Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας για την εορτη της Προόδου του Τιμίου Σταυρού στη Μεγαλόχαρη της Τήνου.


Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β' τελέσθηκε στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία μετά της Ακολουθίας της Προόδου του Τιμίου Σταυρού, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’ συμπαραστατουμένου υπό Ιερέων από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και άλλων εκκλησιαστικών επαρχιών και των Ιερέων του Πανιέρου Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εορτή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού ειπών χαρακτηριστικά: «Εκτός από την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως η Εκκλησία μας εορτάζει και το ιστορικό γεγονός των Βυζαντινών χρόνων της Προόδου του Τιμίου Σταυρού.
Είναι η έξοδος και η λιτάνευσις του Τιμίου Σταυρού που ευρίσκετο στο ιερό σκευοφυλάκιο στην Κωνσταντινούπολη και εξήρχετο επί μία εβδομάδα μέχρι της εορτή της Μεταμορφώσεως προς αγιασμό και ευλογία των πιστών της Πόλεως, της Βασιλεύουσας. Έτσι καθιερώθηκε την 1η Αυγούστου να εορτάζουμε την Πρόοδο του Τιμίου Σταυρού.
Και βεβαίως, ευρισκόμενοι στον Πανίερον Ναόν της Μεγαλόχαρης Παναγίας μας είναι ένας άριστος συνδυασμός, Τίμιος Σταυρός και Υπεραγία Θεοτόκος και τούτο διότι διήλθε ρομφαία την καρδία της Παναγίας μας κάτω από τον Σταυρό όταν είδε τον Υιόν της κρεμάμενον επ’ αυτού και θυσιαζόμενον διά τας αμαρτίας μας.
Ωστόσο, η θλίψις αυτή της Παναγίας κάτω από τον Σταυρό φέρει και σε εμάς θλίψη για τις δικές μας αμαρτίες διότι η Χάρις του Σταυρού μας ελκύει για να ελκυστούμε από το έλεος του Θεού και αυτό προσδοκούμε, όπως η Παναγία μας σκέπει και μας βοηθά έτσι και ο Τίμιος Σταυρός όταν μετανοούμε έρχεται και κατορθώνεται η Χάρις του να μας λυτρώνει από τις αμαρτίες μας.
Πρόοδος, όμως, σημαίνει ακόμη ότι οφείλουμε να αφήσουμε την νηπιώδη κατάσταση της χριστιανικής μας ζωής, να ζηλώσουμε μία ανωτέρα χριστιανική ζωή, να προχωρήσουμε στην πνευματικότητα, να προοδέψουμε δηλαδή πνευματικά και εδώ που ερχόμαστε, στην Τήνο, ένα σκοπό έχουμε, να αναλογιστούμε πώς θα ξαναζωντανέψει η πίστη μας. Εάν ξαναζωντανέψει η πίστη μας τότε θα είμαστε ευλογημένοι και θα κερδίσουμε τη Βασιλεία των Ουρανών.»
Ο Σεβ. κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη κ. Δωρόθεο για τα φιλάδελφα αισθήματα αγάπης προς το πρόσωπό του και ευχήθηκε σε όλους εορτίως.
Ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός καλωσόρισε εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου τον Μητροπολίτη Μάνης και τον ευχαρίστησε για την ευλογητή παρουσία του και ακολούθως ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β' και τον διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας, για την αναμετάδοση της Ιεράς Ακολουθίας.
Στις ιερές Ακολουθίες συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας και τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος, ο Πρόεδρος της ΤΚ Υστερνίων Τήνου, Διευθυντές Εκπαιδεύσεως, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων και πλήθος ευσεβών Χριστιανών, Τηνίων και προσκυνητών.
Τους ύμνους απέδωσαν οι χοροί των Ιεροψαλτών του Ιερού Ιδρύματος υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη.
Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης.