Χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του θέματος: «Συνοδοιπόροι στο θείο Πάθος» που ανέλυσε κατά τους έξι Κατανυκτικούς Εσπερινούς τις Κυριακές της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Περιέγραψε όσα συνέβησαν μετά την έκδοση της απόφασης για την θανατική καταδίκη του Χριστού, έως την Σταύρωση και την Αποκαθήλωσή Του. Σχολίασε θεολογικά τα γεγονότα, όπως τα καταγράφουν οι Ευαγγελιστές∙ τα βασανιστήρια του Χριστού, την μεταφορά του Σταυρού στον Γολγοθά, την παρουσία του Σίμωνα του Κυρηναίου, τους λόγους του Χριστού επί του Σταυρού, τον φόβο και τον διασκορπισμό των μαθητών, την παρουσία της Παναγίας και του Ευαγγελιστού Ιωάννου κάτω από τον Σταυρό, το «Τετέλεσται», την Αποκαθήλωση, την τόλμη του Ιωσήφ του από Αριμαθαίας και του Νικοδήμου. Ανέφερε όσα η εκκλησιαστική παράδοση και οι Πατέρες της Εκκλησίας καταγράφουν για όλα αυτά.
Μεταξύ των πολλών που ανέλυσε, υπογράμμισε, ότι ο Χριστός με την θυσία του επάνω στον Σταυρό ένωσε τον άνθρωπο με τον Θεό, με τον συνάνθρωπό του και με ολόκληρη την κτίση. Ο Σταυρός του Χριστού έγινε πηγή χαρίτων για το ανθρώπινο γένος.
Ιδιαιτέρως σχολίασε την φράση του Χριστού: «Πάτερ, ἄφες αὐτοῖς, οὐ γάρ οἴδασι τί ποιοῦσι», λέγοντας ότι πάνω στον Σταυρό ο Χριστός ιερουργεί το μυστήριο της συγχωρήσεως των σταυρωτών του. Είναι συγκλονιστική αυτή η ανατροπή. Μέχρι τότε επικρατούσε το «ὀφθαλμός ἀντί ὀφθαλμού». Τώρα ο Χριστός συγχωρεί τους σταυρωτές Του και μας παραδίδει διαχρονικό υπόδειγμα να αποκτήσουμε τέτοιο μεγαλείο ψυχής, ώστε να έχουμε το θάρρος και την τόλμη να συγχωρήσουμε όσους μας σταυρώνουν στην θλίψη, στην αδικία, στη συκοφαντία, στους πειρασμούς.
Σχολίασε την παρουσία των δύο ληστών και την μετάνοια του ενός εξ αυτών, τονίζοντας ότι ένας κλέπτης «κλέβει» τον παράδεισο, πριν από το επίγειο τέλος του, για να μας θυμίζει πάντοτε, ότι ο παράδεισος δεν θα ανοίξει με το κλειδί της υποτιθέμενης αναμαρτησίας μας, ούτε με το κλειδί των καλών μας πράξεων, αλλά μόνο με το κλειδί της μετανοίας μας. Ο παράδεισος δεν είναι ο τόπος των αθώων, των αναμάρτητων, των τέλειων και των καθαρών. Δεν υπάρχουν αυτοί. Ο παράδεισος είναι η εμπειρία των μετανοούντων! Η μετάνοια δεν είναι κάτι στατικό στη ζωή μας. Είναι ο συνοδοιπόρος της ζωής μας. Το μυστήριο της μετανοίας είναι τόσο άπειρο και τόσο μεγάλο, όσο η αγάπη του Θεού και αλίμονο αν εμείς οι άνθρωποι θελήσουμε κάποια στιγμή να προφητεύσουμε την μέλλουσα κρίση για τον εαυτό μας ή για τους άλλους ανθρώπους.
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους πιστούς για την εντυπωσιακή ανταπόκριση και συμμετοχή τους στους Κατανυκτικούς Εσπερινούς και τα εσπερινά κηρύγματα. «Αν επέλεξα στους πρώτους Κατανυκτικούς Εσπερινούς της Επισκοπικής μου διακονίας να αναλύσουμε το θείο Πάθος, το έπραξα, γιατί πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε βαθιά γνώση όλων αυτών των γεγονότων για έναν και μοναδικό σκοπό. Για να λαμβάνουμε αφορμή αυτοκριτικής και αυτομεμψίας. Να συγκλονιζόμαστε και να οδηγούμαστε στην μετάνοια και να παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος και υπενθύμισε, ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου η Ιερά Μητρόπολη θα διοργανώσει την πρώτη προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους για να επισκεφθούμε τα μέρη, όπου εκτυλίχθηκε το Θείο Πάθος και να προσκυνήσουμε τον Πανάγιο και Ζωοδόχο Τάφο του Κυρίου μας.
Η Ακολουθία του Στ’ Κατανυκτικού Εσπερινού τελέσθηκε και στις υπόλοιπες έδρες των Δήμων της Ιεράς Μητροπόλεως ως εξής: στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, με ομιλητή τον πανοσιολογιώτατο αρχιμ. Βαρθολομαίο, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους και θέμα: «Ἡ ἐν Χριστῷ ζωῇ». Στην Αμφιλοχία, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, με ομιλητή τον πανοσιολογιώτατο αρχιμ. Βαρνάβα Λαμπρόπουλο και θέμα: «Η διδασκαλία μιας πόρνης». Στον Αστακό, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, με ομιλητή τον αιδεσιμολογιώτατο π. Σωτήριο Τσάρκο και θέμα: «Σκέψεις στην Κυριακή Προσευχή». Στην Βόνιτσα, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, με ομιλητή τον αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρ. Χριστοφόρο Χρόνη και θέμα: «Η αξία της μετανοίας, μέσα από το βίωμα της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας». Στο Θέρμο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με ομιλητή τον πανοσιολογιώτατο αρχιμ. Ζαχαρία Σπυρόπουλο και θέμα: «Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία».
Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθό σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/CoEYL9PMWknEhTbcA