Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη, 7 Αυγούστου 2018

Η ακολουθία του Εσπερινού στο Ιερό Προσκύνημα Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κουρτικίου.

IMG 0694

Πλήθος ευσεβών χριστιανών κατέκλεισε και εφέτος το Ιερό Προσκύνημα Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κουρτικίου της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Την παραμονή της δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού και ομίλησε μεστά και θεολογικά για το σωτηριολογικό γεγονός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου.
Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η βίωση του Θαβωρίου ακτίστου φωτός δεν μπορεί να γίνει χωρίς κόπο και χωρίς πόνο, χωρίς πνευματική εγρήγορση, χωρίς διάθεση. Δεν μπορούμε να είμαστε οκνηροί και να μην αγωνιζόμαστε να φέρουμε το Θεό μέσα στην καρδιά μας, γράφουν οι Πατέρες στα Γεροντικά.
Και βέβαια, οι τρεις μαθητές, ο Πέτρος, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης, δεν μπορούσαν να κατανοήσουν το γεγονός, το οποίο θα έβλεπαν με τα κτιστά τους μάτια. Εκείνοι το είδαν ακόπως, το άκτιστον φως της Θεότητος, κοπίασαν όμως στη συνέχεια. Προσπαθούσαν μέχρι εκείνη την ώρα να μάθουν τον Διδάσκαλο, να Τον κατανοήσουν, να γίνει ποδηγέτης και οδηγός στη ζωή τους ο Διδάσκαλος. Αυτός ήλθε να τους πει ότι είναι ο απεσταλμένος του Πατέρα στον κόσμο, είναι Αυτός, ο οποίος τους είπε ότι: Εγώ μπορώ να σας δώσω ζωή αλλά και περισσότερο ζωής. Και αυτή την αίσθηση της περισσότερης ζωής, μας δίδει ο Ιησούς Χριστός επάνω στο όρος Θαβώρ με μία ειδοποιό διαφορά. Θα πρέπει να κενωθούμε, να χάσουμε αυτά που έχουμε, να αδειάσουμε μέσα μας, από τις εξουσιαστικές, θρησκευτικές θέσεις, που έχουμε, από τις καθημερινότητές μας τις διευθυντικές ή τις υπαλληλικές, εκεί που προσπαθούμε να επιβληθούμε πάνω στους άλλους, εκεί που προσπαθούμε να αλλάξουμε τον κόσμο κατά τη δική μας αντίληψη, θα πρέπει να κενωθούμε, να ταπεινωθούμε.
Οι μαθητές πίστευαν σε μία σχέση δούναι και λαβείν, όμως ο Διδάσκαλος δεν είχε τίποτα να τους δώσει. Είχε να τους δώσει το μαρτύριο, είχε να τους δώσει την ομολογία, είχε να τους δώσει αυτό, το οποίο έκανε Εκείνος «ἑαυτὸν ἐκένωσε μορφὴν δούλου λαβών», ο τέλειος Θεός, έγινε δούλος, ο Δημιουργός Θεός έγινε σαν το πλάσμα Του και ταυτίστηκε μαζί μας, έγινε ένας με εμάς, ομοιοπαθής, για να μπορέσει να γνωρίσει το πάθος και την πτώση μας και να μας πλουτίσει μέσω της δικής Του πτωχείας. Ο Κύριός μας συνανεστράφη τους μαθητές και τους ανθρώπους εκείνης της εποχής κενώνοντας τον εαυτό Του.
Καλούμαστε στην δική μας κένωση, στο δικό μας άδειασμα από τις εγωπάθειες, τις φιλαυτίες, τις εγωιστικές διαθέσεις για να βρει χώρο, να μπει ο μεταμορφωθείς Κύριος, το άκτιστο φως της Θεότητος και να φωτίσει τη ζωή και το είναι μας».
Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας έψαλλαν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Στάμος και ο Λαμπαδάριος του Ιερού Μητροπολιτικού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης κ. Θωμάς Βλάχος.
Φωτογραφίες: Ανδρέας Ζαχαρής
IMG 0587
IMG 0592
IMG 0605
IMG 0606
IMG 0607
IMG 0608
IMG 0613
IMG 0623
IMG 0624
IMG 0626
IMG 0627
IMG 0637
IMG 0643
IMG 0647
IMG 0651
IMG 0654
IMG 0656
IMG 0657
IMG 0662
IMG 0668
IMG 0669
IMG 0672
IMG 0673
IMG 0680
IMG 0683
IMG 0694
IMG 0699
IMG 0701
IMG 0702
IMG 0710
IMG 0713