Κατόπιν ευγενικής προσκλήσεως του Αγίου Πρώτου ιερομονάχου αρχιμανδρίτου πατρός Γεωργίου Βατοπεδινού και της Ιεράς Επιστασίας του Αγιώνυμου όρους και κατόπιν εγκρίσεως και κανονικής άδειας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος προέστει στην ιερά αγρυπνία της Θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου Καρυών.
Ο Σεβασμιώτατος μετά της συνοδείας του επισκέφθηκε την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου όπου έτυχε θερμής φιλοξενίας και εις την τράπεζα ομίλησε προς τους πατέρες της μονής, λόγους αγαθούς και ενισχυτικούς δια την μοναδική πολιτεία και μοναχική ζωή μέσα από την φιλοκαλική ζωή και ασκητική πορεία αγίων και οσίων που εξέθρεψε ο ιερός Άθωνας και βεβαίως η μεγάλη συμβολή της Παναγίας μας που άλλωστε είναι και η θερμή συναντίληψη των ενασκουμένων πατέρων εις το αγιώνυμο όρος.
Κατά την παραμονή του στη Ιερά μονή λειτούργησε στο ιερό παρεκκλήσιο της Παναγίας της Παραμυθίας.
Ο Σεβασμιώτατος κατευθύνθηκε στη Ιερά κοινότητα για να χαιρετήσει εθιμοτυπικά τον Άγιο Πρώτο και να ευχηθεί στη Ιερά Επιστασία. Στη συνέχεια αναχώρησε για την Ιερά Μονή Αγίου Παύλου για να προσκυνήσει και εν συνεχεία μετέβει στη Νέα Σκήτη και ιδιαίτερα στη Ιερά καλύβη του Αγίου Χαραλάμπους, στη συνοδεία του Γέροντος Ιλαρίωνος, όπου συνδέεται πνευματικα και ενταυθα λειτούργησε στη Ιερά καλύβη πού έψαλλαν οι πατέρες της σκήτης.
Την παραμονή της εορτής της Θεοτόκου προσήλθε στις Καρυές και προέστει της ιεράς αγρυπνίας στον Ναό του Πρωτάτου ( Άξιον Εστί ). Κατά την διάρκεια της αγρυπνίας μελίρρυτα και κατανυκτικά έψαλλαν βατοπεδινοί και γρηγοριάτες πατέρες.
Η αγρυπνία στο πρωτάτο έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα, αφενός μεν που προσδίδει την κατάνυξη και αφετέρου την βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, στον επισκέπτη και προσκυνητή, που συρρέουν από τον κόσμο για να ανέλθουν πνευματικά.
Αλλά και η συμμετοχή των αντιπροσώπων των Ιερών Μονών και των μοναχών της σκήτης των Καρυών, προσδίδει μία μεγαλειώδεις εικόνα που θαρρείς ότι βρίσκεσαι μεταξύ ουρανού και γης και σε εποχές οι οποίες είναι διαφορετικές από την εποχή που ζούμε. Μετά το τέλος της αγρυπνίας στη επίσημη τράπεζα ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε λόγους πανηγυρικούς για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Αφού ευχαρίστησε την Ιερά Επιστασία και τον άγιο Πρώτο για την τιμητική πρόσκληση στο ταπεινό πρόσωπο του, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη για την ευλογία να προστεί της πανηγύρεως.
Το εσπέρας μετέβει στη πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Ιβήρων και αφού προσκύνησε την ιερά εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας, ο καθηγούμενος της μονής αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ προσέφερε δεξίωση στους ιεροκοινοτικούς.
Την επόμενη μεθέορτο της Παναγίας ο Σεβασμιώτατος παρεκλήθει από τον ηγούμενο της μονής να ιερουργήσει στη Ιερά Μονή Ιβήρων όπου κατά την θεία λειτουργία όλοι μας αισθανθήκαμε την μεγάλη ευλογία της Παναγίας της Πορταΐτισσας.
Το δε μεγαλοπρεπές τυπικό και η όλη θεία λατρεία προάγει πνευματικά της ψυχές όλων των συμμετεχόντων. Στη τράπεζα ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον καθηγούμενο και ευχήθηκε τα δέοντα.
Τις απογευματινες ώρες της Κυριακής επισκέφθηκε προσκυνηματικά τις Ιερές μονές Φιλοθέου και Καρακάλου, όπου είχε μια πνευματική επικοινωνία μετά των αγίων καθηγούμενων Νικοδήμου και πολίου γέροντος Φιλοθέου, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος ιδιαιτέρως ευλαβείται και ανανέωσε παλαιούς πνευματικούς δεσμούς μετά των ανωτέρων Ιερών μονών.
Εν συνεχεία κατέλυσε στο ιερό κελί του Αγίου Νικολάου (Μπουραζέρι), όπου με τον Γέροντα Αρσένιο έχουν παλαιά γνωριμία και με πολλή μεγάλη χαρά οι πατέρες του ιερού κελίου συνήχθησαν στο συνοδικό, όπου ο Σεβασμιώτατος ομίλησε λόγους πνευματικούς και επίκαιρους.
Ολοκληρώνοντας την επομένη την ιερά αποδημία και ιερό προσκύνημα, αναχώρησε δια την επαρχία του μετά της συνοδείας του, ευχαριστώντας και δοξολογώντας τον Θεό για όσα θαυμαστά και μεγάλα έζησε.