Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ.

Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών. Κατά την διάρκεια όλου του Δεκαπενταυγούστου τέθηκε σε προσκύνηση η ιερά εικών και το ένδυμα του οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.Την παραμονή της εορτής, στις 19.00, τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά το πέρας του οποίου πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Κοιμήσεως και αρτοκλασία στον αύλειο χώρο του ναού. Το Σεβασμιώτατο εκπροσώπησε ο ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικόδημος Κανσίζογλου. Κατά το κήρυγμά του εξήρε την σιωπή και την εσωστρέφεια της Θεοτόκου και την αντιπαρέβαλλε με την σύγχρονη τάση σωματικής και κυρίως πνευματικής απογύμνωσης μέσω της διαρκούς επιδίωξης της αδιάκριτης δημοσιοποίησης κάθε πτυχής της προσωπικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, η οποία σκορπίζει την πνευματική περιουσία του και τον αφήνει κενό από την θεία χάρη. Καταλήγοντας προέτρεψε -με βάση το υπόδειγμα της Θεοτόκου αλλά και την Ορθόδοξη ησυχαστική παράδοση- σε πνευματική προσοχή και συγκέντρωση, με σκοπό την πνευματική καρποφορία και την σωτηρία μας.
Στις 22.00 τελέσθηκε το Μικρό Απόδειπνο και εψάλλησαν τα Εγκώμια εις την Κοίμησιν της Θεοτόκου.

Το πρωί της Τετάρτης (15/8) τελέσθηκε ο Όρθρος της εορτής και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του ποιμενάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον λόγο του Κυρίου: «μακάριοι οι ακούοντες τον λόγον του Θεού και φυλάσσοντες αυτόν» και εξήγησε, ότι ο Κύριος έβαλε ως έπαθλο στους ανθρώπους την Μητέρα του, λέγοντας ότι, όποιος ακούει και εφαρμόζει τις εντολές του Θεού, έχει την ίδια τιμή με Αυτήν. Και η Παναγία είχε την ανθρώπινη φύση, όπως και εμείς. Εκείνη γέννησε τον Χριστό κατά φύσιν, εμείς μπορούμε να γεννήσουμε τον Χριστό κατά χάριν. Οι πατέρες της Εκκλησίας μας λένε, ότι ουδείς μπορεί να σωθεί «η μη δι᾿ αυτής και του εξ᾿ αυτής», δηλαδή ότι μόνον μέσω της Θεοτόκου και του Υιού Της σωζόμαστε. Πράγματι, μόνον μέσω της προσευχής, της Θείας Ευχαριστίας και της εφαρμογής των εντολών του Θεού μπορεί να γεννηθεί ο Χριστός μέσα μας. Σε αυτόν τον πνευματικό αγώνα η Παναγία είναι η μεγάλη βοηθός μας. Κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά είναι «το σωστικόν φάρμακον του καθ᾿ ημάς γένους»: είναι το σωτήριο φάρμακο όλης της ανθρωπότητας. Έτσι λοιπόν και εμείς, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, επειδή η Παναγία είναι η μητέρα μας και το πρότυπο της σωτηρίας μας, πρέπει να βαδίσουμε τον δρόμο που εβάδισε εκείνη και να πάρουμε μέσα μας τον Υιόν Της. Να Την επικαλούμεθα συνέχεια και να ζητάμε την βοήθεια και το έλεός Της λέγοντας: Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς.

Στην πανήγυρη μετείχαν ο Αρχιερατικός επίτροπος Γιαννιτσών, Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης καθώς και άγαμοι και έγγαμοι κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως, της πόλεως των Γιαννιτσών και άλλων Ι. Μητροπόλεων. Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, οι τ.Υπουργοί κ. Γ. Καρασμάνης και κα Θ. Τζάκρη, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης, εκπρόσωποι του Στρατού και των άλλων τοπικών αρχών και φορέων. Πλήθος πιστών κατέκλυσε τον Ιερό Ναό κατά τις δύο ημέρες της εορτής.

Το ένδυμα του οσίου Παϊσίου θα παραμείνει στον Ιερό Ναό μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης 16 Αυγούστου, οπότε, στις 18.30, θα τελεσθεί ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκλησις του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.