υπομονή, αγάπη, να συγχωρούμε τους αδερφούς μας, να αποφεύγουμε την κατάκριση και να ζούμε με συντριβή και μετάνοια.

  Η ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του έτους 1953. Εκ των Αγίων Λειψάνων και εκ του τάφου του Αγίου εξήλθε άρρητος ευωδία και μυρα. Για αυτό ο Άγιος Νεκτάριος ονομάζεται και μυροβλήτης.

  Αδελφοί μου, κατέληξε ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του, να έχουμε τον Άγιο Νεκτάριο και τους Αγίους μας ως πρότυπα ζωής μας και φωτεινούς οδοδείκτες μας και πότε να μην λησμονήσουμε ότι η αγιότητα ο σημαντικός σκοπός της ζωής μας.

  Των Ιερών Ακολουθιών ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος ο οποίος μετέφερε στους πιστούς τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη πάμπολλα, ευλογημένα και αγιασμένα.

  Στην ιερά πανήγυρη συμμετείχε προσευχητικώς η Υφυπουργός κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου.

  Στους προσκυνητές, μετά το πέρας των Ακολουθιών, το Εκκλησιαστικό συμβούλιο προσέφερε εκκλησιαστικό κέρασμα.

  Ο Θεοφιλέστατος συνεχάρη τον εφημέριο π. Ελευθερίου, τους κύριους Επιτρόπους, τις κατηχήτριες και τις κύριες που διακονούν στον Ιερό Ναό, στο πνευματικό κέντρο και στον τομέα του φιλοπτώχου.