Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Η εορτή του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς.

Στην Ακολουθία του Εσπερινού που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Καστέλλας, χοροστάτησε χθες Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο οποίος κατά την διάρκεια της Ακολουθίας έχρισε με Άγιο Μύρο αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της επονομαζομένης Γεροντίσσης, το πρωτότυπο της οποίας θησαυρίζεται στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους, «ώστε η Χάρις του Τριαδικού Θεού πλουσία να διαχέεται δια αυτής εις πάντας τους επικαλουμένους την μητρικήν της σκέπην και παρρησίαν», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σεβασμιώτατος.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος σημειώνοντας πως «τιμούμε έναν άνδρα της πίστεως που έζησε τον 9ο αιώνα π.Χ», αναφέρθηκε εν συντομία  τόσο στη ζωή όσο και στα χαρίσματα που έλαβε ο Προφήτης Ηλίας από τον Κύριό μας. «Αυτό που μας εκστασιάζει είναι η οικειότητά του με τον Δημιουργόν των όλων, η προσωπική του σχέση, η άμεση φιλία, η κοινωνία των προσώπων, αυτή η μετοχή που καταδεικνύει τον αληθινό άνθρωπο» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «αυτός ο άνθρωπος δεν έζησε για να υπηρετήσει τη σκοπιμότητα, το ψέμα, τη χυδαία εγκόσμια πρακτική. Έζησε για να είναι αιώνιος και ακατάβλητος στύλος αληθείας».

«Αυτός ο άνθρωπος δεν είδε θάνατο», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, συμπληρώνοντας πως, όπως αναφέρει η Γραφή, αξιώθηκε να αναληφθεί εν σώματι «σε ένα προστάδιο αυτού του ουρανού, δηλαδή της πνευματικής διαστάσεως του αιωνίου Θεού».

Τονίζοντας ο Σεβασιώτατος πως στους εσχάτους καιρούς «ο Ηλίας ο Θεσβίτης  θα κηρύξει μετάνοια, θα κηρύξει επιστροφή», επεσήμανε πως ο Προφήτης Ηλίας με τον Προφήτη Ενώχ θα γίνουν οι δύο μάρτυρες των εσχάτων χρόνων» και αναφέροντας πως τότε θα δει θάνατο ο Προφήτης Ηλίας, υπογράμμισε πως ο θάνατός του «θα γίνει η αιτία αφυπνίσεως» του κόσμου, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σεβασμιώτατος «την ιστορία δεν τη γράφουν τα δαιμόνια και οι πονηροί συνοδοιπόροι τους, αλλά ο Δημιουργός της ζωής».

«Είναι ο τίμιος αυτός άνδρας ένα πρόσωπο που μας προευπρεπίζει για να επιτύχουμε το μείζον: την φιλία, τη σχέση, την κοινωνία, την ένωση με τον Πανάγιο Θεό, ο Oποίος ζητάει από εμάς καρδία και λόγον» είπε στη συνέχεια, επισημαίνοντας πως ο σημερινός εορταζόμενος Άγιος ήταν σαν και εμάς, αλλά «είχε πύρινη καρδιά, πίστη ακατάβλητη, αλλά και σαφή και σοφή οριοθέτηση των αξιών του βίου».

«Ας πάρουμε αυτό το μήνυμα σήμερα σε αυτή τη δύσκολη περίσταση», είπε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, ευχόμενος σε όλους να αγαπήσουμε τον Κύριό μας, μιμούμενοι τον Προφήτη Ηλία «όχι μόνο στο ήθος, στον τρόπο, στη γενναιότητα, αλλά και στην επίτευξη των μεγίστων επαγγελιών που εκείνος κέρδισε και που και εμείς μπορούμε να κερδίσουμε και να χαρούμε».

Τέλος, κατά την διάρκεια του πανηγυρικού Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος απένειμε στον Γενικό Διευθυντή του Ωδείου της Μητροπόλεώς μας κ.Νικόλαο Αμοργιανό, «ο οποίος κοσμεί το αναλόγιο του Προφήτου Ηλιού», το οφφίκιο του Άρχοντος πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, με την ευχή ο Κύριός μας να τον χαριτώνει και να τον καταξιώνει «όπως δια της μουσικής τέχνης ανυμνεί το υπερύμνητο όνομα του Κυρίου της Δόξης».

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως ο κ.Αμοριανός έλαβε το μέγιστο και ιερό χρέος να φέρει εις αίσιον πέρας τη λειτουργία του Ωδείου της τοπικής μας Εκκλησίας, στο οποίο νέοι και νέες του Πειραιά – και όχι μόνο – «διδάσκονται την τέχνη της μουσικής παιδείας και αποδεικνύουν την ένθεη καταγωγή του ανθρωπίνου προσώπου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «η μουσική τέχνη ανάγει προς τον Ύψιστον Δημιουργόν της αρμονίας, της συνθέσεως και της ωραιότητος».

Eπίσης χειροθέτησε Αναγνώστη και Ιεροψάλτη τον υιό του κ.Αμοργιανού, Στέφανο Αμοργιανό.

για όλες τις φωτογραφίες:  Εδώ

οι  φωτογραφίες είναι από  Romfea.gr