Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως ραδιοφώνου και διαδικτύου.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, ερμηνεύοντας τόσο την ευαγγελική όσο και την αποστολική περικοπή αναφέρθηκε στην κλήση από τον Χριστό των πρώτων του μαθητών αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Στο κάλεσμα που απηύθυνε ο Χριστός προς τους πρώτους μαθητές απαντούν ευθέως και εναποθέτουν την ελευθερία τους στην αγάπη του Χριστού και θέτουν τον εαυτό τους και την διάθεση τους στο έργο του Ευαγγελίου. Είναι συγκλονιστική αυτή η αφετηρία, διότι από αυτή την αφετηρία, γεννήθηκε στρατιά επισκόπων, ιερέων, διακόνων και μοναχών, αλλά και ενός ολόκληρου λαού, του λαού της Εκκλησίας, που πορεύεται μέσα στον κόσμο με ένα μοναδικό σκοπό: να συναντήσει τον Χριστό, να αγαπήσει τον Θεό και τον άνθρωπο και αυτή είναι η πεμπτουσία της Ορθόδοξης χριστιανικής ζωής.
Στο Αποστολικό Ανάγνωσμα ο Απόστολος Παύλος δοξάζει και τιμά τον άνθρωπο αυτό που έχει αναπτύξει μέσα του την συνείδηση, τηρεί τον νόμο του Θεού και εργάζεται το αγαθό.
Υπάρχουν άνθρωποι μέσα στον κόσμο, οι οποίοι άκουσαν τον Λόγο του Θεού, γνώρισαν τον Χριστό, βρέθηκαν άνθρωποι στο διάβα της ζωής τους να τους μιλήσουν για τον Χριστό. Υπάρχουν όμως άνθρωποι, ακόμη και σήμερα, οι οποίοι δεν άκουσαν για τον Χριστό, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα ακούσει για το μήνυμα του Ευαγγελίου, για το μήνυμα της ελευθερίας, της καλοσύνης, της αγάπης, της συγχώρησης, της φιλανθρωπίας, της αλληλεγγύης, της φιλαδελφείας. Υπάρχουν ακόμη και σήμερα άνθρωποι, οι οποίοι στερούνται την πρόσβαση στη γνώση, υπάρχουν ακόμη και σήμερα άνθρωποι που ούτε την μητρική του γλώσσα δεν μπορούν να μιλήσουν σωστά.
Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να αναπτυχθεί η συνείδηση; Μπορεί να αναπτυχθεί αυτή η εσωτερική καλλιέργεια και η εσωτερική παιδεία, η οποία δημιουργεί ποιότητα στις ανθρώπινες σχέσεις;
Η συνείδηση είναι ένα δώρο του Θεού που δίδεται σε όλους τους ανθρώπους, αρκεί ο κάθε άνθρωπος να μπορεί να το καλλιεργήσει.
Μας προσκαλεί και μας προκαλεί η Αγία μας Εκκλησία με το παράδειγμα των Αγίων Αποστόλων, του Πέτρου και του Ανδρέα, του Ιακώβου και του Ιωάννου, οι οποίοι ευθέως εγκατέλειψαν τα δίκτυά τους και ακολούθησαν τον Χριστό. Μας προσκαλεί και εμάς, να αφήσουμε τα δικά μας δίκτυα, τα δίκτυα της οικογένειας μας, της δουλειάς μας, της καθημερινότητάς μας. Μας ζητάει ο Χριστός να εγκαταλείψουμε τα δίκτυα της ιδιοτέλειας μας, της μικρότητάς μας, τα δίκτυα του φθόνου και της συκοφαντίας, της κατάκρισης. Μας ζητάει ο Χριστός να εγκαταλείψουμε όλα αυτά τα δίκτυα, που μας κρατούν δεμένους και δεν μας αφήνουν να απελευθερωθούμε, να αφεθούμε στην αγάπη του άλλου ανθρώπου, στην επικοινωνία με τον άλλο άνθρωπο, στην χαρά της σχέσης με τον άλλο άνθρωπο.
Έχουμε ανάγκη να απελευθερωθούμε πραγματικά. Δεν μπορεί να χαρεί κανείς τίποτα στη ζωή του, αν είναι εγκλωβισμένος στο παρελθόν, αν ζει με εμμονές και έντονες ιδέες. Να ακολουθήσουμε τον Χριστό που έρχεται και μας προσκαλεί να ζήσουμε πραγματικά με μία προοπτική αιωνιότητος. Να τολμήσουμε απροϋπόθετα και να πούμε στον Χριστό: «Ναι Κύριε Σε ακολουθώ αμέσως». Αρχίζω μία νέα σελίδα, βάζω νέα αρχή στη ζωή μου».
Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο κ. Συμεών είχε μία ευχάριστη και ουσιαστική επικοινωνία με τον εφημέριο του Ναού, Πρωτ. π. Αριστείδη Πανταζίδη και με τους κατοίκους της Μεγάλης Βρύσης.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου.
ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ